/ - SKUPšTINA GLAVNOG GRADA
14/05/2024 u 16:14 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Borovinić Bojović: Osnova svega podizanje svijesti pojedinaca i društva

Moramo raditi na stvaranju inkluzivnog i pristupačnog okruženja u kojem osobe sa invaliditetom mogu da žive ispunjene živote zajedno sa svojim najmilijima, rekla je Jelena Borovinić Bojović

Porodice osoba sa invaliditetom suočavaju se sa specifičnim izazovima u jednom širokom spektru od zdravstvenih i socijalnih, preko finansijskih i pravnih, pa sve do onih ličnih emocionalnih, a pritom još uvijek nemaju ni približno adekvatnu institucionalnu i društvenu podršku, ocijenila je predsjednica gradskog parlamenta Jelena Borovinić Bojović na panel diskusiji na temu "Porodični život osoba s invaliditetom", koju je Sekretarijat za socijalno staranje organizovao povodom Svjetskog dana porodice.

– Naša je odgovornost kao zajednice da osiguramo da ove porodice dobiju svu podršku koja im je potrebna u suočavanju sa izazovima. Moramo raditi na stvaranju inkluzivnog i pristupačnog okruženja u kojem osobe sa invaliditetom mogu da žive ispunjene živote zajedno sa svojim najmilijima. Jedna zajednica je jaka onoliko koliko su jaki njeni najosjetljiviji članovi. Zato njihovo osnaživanje i potpuna društvena inkluzija nije samo pitanje humanosti i empatije, već i direktan interes svih nas – rekla je Borovinić Bojović.

image
-SKUPšTINA GLAVNOG GRADA

Borovinić Bojović je istakla da se Crna Gora kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom obavezala da preduzima mjere i aktivnosti u pravcu eliminisanja njihove diskriminacije u svim sferama života, pa i kada je riječ o porodičnom životu.

– Osnova svega je podizanje svijesti pojedinaca i društva. Panel diskusije kao što je ova, odličan su korak u tom pravcu, s tim da ovakvi razgovori ne smiju da ostanu sporadični i prigodni, već bi morali da se organizuju u kontinuitetu. Kada govorimo o onome što Glavni grad može da ponudi u smislu pružanja podrške vjerujem da su značajni savjetodavni kapaciteti Kuće zdravlja, ali i ostale usluge iz spektra onoga što je nadležnost Sekretarijata za socijalno staranje – saopštila je Borovinić Bojović.

Predsjednica Skupštine pozvala je gradske službe da što kvalitetnije odgovore na potrebe osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, s obzirom na resurse s kojima kao društvo raspolažemo.

– Na kraju bih uputila apel svim građanima Podgorice da kao rodbina, prijatelji ili komšije, kada god smo u mogućnosti djelujemo na način koji će doprinijeti jačanju i osnaživanju osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. Jer ovi pojedinci i porodice svojom odlučnošću, hrabrošću i životnom radošću kojom odišu uprkos svim teškoćama, istinska su inspiracija svima nama – poručila je ona.

Na panelu su govorili dr Ida Kolinović, v.d. sekretarke za socijalno staranje, Amela Orahovac, v.d. generalne direktorice Direktorata za razvoj usluga, nadzor nad stručnim radom i drugostepeni upravni postupak u oblasti socijalne i dječje zaštite u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Lidija Radanović Vujković, aktivistikinja za prava osoba sa invaliditetom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:48