Dubioza kolektiv / privatna arhiva
07/11/2023 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Momci iz benda "Dubioza kolektiv" osvojili Meksiko

Bez sumnje jedne od glavnih zvijezda Cervantino festivala koji su u sat i po natjerali sve posjetioce da plešu, pjevaju i da ih muzika ponese

Grupa "Dubioza kolektiv" vratila se iz Meksika gdje je u sklopu turneje "Come To Mexico Cabrones" svojim furioznim koncertima po prvi put osvojila ovaj daleki dio svijeta.

Obilježavajući 20 godina rada jedan od najpopularnijih bendova regiona održao je ukupno sedam nastupa i po ko zna koji put pokazao da njihova muzika ne poznaje granice.

Svoju impresivnu međunarodnu karijeru Dubioza kolektiv su dokazali na jednom od najvećih muzičkih tržišta, a nezaboravna turneja Meksikom bend je odvela na tri klupska i četiri festivalska koncerta. Puebla, Texcoco, Guadalajara, Guanajuato, Aguascalientes, te dvostruki nastup u Ciudad De Mexico, stanice su na kojima je Dubioza dovela euforiju na bine i pozdravila horde novih fanova.

Bend je tako svirao na najvažnijem kulturnom festivalu u Latino Americi, a nastup na Festival Internacional Cervantino, prema riječima organizatora, bio je najspektakularniji koncert cijelog festivala. Koncert je svojom reakcijom potvrdila i euforična publika u prepunom prostoru, a cijeli se nastup prenosio i na državnoj televiziji.

Akustična svirka na kultnoj alternativnoj tržnici El Chopo u Ciudad De Mexico, koja od 60-ih godina okuplja ljubitelje muzike i vinila, stavila je Dubiozu na mapu grada. Članovi benda, od javnog prevoza do ulica, susreli su se sa prepoznavanjem od strane prolaznika, bilo da su putovali javnim prevozom ili šetali ulicama, dok su stanovnici tražili priliku za fotografiranje s njima. Jedan od najupečatljivijih trenutaka bio je i onaj kada je djevojčica u metrou prepoznala Dubiozu i zapjevala "Hay Libertad". Takođe, u gradu Guanajuatou, zastava BiH se zavijorila povodom nastupa benda na Cervatino festivalu.

Dubioza je oduševila publiku na najvećem ska festivalu u Meksiku - SKATEX, a - turneju su završili u Aguascalientesu na festivalu u čast najvećeg meksičkog praznika Dia de los Muertos.

Sjajne dojmove o meksičkoj turneji dijele i lokalni muzičari, a scena bruji o utiscima koje je Dubioza ostavila na publiku i klubove. Slažu se i mediji, pa tako Periodico Cocorreo kaže da je Dubioza "bez sumnje jedne od glavnih zvijezda Cervantino festivala koji su u sat i po natjerali sve posjetioce da plešu, pjevaju i da ih muzika ponese". Hvaleći spektakularan nastup AM Periodico kaže da je koncert Dubioze na najvažnijoj pozornici Cervantino festivala "jasan znak da muzika prevazilazi sve granice, posebno jezične, s energijom koja tjera sve na ples".

Meksička turneja je još jednom potvrdila da neumorni nastupi i zarazna energija čak nakon dva desetljeća postojanja pokazuju da je Dubioza Kolektiv samo jača i moćnija.

Nakon što je turneja "20 Years High" prokrstarila Starim kontinentom, sve od Španije, Luksemburga i Švajcarske, pa do Poljske, nastupi u Meksiku još su jedan dio obilježavanja velikih 20 godina rada. Povodom velikog jubileja već 4 Dubiozina vinila objavljena su po prvi put – "Firma Ilegal", "5 do 12", "Apsurdistan" i "Wild Wild East", a ostali stižu u nadolazećim mjesecima. Svi su dostupni na Menartovom web shopu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 20:21