Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kuljači 128.000 za smještaj policajaca * Oluja obarala drveće i lomila plastenike * Rajković: Sa dijelom DPS-a o promjenama - Joković: O tome nema priče * DPS sve učinio da ne budemo vlast u Tuzima * Tramp nas nije interesovao * Mali Perica i bradata učiteljica * Ukinuti praznici
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 18-07-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
LI MANČANG, ambasador Kine u Beogradu:
Za Peking je Kosovo Srbija i tako će ostati.

Vic Dana :)

Dolazi tip u kafanu i naručuje 3 rakije...
I tako danima...
Pita ga konobar:
- Izvini a zašto stalno 3?
- Imam brata jednog u Australijii, drugog u Americi i dogovorili smo se kad pijemo da pijemo svako za svakog.
Posle mjesec dana dolazi i taman da konobar sipa 3, a on traži 2...
Pita konobar:
- Izvinite da nije neki problem sa braćom kad naručujete samo dvije?
Ma jok... Sve je ok nego sam ja prestao da pijem.

Šta kaže Kinez kada vidi da nema hrane u frižideru?
- Ni kučeta, ni mačeta.
Došao Bosanac u prodavnicu i pita:
- Koliko je ova krema za sunčanje?
Kaže prodavačica: 20 maraka!
- Daj mi onda tri jogurta!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2018-07-17 ZABILJEŽEN VEĆI BROJ OBOLJELIH OD ZARAZNIH BOLESTI U JUNU, OD MALIH BOGINJA LIJEČENO 15 PACIJENATA
Salmonelom zaraženo 15 građana
Salmonelom zaraženo 15 građana
Zdrav­stve­ne usta­no­ve iz 20 op­šti­na pri­ja­vi­le su obo­li­je­va­nja od za­ra­znih bo­le­sti ko­je pod­li­je­žu oba­ve­znom pri­ja­vlji­va­nju, pri če­mu je naj­ve­ći broj obo­lje­lih re­gi­stro­van od ov­či­jih bo­gi­nja (va­ri­če­le) 163, is­ti­ču iz In­sti­tu­ta
U ju­nu je od ma­lih bo­gi­nja (mor­bi­la) bi­lo za­ra­že­no 16 oso­ba, dok su tri pa­ci­jen­ta li­je­če­na od pol­no pre­no­si­vih bo­le­sti, na­vo­de iz In­sti­tu­ta.
U ju­nu 2018. go­di­ne In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje pri­ja­vlje­no je da je ukup­no 327 oso­ba obo­lje­lo od ne­ke od za­ra­znih bo­le­sti ko­je pod­li­je­žu oba­ve­znom pri­ja­vlji­va­nju, od če­ga je 15 pa­ci­jen­ta li­je­če­no od sto­mač­ne in­fek­ci­je ko­ju iza­zi­va bak­te­ri­ja sal­mo­ne­la. U iz­vje­šta­ju na­vo­de da su od cri­jev­nih za­ra­znih bo­le­sti pro­šlog mje­se­ca li­je­če­ne ukup­no 54 oso­be. Iz In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje is­ti­ču da, ako se u ob­zir uzmu i akut­ne re­spi­ra­tor­ne in­fek­ci­je (10.338), te di­fe­ren­ci­ra­ni i ne­di­fe­ren­ci­ra­ni ob­li­ci gri­pa (18), ukup­no su pri­ja­vlje­ne 10.683 obo­lje­le oso­be.
– Sto­pa in­ci­den­ci­je za­sno­va­na na in­di­vi­du­al­nim pri­ja­va­ma slu­ča­je­va za­ra­znih bo­le­sti za ovaj mje­sec iz­no­si 52,7/100.000 sta­nov­ni­ka, što je za 38,1 od­sto ma­nja vri­jed­nost u od­no­su na sto­pu in­ci­den­ci­je iz pret­hod­nog mje­se­ca i za 24,1 od­sto ma­nja vri­jed­nost od sto­pe in­ci­den­ci­je iz ju­na mje­se­ca 2017. go­di­ne. Uzi­ma­ju­ći u ob­zir i akut­ne re­spi­ra­tor­ne in­fek­ci­je, ne­di­fe­ren­ci­ra­ni i di­fe­ren­ci­ra­ni ob­lik gri­pa, sto­pa in­ci­den­ci­je za ovaj mje­sec iz­no­si 1723/100.000 sta­nov­ni­ka.
Zdrav­stve­ne usta­no­ve iz 20 op­šti­na pri­ja­vi­le su obo­li­je­va­nja od za­ra­znih bo­le­sti ko­je pod­li­je­žu oba­ve­znom pri­ja­vlji­va­nju, pri če­mu je naj­ve­ći broj obo­lje­lih re­gi­stro­van od ov­či­jih bo­gi­nja (va­ri­če­le) 163, strep­to­kok­nog ton­zi­lo­fa­rin­gi­ti­sa 23, šu­ge (ska­bi­je­sa) 22, akut­nog en­te­ro­ko­li­ti­sa 21 i in­fek­tiv­ne mo­no­nu­kle­o­ze (vi­ru­sno obo­lje­nje gor­njih di­saj­nih pu­te­va) 21. Ne uzi­ma­ju­ći u ob­zir akut­ne re­spi­ra­tor­ne in­fek­ci­je, ne­di­fe­ren­ci­ra­ni i di­fe­ren­ci­ra­ni ob­lik gri­pa, na­ve­de­nih pet obo­lje­nja či­ne 76,5 od­sto od ukup­nog bro­ja pri­ja­vlje­nih za­ra­znih bo­le­sti u ovom mje­se­cu – is­ti­ču iz In­sti­tu­ta.
Iz te in­sti­tu­ci­je ob­ja­šnja­va­ju da su u ju­nu u od­no­su na put pre­no­sa (ne uzi­ma­ju­ći u ob­zir akut­ne re­spi­ra­tor­ne in­fek­ci­je, ne­di­fe­ren­ci­ra­ni i di­fe­ren­ci­ra­ni ob­lik gri­pa) do­mi­ni­ra­le re­spi­ra­tor­ne za­ra­zne bo­le­sti sa 70,3 pro­cen­ta, za­tim cri­jev­ne za­ra­zne bo­le­sti sa 16,5 i pa­ra­zi­tar­ne bo­le­sti sa 9,8 od­sto.
– U ju­nu je od ma­lih bo­gi­nja (mor­bi­la) bi­lo za­ra­že­no 16 oso­ba. Od pol­no pre­no­si­vih obo­lje­nja za­ra­že­no je u tom pe­ri­o­du tro­je gra­đa­na, i to sa he­pa­ti­ti­som B dvi­je oso­be, i ge­ni­tal­nim bra­da­vi­ca­ma je­dan pa­ci­jent – ka­žu iz In­sti­tu­ta.D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"