Toni Cetinski / -SKRINšOT/INSTAGRAM
30/01/2024 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ZVANIČNO: Otkazan koncert Tonija Cetinskog u Sarajevu

Ako nije bilo ‘zakonske osnove‘ da se podrži koncert, zašto je isti najavljen na zvaničnoj press konferenciji održanoj 8. januara?! - upitali su iz Stage Productiona

Otkazan je koncert Tonija Cetinskog u Sarajevu koji je trebalo da se održi ispred Vječne vatre u okviru obilježavanja 40. godišnice održavanja Zimskih olimpijskih igara, saopštili su iz producentske kuće Stage Production.

- Iako je Vlada Kantona Sarajevo, na zahtjev organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice ZOI-a, obezbijedila i doznačila sredstva za koncert Tonija Cetinskog, Gradsko vijeće je u srijedu, 24. januara donijelo odluku da ne prihvati pokroviteljstvo pravdajući svoju odluku ‘zakonskim preprekama‘ - navodi Stage Production.

U svojoj ranijoj izjavi za mediji gradonačelnica Benjamina Karić je rekla da je odluka o neprihvatanju pokroviteljstva donesena jer je organizator koncerta registrovan kao d.o.o. društvo te je iz tog razloga Gradsko vijeće donijelo ovakvu odluku.

- Međutim, prema odluci Gradske uprave Grada Sarajeva o uslovima i postupku prihvatanja poktoviteljstva objavljenog u Službenim novinama Kantona Sarajevo se navodi da zahtjev mogu podnijeti pravna i fizička lica te organizatori društvenih, naučnih, kulturnih, sportskih ili drugih manifestacija, što znači i d.o.o. društva kao pravno lice. Prema članu 2. istog pravilnika navodi se da gradonačelnik donosi odluke o prihvatanju pokroviteljstva uz finansijske obaveze Grada do 25.000,00 KM, dok Gradsko vijeće donosi odluke o prihvatanju pokroviteljstva uz finansijske obaveze u iznosima većim od 25.000 KM - dalje se navodi.

Stage Production je dalje napomenuo da je na prvoj sjednici organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu održanoj drugog novembra, a na kojoj je između ostalih bila prisutna i gradonačelnica Benjamina Karić, prihvaćen prijedlog da se koncert Tonija Cetinskog uvrsti u zvanični program obilježavanja 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu.

- Dalje, 22. decembra je organizacioni odbor uputio zahtjev Vladi Kantona Sarajevo u kojem traži sredstva za program obilježavanja 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu, između ostalog i za koncert Tonija Cetinskog koji je uvršten u isti. Na press konferenciji održanoj osmog januara na kojoj su, između ostalih, bili prisutni predsjednik organizacionog odbora Jasmin Ademović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i gradonačelnica Benjamina Karić predstavljen je program obilježavanja uključujući i koncert Tonija Cetinskog. Na četvrtoj sjednici organizacionog odbora održanoj 22. januara donesen je zaključak o raspodjeli sredstava dobijenih od strane Vlade Kantona Sarajevo u kojem se između ostalog navodi - primjena Odluke o uslovima prihvatanja pokroviteljstva Grada Sarajeva 60.000 KM za pokroviteljstvo koncerta Tonija Cetinskog u organizaciji Stage Production d.o.o. Sarajevo pokroviteljstvo Gradskog vijeća. Zaključak je upućen gradonačelnici Grada Sarajeva, Gradskoj službi za obrazovanje, kulturu, sport i mlade te Gradskoj službi finansija na daljnje postupanje - naveli su.

Oni dalje tvrde da je organizacioni odbor na četvrtoj sjednici donio zaključak da se prihvati pokroviteljstvo koncerta Tonija Cetinskog, a prema pravilniku i uslovima iz priloga 1 u kojem se navodi da inicijativu za pokroviteljstvo Grada Sarajeva mogu podnijeti pravna i fizička lica te organizatori društvenih, naučnih, kulturnih, sportskih ili drugih manifestacija, što znači i d.o.o. društva kao pravna lica.

- Uzimajući u obzir pravilnik o uslovima pokroviteljstva Grada Sarajeva, uvrštavanje koncerta u zvanični program obilježavanja, zahtjev Organizacionog odbora upućen Vladi Kantona Sarajevo te zaključan Organizacionog odbora o prihvatanju pokroviteljstva, ostaje nejasno na bazi čega je Gradsko Vijeće donijelo svoju odluku. Takođe je nejasno, ako nije bilo ‘zakonske osnove‘ da se podrži koncert, zašto je isti najavljen na zvaničnoj press konferenciji održanoj osmog januara?! - upitali su iz Stage Productiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:40