Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Da odrobija godinu i plati 380.000 eura * Jačati vladavinu prava * Ne vraćam se direktno u politiku * Dvije tragedije obilježile doček * Osvojili ledom okovani Nevidio * Pomoć za ugrožene * Da odrobija godinu i plati 380.000 eura
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-01-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Crnogorac pao s motora. Izlazi iz bolnice sav u gipsu, i dolazi mu brat u posetu.
-Pa šta je bilo brate? Šta si slomio?
-Kaže doktor da imam prelom rebra, frakturu mozga, iščašenje kuka, frakturu potkolenice i frakturu klavikule...
Kaže mu brat:
-A ne mogu ti ja to pamtit' brate. Ja ću reći majci da si umro!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija PREDSTAVNIK PENZIONISANIH RUDARA OGORČEN NA VLADAJUĆU KOALICIJU Zbog DPS-a ostali bez otpremnina U Skupštini su skoro svi poslanici, osim poslanika DPS-a, glasali za otpremnine penzionisanim radnicima, kazao je Radivoje Knežević
Pred­stav­nik pen­zi­o­ni­sa­nih rad­ni­ka Rud­ni­ka Bok­si­ta Ra­di­vo­je Kne­že­vić ogla­sio se na­kon što par­la­ment u po­sled­njem re­dov­nom za­sje­da­nju u pro­šloj go­di­ni ni­je iz­gla­sao Za­kon o iz­mi­re­nju oba­ve­za pre­ma ru­da­ri­ma.
U Skup­šti­ni su, ka­ko je ka­zao, sko­ro svi po­sla­ni­ci, osim po­sla­ni­ka DPS-a, gla­sa­li za ot­prem­ni­ne pen­zi­o­ni­sa­nim rad­ni­ci­ma.
Taj pred­log za­ko­na pod­ni­je­li su ne­za­vi­sni po­sla­nik Mla­den Bo­ja­nić i Alek­san­dar Da­mja­no­vić (SNP), a čla­nom 4 za­ko­na bi­lo je pred­vi­đe­no da se iz dr­žav­nog bu­dže­ta obez­bi­je­di mi­li­on i 196 hi­lja­da eura, od če­ga je za oko 110 rad­ni­ka Bok­si­ta ko­ji su ostva­ri­li pra­vo na pen­zi­je tre­ba­lo da se is­pla­te ot­prem­ni­ne.
Kne­že­vić je is­ta­kao da je kao pred­stav­nik ru­da­ra u pen­zi­ji ob­i­šao sve po­sla­nič­ke klu­bo­ve i po­li­tič­ke stran­ke sa mol­bom da po­dr­že is­pla­tu ot­prem­ni­na ru­da­ri­ma.
– U sva­koj dr­ža­vi za­ni­ma­nje ru­da­ra sma­tra se sve­tim. Ni­je slu­ča­jan ru­dar­ski po­zdrav „sreć­no”. Pet­na­est ne­is­pla­će­nih za­ra­da, pri­je uvo­đe­nja ste­ča­ja 19. no­vem­bra 2013. go­di­ne, rad­ni­ci­ma su, pri­li­kom pro­da­je imo­vi­ne rud­ni­ka bok­si­ta is­pla­će­ne sa­mo po mi­ni­mal­noj ci­je­ni ra­da u iz­no­su od 193 eura. Pe­zi­o­ni­sa­ni ru­da­ri se po­sli­je ovo­ga osje­ća­ju po­ni­že­no i obes­pra­vlje­no, jer smo bi­li u istom re­pro­lan­cu sa Kom­bi­na­tom alu­mi­ni­ju­ma, či­ji su rad­ni­ci do­bi­li ot­prem­ni­ne, a mi smo svr­sta­ni u gra­đa­ne dru­gog re­da – na­veo je Kne­že­vić.
On je is­ta­kao da rad­ni­ci, ko­ji su za­ra­di­li ma­le pen­zi­je u ne­kad, ka­ko je ka­zao, naj­ja­čoj fir­mi u Cr­noj Go­ri, ko­ja i sa­da ras­po­la­že ogrom­nim le­ži­štem ru­de bok­si­ta i ve­li­kim rud­nim bo­ga­tstvom, ni­je­su do­bi­li ni cent ot­prem­ni­ne.
– Mi­slim da je to ža­lo­sno. Hva­la svim po­sla­nič­kim klu­bo­vi­ma i poslani­ci­ma ko­ji su u Skup­šti­ni gla­sa­li za na­še ot­prem­ni­ne – na­veo je Kne­že­vić, is­ti­ču­ći da se ni­ka­da ne smi­ju pot­ci­je­ni­ti ko­pa­či „cr­ve­nog zla­ta”.
Da je taj za­kon usvo­jen, pen­zi­o­ni­sa­ni ru­da­ri, njih oko 110, tre­ba­lo je shod­no go­di­na­ma sta­ža i sta­ro­sti da do­bi­ju ot­prem­ni­ne ko­je bi se kre­ta­le od šest do 13,33 hi­lja­de eura. Te ot­prem­ni­ne bi­le bi du­plo ma­nje u od­no­su na one ko­je su do­bi­ja­le nji­ho­ve ko­le­ge ko­je su na­pu­sti­le Bok­si­te pri­je ne­ko­li­ko go­di­na i za ko­je je is­pla­ćen so­ci­jal­ni pro­gram ko­ji je do­sti­zao i 26 hi­lja­da eura. Po tim uslo­vi­ma Bok­si­te je na­pu­sti­lo oko 960 rad­ni­ka, za ko­je je go­to­vo po­lo­vi­nu iz­no­sa ot­prem­ni­na obez­bi­je­dio ta­da je­din­stve­ni sa­mo­stal­ni sin­di­kat.
J.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"