/ - FREDI MERKJURI
26/04/2023 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lični i drugi predmeti iz kolekcije Fredija Merkjurija na aukciji

Među najvrednijim predmetima je i radni tekst pjesme "We Are The Champions", jedne od najvećih pjesama Kvina

Jedna od najboljih prijateljica pokojnog pjevača grupe Kvin Fredija Merkjurija, Meri Ostin, prodaće na aukciji predmete iz lične kolekcije koju joj je ostavio nakon smrti, uključujući i neke od njegovih rukom pisanih tekstova i čuvenih scenskih kostima.

Kako navodi BBC, Merkjuri je kolekciju, koju je gradio preko 30 godina, držao u svojoj vili u Kensingtonu, koju je nakon smrti 1991. ostavio Ostinovoj, sa kojom je bio u vezi.

- Kolekcija vas uvodi dublje u ličnost i čovjeka kojeg sam poznavala  rekla je Ostinova.

Među najvrednijim predmetima je i radni tekst pjesme "We Are The Champions", jedne od najvećih pjesama Kvina, uz koji stoje i radne verzije harmonija i akorda, što je sve ispisano na devet stranica, i čija se vrijednost procjenjuje na između 200.000 i 300.000 funti.

Početna cijena do sada neviđenog radnog teksta pjesme ''Killer Queen'', napisanog na jednom listu papira, biće između 50.000 i 70.000 funti.

Ostinova je navela da će joj posebno biti teško da se rastane od stihova, pošto ''pokazuju najljepšu stranu čovjeka'' kojeg je poznavala.

- Na tim tekstovima vidi se umjetnički proces, tok rada. Precrtavanja, preispitivanja, preformulacije' - rekla je.

Meri Ostin je upoznala Fredija Merkjurija 1970, kada je izašla na sastanak sa gitaristom Kvina Brajanom Mejem, nakon čega su zapravo njih dvoje započeli romansu.

Ostali su zajedno i nakon što joj je Merkjuri otkrio da je gej, a ona je bila među malobrojnim ljudima koji su o njemu birnuli nakon što je obolio od side.

Merkjuri je jednom rekao za Ostinovu: "Nema toliko ljudi kojima bih se obratio. A među onima kojima mogu je Meri".

Ostinova je rijetko govorila u javnosti otkako je Merkjuri preminuo.

- Nedostaju mi zabava, humor, toplina i njegova energija - rekla je Ostinova.

Među umjetninama koje se nalaze u kući u Kensingtonu su i dijela Matisa i Šagala, kao i Pikasov portret koji je bio izložen iznad stola za kojim je Merkjuri doručkovao.

- Volim da sam okružen lijepim stvarima. Želim da vodim viktorijanski život, okružen izuzetnim neredom - govorio je Merkjuri.

Od garderobe koja će se pojaviti na aukciji je i scenska obuća koju je Merkjuri nosio, uključujući i cipele sa šljokicama i lažnim krznom, krunu sa dragim kamenjem i kraljevski ogrtač, koje je nosio osamdesetih godina.

Na aukciji će se naći i pojedini lični predmeri, poput telefona koji je Merkjuri držao pored svog kreveta, ručno izrađenog mermernog bara, kao i srebrnog češlja za brkove.

Svih 1.500 artikala biće izloženo u londonskom Sotbiju tokom leta u nizu posebno dizajniranih galerija, prije nego što budu prodati u septembru.

Očekuje se da će ukupna vrijednost predmeta na aukciji dostići više od šest miliona funti, a dio prihoda biće doniran u dobrotvorne svrhe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:25