Pesma za Evroviziju 2024 / -VISUAL/RTS
15/02/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poznata pravila glasanja na "Pjesmi za Evroviziju ‘24": Ovako će Srbija izabrati svog predstavnika

Već početkom sledećeg mjeseca ćemo saznati ko će ići u Švedsku

U poslednjoj nedjelji februara imaćemo prilike da čujemo i vidimo nastupe kandidata na "Pjesmi za Evroviziju ‘24", a već 2. marta, u finalu, saznaćemo ko će Srbiju predstavljati na velikoj sceni "Evrovizije" u maju u Švedskoj.

U cilju uspešne organizacije i poštovanja regularnosti takmičenja "Pjesma za Evroviziju 2024" utvrđen je Pravilnik o glasanju na takmičenju.

RTS organizuje i sprovodi postupak izbora kompozicije u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, kao i odredbama Pravilnika takmičenja za "Pjesmu Evrovizije 2024" koji donosi Evropska radiodifuzna unija (EBU), čiji je član RTS.

Dana 27. i 29. februara 2014. godine, u polufinalnim večerima, biće izvedeno po 14 kompozicija, od kojih će stručni žiri i TV gledaoci izabrati po 8 kompozicija svake polufinalne večeri.

Ovih 16 izabranih kompozicija, takmičiće se 2. marta na finalnoj večeri, na kojoj će stručni žiri i TV gledaoci izabrati pobjedničku pjesmu.

Način izbora tokom sve tri večeri takmičenja uključuje glasove TV gledalaca (SMS poruke) i glasove stručnog žirija, od kojih se svaki vrednuje ravnomjerno u odnosu 1: 1, odnosno 50 odsto glasova od TV publike, a 50 odsto od stručnog žirija.

Stručni žiri takmičenja broji po pet članova za polufinalne večeri i pet članova za finalno veče, od kojih se po jedan imenuje za predsjednika. Članove stručnog žirija, kao predsjednike žirija, imenuje RTS iz redova kompetentnih ličnosti.

Gledaoci TV prenosa glasaju putem mobilnih telefona, slanjem SMS poruka za jednu od navedenih kompozicija. SMS glasanje traje 15 minut, sa jednog telefonskog broja se može glasati 20 puta.

Konačan plasman kompozicija u polufinalnim večerama dobija se sabiranjem poena iz liste stručnog žirija i publike.

(RTS)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:49