Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
DPS kupovao glasove i bacao suzavac na opoziciju * Pucanj u leđa za tužilaštvo nije teško ubistvo * Firma iz Šangaja olakšala CGES za 11.000 eura * Škrelja krši zakon, Agencija ne reaguje * Kondoliza Rajs smjenjuje Dodika * Sudovi, ludovi * Presuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aida Petrović, direktorica CG ženskog lobija:
– Velika je stopa neprijavljivanja nasilja jer žrtve nijesu ohrabrene da se obrate institucijama. Kod nas se osuđuju žrtve. To nema nigdje u svijetu. Na drugoj strani, nasilnici se oslobađaju i prolaze s opomenama.

Vic Dana :)

Zemunac na sudu kaže svom advokatu:
– Slušaj, ako uspiješ da mi izdejstvuješ da dobijem samo jednu godinu zatvora, ova torba sa parama je tvoja, a ako ne uspiješ, leti ti glava!
Kasnije, sudija izriče presudu:
– Sud donosi presudu: Jedna godina zatvora!
Zemunac, sav srećan, grli advokata i upita ga:
– Jel bilo teško?
– Uh, đavolski teško!
– Zašto?
– Hm, sudija je htio da te oslobodi!


Došla plavuša na selo i naiđe na čobanina kako čuva ovce i pita ga:
– Koliko ova ovca ima godina?
– Ima dvije godine.
– A kako znate da ima toliko?
– Znam po rogovima.
– Vidi stvarno, ima 2 roga!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija NISKOTARIFNE AVIO-KOMPANIJE NEGATIVNO UTICALE NA POSLOVANJE NACIONALNOG PREVOZNIKA
Nakon ulaska lou kostera pali prihodi MA
Nakon ulaska lou kostera pali prihodi MA Prije dolaska prve lou kost kompanije na tržište Crne Gore prihodi MA su iznosili 73,4 miliona. Nakon ulaska Rajanera polovinom 2013. godine, prihodi su u 2014. godini drastično pali na 66 miliona eura, da bi u 2016. pali na 65,4 miliona
Ot­ka­ko su lou kost avio-kom­pa­ni­je ušle na tr­ži­šte Cr­ne Go­re, po­lo­vi­nom 2013. go­di­ne, pri­ho­di Mon­te­ne­gro­er­laj­nza (MA) su po­če­li da pa­da­ju, po­ka­zu­ju fi­nan­sij­ski iz­vje­šta­ji na­ci­o­nal­nog avio-pre­vo­zni­ka. Iako ni­sko­ta­rif­ne avio-kom­pa­ni­je ni­je­su le­tje­le na li­ni­ja­ma ko­ji­ma sa­o­bra­ća MA, do­šlo je do pa­da pri­ho­da u od­no­su na 2012. i 2013. go­di­nu.
Ta­ko su 2012. go­di­ne pri­ho­di MA iz­no­si­li 73,4 mi­li­o­na eura, go­di­nu ka­sni­je 72,1 mi­li­on, da bi već u 2014. go­di­ni pa­li na ma­lo is­pod 66 mi­li­o­na. U 2015. su po­ra­sli na 67,7 mi­li­o­na, da bi u 2016. po­no­vo pa­li na 65,4 mi­li­o­na. Ras­ho­di MA su ta­ko­đe pa­da­li u po­me­nu­tim go­di­na­ma, ali su u 2015. i 2016. po­no­vo na­sta­vi­li da ra­stu. Ta­ko su ras­ho­di 2012. go­di­ne bi­li 77,45 mi­li­o­na, go­di­nu ka­sni­je 75,1 mi­li­on, 2014. go­di­ne 71,3 mi­li­o­na, da bi on­da po­ra­sli na 73,5 u 2014. i 75,6 mi­li­o­na u 2016. go­di­ni. Gu­bi­tak u po­slo­va­nju je u istom pe­ri­o­du go­to­vo du­pli­ran. Pri­je pet go­di­na je iz­no­sio 5,9 mi­li­o­na, dok je la­ni bio 11,4 mi­li­o­na. Osim sa ula­skom lou ko­ste­ra, pr­ven­stve­no Ra­ja­ne­ra, ko­ji je li­ni­jom do Bri­se­la pro­bio led, pad pri­ho­da i rast mi­nu­sa u po­slo­va­nju po­kla­pa se sa pro­mje­nom upra­ve MA, od­no­sno sa do­la­skom Da­li­bor­ke Pe­jo­vić na če­lo kom­pa­ni­je.
