Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Zaplijenio zemlju Šaranoviću, pa gradi hotel od 12 spratova * O državnom trošku poslao svastiku u Atinu * Prinudna uprava ako se ne dogovore do 21. jula * Kozmetičke izmjene ne povećavaju nezavisnost * Politički zemljotres u Britaniji * Braća Bitići * Mamin sin
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-07-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE :
Evropa mora prepoznati da je Crna Gora daleko ispred na putu pregovaranja o prijemu, ali i mi moramo ispuniti zadatke u našoj kući.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al‘ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj piva pa se požali:
- A vid‘ ‚vako... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma‘ drugi dan i lančić! A na samu Novu god‘nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je‘s ti nešto naš‘o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane... ja sam naš‘o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel‘ke!
- Kako Japanac drži dijetu?
- Jede jednim štapićem!
Gugl je žensko sto posto!
Čim ima odgovor na sve.
Zašto plavuša stavlja iphone na pod?
- Da dobije iPod.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo „DAN” OBJAVLJUJE KLJUČNE IZMJENE ZAKONA O JAVNOM EMITERU
Kozmetičke izmjene ne povećavaju nezavisnost
Sa ranijeg protesta ispred RTCG (arhiva) Kozmetičke izmjene ne povećavaju nezavisnost Nacrtom zakona predviđeno je uspostavljanje novog tijela – Upravnog odbora RTCG, koje će usvajati planove rada, finansijske i izvještaje o radu i drugo, a planirano je i postavljanje ombudsmana RTCG
Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom emiteru predviđeno je uspostavljanje petočlanog Upravnog odbora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), koji će preuzeti značajne nadležnosti Savjeta RTCG, ali će o izboru generalnog direktora i njegovom razrješenju ipak i dalje odlučivati na isti način. Izmjene zakona, u koje je „Dan“ imao uvid, predviđaju i ombudsmana, koji će preuzeti nadležnosti sadašnje Komisije za predstavke i prigovore gledalaca i slušalaca.
Nacrtom zakona su definisane nadležnosti Upravnog odbora RTCG. Članom 48a definiše se da Upravni odbor RTCG usvaja planove rada, izvještaje o radu i periodične i godišnje obračune RTCG, investicione i finansijske planove RTCG, finansijski izvještaj RTCG za prethodnu godinu, kao i izvještaj ovlašćenog revizora. UO bira ovlašćenog revizora periodičnih i godišnjih obračuna, donosi opšti akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u RTCG, odluke o kupovini, prodaji i stavljanju imovine RTCG pod hipoteku, kao i odluke o uzimanju bankarskih kredita i davanju finansijskih garancija. U nadležnosti Upravnog odbora biće i davanje saglasnost na odluke generalnog direktora i ugovore kojim se RTCG obavezuje da izvrši plaćanje u ukupnom iznosu većem od iznosa utvrđenog Statutom RTCG (100.000 eura), davaće saglasnost na promjenu budžetskih alokacija i dr.
Direktor Medija centra i bivši član Savjeta RTCG Goran Đurović ocijenio je da se iz poslednje verzije Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG može uvidjeti, kako je rekao, očigledna namjera Vlade, odnosno DPS-a, da se zadrži konrola nad RTCG. Smatra da ništa nije urađeno kako bi se ostvarila najava potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da će se izmjenama zakona osigurati samostalnost Savjeta RTCG, a time doprinijeti i nezavisnosti javnog medijskog servisa.
– U sadašnjoj verziji izmjena zakona nema nikakvih ozbiljnijih intervencija u načinu imenovanja i razrješenja članova Savjeta RTCG dok se, sa druge strane, uvodi obaveza podnošenja izvještaja o radu Skupštini Crne Gore koja je i do sada svojim nezakonitim djelovanjem vršila uticaj na rad javnog servisa – ocijenio je Đurović za „Dan“.
Naveo je da je od svih amandmana koje je Medija centar dostavio radnoj grupi Ministarstva kulture prihvaćen predlog za uspostavljanje novog organa – Upravnog odbora, kako bi se poboljšalo funkcinisanje javnog servisa u programskom i finansijskom smislu kao i uvođenje ombudsmana, profesionalnog lica zaduženog za prigovore gledalaca i slušalaca i za pružanje podrške urednicima i novinarima u primjeni profesionalnih standarda.
– Ostaje nejasno zašto Ministarstvo kulture ne dozvoljava Upravnom odboru da bira generalnog direktora uz saglasnost Savjeta RTCG. Takođe, polovično je prihvaćen predlog Medija centra da se onemogući funkcionerima političkih partija i poslanicima i odbornicima da budu članovi Savjeta RTCG najmanje tri godine nakon prestanka obavljanja funkcije. Radna grupa je ograničila samo funkcionere političkih partija da ne mogu biti članovi Savjeta RTCG i to na dvije godine nakon prestanka funkcije. Ovim Vlada pokazuje da želi da preko svojih funkcionera i dalje utiče na Savjet RTCG – smatra Đurović.
