Vladan Vučković Paja / -R. PETROVIć
11/04/2024 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vladan Vučković Paja objavio album "Popodne jednog Martina"

Objavljeno je devet autorskih instrumentalnih kompozicija izvedenih na akustičnoj gitari "Martin"

Vladan Vučković Paja snimio je novi album instrumentalne muzike pod nazivom "Popodne jednog Martina".

Na oficijelnom Youtube kanalu Vladana Vučkovića Paje objavljeno je devet autorskih instrumentalnih kompozicija izvedenih na akustičnoj gitari "Martin". Kompozicije se istovremeno nalaze i na istoimenom promo CD-u. Album je snimljen uz podršku SOKOJ-a. Producent albuma je Perica Kaluđerović.

Album otvara video spot za numeru "Talas svetlosti".

Inspiraciju za album autor je pronašao u razmišljanjima o tome da umjetnost ima veliku društvenu moć i značaj, ali da nikada nije dovoljno moćna da spriječi velike društvene konflikte.

Naziv albuma "Popodne jednog Martina" parafraza je čuvenog poetskog djela Stefana Malarmea "Popodne jednog Fauna", za koje je muziku, s kraja 19. vijeka, pisao Klod Debisi. Početkom 20. vijeka, 1912. godine, djelo je u formi baleta izvedeno na sceni u Parizu u koreografiji čuvenog baletskog igrača Vaslava Nižinskog. Predstava iz 1912. godine postigla je izvanredan uspjeh, promijenila je dotadašnje umjetničke kanone i izazvala senzaciju.

image

Vladan Vučković Paja

-R.PETROVIć

Veliki uzleti i dometi ljudske umjetničke misli i osvajanje umjetničkih sloboda toga doba nisu spriječili izbijanje Velikog rata, nepune dvije godine kasnije. Mnogo puta, pa i tada, ljepota nije uspjela da spasi svijet. Jednog popodneva, svirajući i komponujući na mitskoj akustičnoj gitari "Martin", autor je odlučio da svoj novi album nazove "Popodne jednog Martina", u čast velikog umjetničkog djela "Popodne jednog Fauna" i u čast stalnih nastojanja umjetnika da svijet učine boljim nego što jeste.

Kompozicije na novom albumu nemaju dodirnih tačaka sa konceptom impresionizma u muzici i muzičkim djelom Debisija. Kompozicije na ovom projektu su autorska, savremena djela i povezuju se samo svojim naslovima sa stihovima iz pjesme "Popodne jednog Fauna", Stefana Malarmea.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:08