24/04/2024 u 17:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stigla idejna rješenja za Prirodnjački i Muzej savremenih umjetnosti

Međunarodni žiri je izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima, koji će se graditi na prostoru kasarne Morača, saopštio je Luka Rakčević

Glavni grad dobio je idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiraju na prostoru kasarne Morača, saopštava Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice.

– Nakon što smo se tokom 2017. i 2018. godine izborili protiv tadašnjih nauma bivših gradskih uprava da na prostoru kasarne Morača grade "City kvart 3", u saradnji sa bivšim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u novembru prošle godine raspisan je nikada veći konkurs za izradu idejnih rješenja za tri javna objekta, koja se planiraju na tom prostoru. Taj konkurs je, nakon skoro šest mjeseci, danas konačno završen, a međunarodni žiri je izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima, odnosno šetalištem uz Moraču, amfiteatrima, konferencijskim i kulturnim centrom, galerijama, food cornerom... - saopštio je Rakčević.

On je kazao da je Italijanski biro "A-fact" u sastavu Andrea Rossi, Giovanni Sanna, Pierluigi Turco, odnio ubjedljivu pobjedu žirija.

– Njihov projekat u najvećoj mjeri čuva postojeća stabla, za koja smo u susret konkursu radili detaljnu taksaciju i predviđa preko 66 procenata zelenih površina na postojećem prostoru kasarne Morača. Umjesto da dobijemo 150.000 kvadrata stanogradnje, kako su željeli bivši gradski oci, od čega bi novac uzeli privilegovani investirori, dobićemo veliki muzej-park, prepun javnih sadržaja, na preko 12 hektara prelijepog prostora uz rijeku Moraču. Veliko hvala svima koji su nam, kada je malo ko vjerovao i na vrhuncu moći bivšeg režima, pomogli da sačuvamo kasarnu Morača i omogućimo današnji razvoj događaja - kazao je Rakčević.

Luka Rakčević se nada da će aktuelna Vlada nastaviti započeto i u što kraćem roku započeti izradu glavnih projekata, kako bismo već sljedeće godine mogli raspisati tender za izvođenje radova. On kaže da je najveći dio posla već završen, a Podgorica je na korak od novog gradskog dragulja, koji ostavljamo generacijama koje dolaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:47