„Dan” je u ve­zi sa ovom te­mom u vi­še na­vra­ta po­ku­šao da do­bi­je od­go­vo­re od sa­da­šnjeg ru­ko­vod­stva MA, ali u to­me ni­je­smo uspje­li.
Sa­go­vor­nik „Da­na”, ko­me je bli­ska oblast avio-in­du­stri­je, na­ci­o­nal­ni eks­pert za tran­sport EU am­ba­sa­da Raj­ko Usko­ko­vić oci­je­nio je da ula­zak lou ko­ste­ra na tr­ži­šte Cr­ne Go­re ne­ma ve­ze sa sla­bi­jim pri­ho­di­ma MA.
– Lou kost kom­pa­ni­je bi ima­le uti­caj na pri­ho­de na­ci­o­nal­nog avio-pre­vo­zni­ka da su se po­ja­vi­li na tr­ži­šti­ma sa ko­jih je MA pret­hod­nih go­di­na ostva­ri­vao dvi­je tre­ći­ne svo­jih ukup­nih pri­ho­da, a to su Ru­si­ja i Sr­bi­ja. Lou kost kom­pa­ni­je su le­tje­le sa tr­ži­šta i de­sti­na­ci­ja na ko­ji­ma ne­ma re­dov­nih le­to­va MA, osim Lon­do­na. Uko­li­ko lou kost kom­pa­ni­je ima­ju iste uslo­ve na aero­dro­mi­ma kao i MA, on­da je to tr­ži­šna uta­ki­mi­ca. Ta­ko­đe i MA ima šan­su da na tr­ži­šti­ma na ko­ji­ma tre­nut­no le­te lou ko­ste­ri, a na ko­ji­ma ni­je pri­su­tan – Bri­sel, Mi­la­no, Min­hen, da bu­de kon­ku­ren­tan uko­li­ko po­da­ci po­ka­žu da ova tr­ži­šta ima­ju aut­go­ing po­ten­ci­jal – oci­je­nio je Usko­ko­vić.
Na tr­ži­štu Cr­ne Go­re pri­sut­no je ne­ko­li­ko lou kost kom­pa­ni­ja – Ra­ja­ner, Izi­džet, Viz er, Tran­sa­vi­ja, Flaj­Du­bai – ko­je le­te ka Bri­se­lu, Lon­do­nu, Mi­la­nu, Min­he­nu, Man­če­ste­ru, Bu­dim­pe­šti... Nji­hov broj se znat­no po­ve­ćao u po­sled­njih go­di­nu-dvi­je.
– Sve dok se lou kost kom­pa­ni­je ne po­ja­ve na tr­ži­šti­ma Ru­si­je i Sr­bi­je MA ne­će ima­ti udar na pri­ho­de. Sa dru­ge tač­ke gle­di­šta, ono što MA tre­ba da ura­di je­ste da svo­je pre­o­sta­le avi­o­ne za­po­sli što je vi­še mo­gu­će jer je po­zna­to da je pro­sječ­ni dnev­ni na­let jed­nog avi­o­na lou ko­ste­ra mi­ni­mum 12 flajt sa­ti dnev­no i da ta­ko uti­če da se pri­ho­di vra­te na ni­vo iz 2012/13. Uosta­lom, lou kost kom­pa­ni­je su iz­u­zet­no is­ko­ri­sti­le naj­ni­že ci­je­ne ke­ro­zi­na u ovom vi­je­ku i u 2014/2015/2016. po­ve­ća­li svoj na­let, pri­ho­de i pro­fit. Ni­je­sam si­gu­ran da su isto ura­di­li u Mon­te­ne­gro­er­laj­nzu – ka­zao je Usko­ko­vić.
Po­sla­nik Alek­san­dar Da­mja­no­vić je ra­ni­je ka­zao da Mon­te­ne­gro­er­lajnz, ula­skom ni­sko­ta­rif­nih kom­pa­ni­ja ko­je gra­đa­ni­ma nu­de vi­še­stru­ko ni­že ci­je­ne le­to­va, ne­ma bu­duć­nost.
D.M.


Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"