Prema nacrtu zakona, UO će odgovarati Savjetu RTCG kojem će, najkasnije do kraja aprila tekuće godine, dostavljati planove rada, izvještaje o radu, periodične i godišnje obračune RTCG, izvještaje o finansijskom poslovanju RTCG za prethodnu godinu, investicione i finansijske planove RTCG, finansijski izvještaj za prethodnu godinu, kao i izvještaj ovlašćenog revizora.
Članovi Upravnog odbora imenovaće se na period od pet godina, a isto lice može najviše dva puta biti imenovano za člana. Ukoliko se ovakav zakon usvoji, Savjet RTCG će imenovati i razrješavati članove UO.
Članom 48d precizirano je da član Upravnog odbora RTCG može biti afirmisani stručnjak sa najmanje 10 godina radnog iskustva iz oblasti finansija, ekonomije ili prava, koji je crnogorski državljanin, koji ima prebivalište u Crnoj Gori i najmanje visoku stručnu spremu.
– Članovi Upravnog odbora RTCG imaju pravo na mjesečnu naknadu u bruto iznosu u visini prosječne bruto zarade zaposlenih u RTCG u mjesecu koji prethodi isplati naknade, kao i na naknadu troškova u vezi sa vršenjem dužnosti člana Upravnog odbora RTCG, u skladu sa Statutom RTCG – precizirano je članom 48g.
Izmjene zakona odnose se i na Savjet RTCG. Predviđeno je da mandat Savjeta počinje danom potvrđivanja imenovanja i traje pet godina. Dodat je novi član po kojem će se prilikom imenovanja prvog sastava Savjeta, četiri člana birati na pet godina, tri člana na četiri godine, a dva na tri godine.
– Članovima prvog sastava Savjeta RTCG trajanje mandata utvrđuje žrebom predsjednik Skupštine u prisustvu predstavnika subjekata ovlašćenih za imenovanje – navodi se u nacrtu zakona.
Promijenjen je i član 22, koji se odnosi na nadležnosti Savjeta. Prema novom članu, Savjet će donositi Statut RTCG, uz prethodno pribavljeno mišljenje Upravnog odbora. Savjet će i dalje birati predsjednika i potpredsjednika Savjeta, imenovati i razrješavati generalnog direktora RTCG. U nadležnosti Savjeta biće imenovanje i razrješenje ombudsmana RTCG.
– Po prethodnom nalazu ombudsmana, u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih zakonom i programskim dokumentima, Savjet nalaže odgovarajuće mjere direktoru Radija Crne Gore ili direktoru Televizije Crne Gore. Najmanje dva puta godišnje objavljuje Bilten o radu RTCG na veb-sajtu RTCG – navodi se u nacrtu zakona.
Izmijenjenim članom 38 definisano je da će Skupština odlučivati istovremeno o cijelom predlogu liste za imenovanje Savjeta, odnosno cjelokupnu listu će potvrditi ili ne.
U članu 10 dodat je novi stav po kojem RTCG ne može da prima sponzorstva i druge oblike donacija za informativne i političke programske sadržaje.
– Novinari zaposleni u RTCG za svoj rad ne mogu primati naknade od eksternih pravnih i fizičkih lica – definisano je članom 14.
U članu 16 poslije stava 1 dodat je novi stav kojim je definisano da način i uslovi obezbjeđivanja sredstava iz budžeta Crne Gore ne smiju uticati na uredničku nezavisnost i samostalnost RTCG.
Za člana Savjeta moći će konkursati lice koje je afirmisani stručnjak iz oblasti novinarstva, prava, ekonomije, tehničkih nauka, sociologije, marketinga, radio-difuzije i drugo, koji je crnogorski državljanin, koji ima prebivalište u Crnoj Gori i najmanje visoku stručnu spremu i pet godina iskustva u ovoj oblasti, što dosad nije bio poseban uslov.
Članom 26, tačka 4 propisano je da članovi Savjeta ne mogu biti funkcioneri političkih stranaka (predsjednici stranaka, članovi predsjedništva, njihovi zamjenici, članovi izvršnih i glavnih odbora, kao i drugi stranački funkcioneri, i to najmanje dvije godine od prestanka funkcije. Nacrtom zakona je precizirano da se članovi Savjeta smatraju javnim funkcionerima shodno Zakonu o sprečavanju korupcije.
A.O.


Neće biti iznenađujuće ako ne bude pomaka

Đurović ističe da se suština funkcionisanja javnog servisa ogleda kroz nezavisnost Savjeta kao najznačajnijeg upravljačkog organa.
Kako je naveo, u Medija centru smatraju da jedan dio razloga za loše predloge u sadašnjoj verziji Zakona o RTCG leži u činjenici da se izmjenama zakona pristupilo bez prethodne analize i medijske strategije u Crnoj Gori.


Potrebno 10 godina iskustva u medijima

Članom 53a definisani su kriterijumi za ombudsmana RTCG. Prema nacrtu zakona, on može biti afirmisani medijski stručnjak sa najmanje 10 godina radnog iskustva u elektronskim medijima, koji ima prebivalište u Crnoj Gori, koji je crnogorski državljanin i koji ima najmanje visoku stručnu spremu.
– Za ombudsmana ne može biti imenovano lice koje po ovom zakonu ne može biti član Savjeta RTCG – navodi se u nacrtu.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"