Divanhana u Barbikan centru u Londonu / -ILKIN ESKIPEHLIVAN
20/02/2024 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Divanhana zakazala koncert u Barbican centru u Londonu

Rame uz rame sa velikanima world music scene

Rame uz rame s nekim od najvećih imena world music scene svijeta, 25. marta u londonskom Barbican centru nastupiće proslavljeni bosanskohercegovački sastav Divanhana.

Nedavno okrunjen titulom najboljeg muzičkog sastava svijeta od strane britanskog Songlines magazina, bend Divanhana nastavlja saradnju sa ovim eminentnim časopisom svjetske muzike, te će, u okviru proslave 25. godina njegovog postojanja, održati koncert u Barbican centru u Londonu.

Barbican je inače najveći centar kulture u Londonu, a kao dom za klasičnu i savremenu muziku, primijenjenu umjetnost, film, teatar, bibliotekarstvo i nauku, predstavlja najveće kulturno zdanje u Evropi.

Uz Divanhanu, 25 godina postojanja Songlinesa obilježiće i nastupi trenutno najpoznatijeg živog muzičara Afrike, Salifa Keita iz Malija, potom najpopularnijeg kanadskog etno sastava Le Vent du Nord, kao i sastava Balimaya project.

- U Londonu ćemo nastupati s doajenima World Music scene, sjajnim kanadskim bendom Lu Vent Du Nord, jazz sastavom Balimaya Project, te apsolutnim prvakom i živućom zvijezdom afričke muzike, Salifom Keitom kojeg je bosanskohercegovačka javnost slušala na jednom od izdanja Sarajevo Jazz Festivala. Samo mjesto, impozantni Barbican Centre, inicijator je i organizator različitih kulturnih sadržaja. Tu je sjedište BBC-ovog simfonijskog orkestra i Londonskog simfonijskog orkestra. Naš koncert je krajem marta, za nešto više od mjesec dana i smatramo ga zaista vrijednom prilikom, kako za naš bend, tako i za promociju bosanskohercegovačke kulturne baštine. Uzbuđeni smo i nestrpljivo čekamo da uz ovakve umjetnike, sa slušaocima iz cijelog svijeta #sirimosevdah i dijelimo Ljubav - izjavila je Selma Droce vokalistica Divanhane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 23:13