Goran Bogdan / Foto: Instagram
25/05/2024 u 22:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zlatna palma hrvatskom filmu o čovjeku koji nije mogao šutjeti

Hrvatski film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", reditelja i scenariste Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Kanu.

Radnja filma nastala je po istinitom događaju 27. februara 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički voz na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti. Na kraju i njega ubijaju.

Jednu od uloga igra i sjajni Goran Bogdan koji se javio za "Avaz". Nije s ekipom filma u Kanu zbog ranije preuzetih obaveza i novog projekta kojeg snima.

- Srećan sam. Ne znam šta drugo reći - rekao je Bogdan.

Ovo je priča o bivšem časniku JNA, Tomu Buzovu, koji nije mogao ćutati, a Bogdan glumi putnika Milana iz njegovog kupea koji je ćutao.

Film „Anora" osvojio Zlatnu palmu u Kanu

Osim Bogdana, u filmu igraju i Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 20:03