3 body problem / -VISUAL
01/04/2024 u 21:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"3 Body Problem" je najgledanija na Netfliksu: U Kini, uz seriju, i – presuda za ubistvo

U pitanju je adaptacija istoimene trilogije romana kineskog književnika Lijua Cisina

Naučnofantastična serija "3 Body Problem" trenutno je najgledanija na Netfliksu. U pitanju je adaptacija istoimene trilogije romana kineskog književnika Lijua Cisina. Čak je pronašla svoju publiku i u Kini, gdјe je ova striming platforma nedostupna. Ali, u Kini, uz seriju, ide i presuda u realnom životu - na smrt je osuđen jedan od ključnih igrača koji stoje iza adaptacije romana.

Mnogi obožavaoci ove serije nastale prema adaptaciji tri romana objavljenih od 2008. godine, takođe su pažnju posvetili i sudnici u Šangaju, gdјe je jedan od ključnih igrača koji stoje iza adaptacije osuđen na smrt samo dan nakon izlaska serije, piše BBC.

Njegov zločin bio je ubistvo kineskog milionera Lina Čija (39), predsјednika i izvršnog direktora kompanije za razvoj video igara Yoozoo, najpoznatiju po strateškoj igrici "Igra prestola: Zima dolazi".

Ta kompanija posјeduje prava za filmske adaptacije kineskog naučnofantastičnog epa.

Prema presudi, Ksu Jao, koji je bio poznati advokat, postao je zaokupljen rivalstvom nakon što ga je Lin Či izbacio iz kompanije nedugo nakon što je ovaj pomogao u sklapanju ugovora sa Netfliksom 2020. godine.

U roku od nekoliko mјeseci od tih događaja, Lin je pronađen mrtav na katolički Božić 2020. godine. On je otrovan, a šangajska policija je tada u saopštenju ukazala na jednog od Linovih kolega kao glavnog osumnjičenog – identifikovala ga je samo po prezimenu Ksu.

Lin i Ksu su navodno bili u dobrim odnosima na početku: Lin je imenovao Ksua da predvodi podružnicu pod nazivom "The Three Body Universe" godinu dana nakon što se 2017. pridružio kompaniji Yoozoo kao glavni direktor za rizik.

Podružnica je bila zadužena za obezbјeđivanje prava intelektualne svojine za filmske adaptacije, a njih dvojica su blisko sarađivali u sklapanju ugovora o adaptaciji romana u originalnu seriju za Netfliks.

Međutim, posvađali su se kada je Lin – koji je osnovao Yoozoo 2009. godine – odlučio da druge rukovodioce postavi kao glavne za poslovanje, naveli su lokalni mediji. Ksu je, dodaje se, tada počeo da planira zavјeru.

Neki izvјeštaji kažu da je osnovao kompaniju u Japanu koja se bavila nabavkom smrtonosnih supstanci i čak ih je testirao na životinjama. Ksu je zatim ove supstance stavio u probiotske pilule i dao ih Linu.

Lin se prijavio u bolnicu jer se nije osјećao dobro nakon uzimanja tableta i u početku je bio u stabilnom stanju. Ali njegovo stanje se dramatično promијenilo – preminuo je 10 dana kasnije, u 39. godini.

U to vrијeme smatralo se da je Lin imao neto vrијednost od oko 6,8 milijardi juana (oko milijardu eura), prema rang listi bogataša Hurun Čajna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:16