/ Упловљавање крузера у Луку Котор, Б.М.
16/05/2021 u 06:26 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долазак крузера у Боку се очекује, вакцинација ипак кључна

Потребна је јака и циљана маркетиншка кампања, објава водича за сигурносно-здравствене протоколе за Ковид-19 на енглеском језику, као и подршка наше дипломатије, јер немојмо заборавити да сада пред сезону све државе гледају економске интересе - наглашава Горан Чоловић за лист "Дан"

ХЕРЦЕГ НОВИ – Упловљавање крузера у Боку увијек је представљао празник за очи, како домаћем становништу, тако и туристима. Лани су, велелепни бродови изостали, а каква ће бити сутуација у овој години то још нико са сигурношћу не зна. Члан Извршног одбора "Удружења туристичких агенција Херцег Новог" и власник Агенције "Горбис", специјализоване за крузинг туризам, Горан Чоловић каже да су добили најаве компанија чији су уговорни партнери, али да су бројке далеко мање него у 2019. години.

image
Горан Чоловић

- У овој години очекујемо почетак нормализације долазака бродова, с тим да је непознато како ће се одвијати активноси на смањењу броја заражених вирусом корона и код нас и у свијету и које мјере ће се примјењивати. Вакцинација је један од кључних предуслова - каже Чоловић и додаје да је криузинг туризам специфичан и да је то један од видова турзма који је суштински од великог значаја за Црну Гору, с обзиром на трајање крузинг сезоне, број путника и са којих су тршиста долазе, ЕУ, Америка, Канада ...
- Ту говоримо о директној и индиректној финансијској користи. О великом приходу и бесплатном маркетингу од стране бродских компанија и путника, чија вриједност премашује вишеструко директне приходе. Говоримо о развоју градова и мјеста у Боки; Рисну, Бијелој, Зеленици, Херцег Новом, развоју њихових залеђа, села, домаћинстава, пољопривреде, о битном утицају на предсезону и подсезону које су у Боки на ниском нивоу - каже Чоловић.

Улазак у државу без икаквог теста може се вратити као бумеранг

- За госте из Русије Црна Гора је за њих авио дестинација и они се не могу укрцати на авион без претходног теста. Кад је ријеч о земљама окружења,ауто гостима, ту већ можемо имати доста проблема с обзиром на епидемиолошку ситуацију у тим земљама. Лијепо маркетиншки звучи да улазите без икаквог теста, али нам се то може вратити као бумеранг и изгледну сезону претворити у колапс,а самим тим блокирати и крузинг сезону.
Тестове треба оставити као мјеру уласка осим за путнике који су се вакцинисали. Наравно, потребно је усагласити врсту тестова са владама држава окружења на начин да тестови имају пристапачну цијену/ или бесплатни/ за све који желе у Црну Гору, као што је наша држава новим сигурносно здравственим-протоколима за Ковид -19 дала могућност бесплатног теста при повратку из Црне Горе - наводи Горан Чоловић.

Када се поведе прича о крузерима наметне се и она о штети коју могу донијети заливу, те како наћи праву мјеру између економије и екологије. Чоловић сматра да су сва питања око користи и штетности на околину, било које дјелатности, без учешћа стручне јавности, препуштена већином паушалним и површним оцјенама.
- Морамо схватити да је све до нас самих. Нити једном бродару није корист да направи штету, а компаније наступају у складу са процедурама земаља гдје упловљавају. Наша држава мора имати постављене процедуре, стандарде и контролу. Дужна је да сачува локално становништво од гужве, буке и свега што доноси масовнији вид посјета као и еколошки аспект као нешто што је неизоставно. Притисак на Град Котор, као једину луку, и акваторијум Котора је огроман и неодржив. Потребан је јасан и правилан распоред бродова по акваторијумима пристајања, а према њиховој величини, односно капацитету. Тиме би се омогућио прихват гостију по цијелом заливу и њихово кретање на излете у далеко ширем обиму. Тиме би постали конкурентнији на тржисту Медитерана и имали снажан и јединствен наступ, чиме би омогућили и већи број пристајања, те јачи економски интерес уз очување грађана и животне средине- истиче Чоловић.

image
Крузер пролази крај Каменара (архивски снимак)

Он наглашава да ове године, због короне, гости који допутују бродовима круз компанија неће моћи самостално да се крећу по Црној Гори већ само организовано.

- Дакле гост може да напусти брод само ако иде на организовани излет након чега се враћа поново директно на брод. Гости приликом укрцаја и док су на броду имају редовне контроле на Ковид-19. Самим тим гости са крузера не представљају ризик по локално становништво. Међутим, са друге стране, за путнике који допутују крузерима, Црна Гора тражи негативни ПЦР тест не старији од 72 сата, или позитивни тест на антитјела не старији од 30 дана или друга доза вакцине минимум седам дана прије. На онлајн конференцији одржаној 21.априла бродска компанија МСЦ је дала захтијев да се према њиховим гостима примјењује обавеза брзог теста који би се радио у лабараторији на броду, те би сваки путник који излази са брода за одлазак на излет, био тестиран. Сваки други облик теста може бити потенцијални проблем за долазак брода, због временских рокова и процедура.О захтијеву су писмено обавјештени и Министарство економског развоја, Град Котор и Лука Котор, чији су представници били присутни на састанку. Одговора нема до данас - наглашава Чоловић и додаје да је Црна Гора још увијек на црвеној листи већине земаља када је ријеч о крузингу, и то је још један од кључних проблема за долазак гостију са тржишта ЕУ и даље..

Луке Зеленика може да врши прихват крузера, али потребна политичка воља

- Акваторијум Луке Зеленика апсолутно може да врши прихват крузера. Ни држава ни град нису досад ништа урадили да би се то реализовало.
Пројекат је врло једноставан, али наравно уз политичку вољу, од тога све зависи, и ангажовање људе од струке. Потребно је уредити прилаз око луке, поставити луку као међународну путничку те обезбиједити цертификате од стране Министарства поморства. Постоји чак и пројекат који је претпоставка наведеном. Бока је јединствена у свијету и по томе што унутар своја четири залива има и четири потенцијалне луке за прихват крузера од који се користи само Котор. Наравно потребно је направити расподјелу пристајања према величини бродова и процедуре. Остало је на агентима,тоуроператорима и компанијама - оцијенио је Чоловић.


- Примљен је допис од стране бродара да урадимо све да се Црна Гора што прије скине са црвене листе Европске уније и њених чланица, а нарочито Италије. Да би се то спровело потребна је јака и циљана маркетиншка кампања о стварној ситуацији у Црној Гори, објава водича за сигурносно-здравствене протоколе за Ковид-19 на енглеском језику, као и подршка наше дипломатије, јер немојмо заборавити да сада пред сезону, све државе гледају економске интересе - наглашава Чоловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:41