Hotel California / -HIGHWAYSTARMAGAZINE
26/02/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počelo suđenje za nezakonitu prodaju rukom pisanih tekstova grupe Eagles

Optuženi nisu biznismeni koji su djelovali u dobroj namjeri, već počinioci kriminalnih radnji

Skoro pola vijeka nakon što je pjesma "Hotel California" grupe Eagles (Igls) postala globalni rok-hit, u Njujorku je počelo suđenje trojici muškaraca u krivičnom predmetu koji se bavi nezakonitom prodajom ručno pisane zbirke tekstova za pjesme ovog poznatog američkog rok benda.

Slučaj se bavi pitanjem navodne nezakonite trgovine 100-ak ručno ispisanih stranica sa prvim verzijama stihova nekih od najpoznatijih rok pjesmama Eagles-a, prenosi AP.

Očekuje se da će ključni svjedok biti suosnivač benda Don Henli, koji pokušava da dođe u posjed ove zbirke rukopisa, a svi optuženi su dobro poznati profesionalni kolekcionari koji su dijelove rukopisa dobijali od afirmisanih pisaca tekstova za rok-pjesme i popularnih ličnosti u rok-kulturi 1960-ih.

Tužilaštvo tvrdi da su optuženi, trgovac rijetkim knjigama Glen Horovic, bivši kustos Kuće slavnih rokenrola Kreg Inkjardi i prodavac suvenira Edvard Kosinski, prodavali stranice rukopisa znajući da je pitanje vlasništva u najboljem slučaju nejasno i planirali su da osujete Henlijeve napore da povrati ukradene dijelove svog autorskog nasleđa.

- Optuženi nisu biznismeni koji su djelovali u dobroj namjeri, već počinioci kriminalnih radnji - izjavio je u uvodnoj riječi Nikolas Penfold, pomoćnik okružnog tužioca Menhetna.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, uključujući zavjeru radi posjedovanja ukradene imovine, a njihovi advokati tvrde da rukopisi jednostavno nisu ukradeni i da optuženi nisu učinili ništa protivzakonito.

"Hotel California", najpoznatija pjesma grupe Eagles, osvojila je nagradu Gremi krajem 1970-ih, ali se i danas smatra rok-klasikom i emituje se na radio stanicama širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:44