Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Stražar ubijen pa opljačkan * Skrivali organizatore „patriotskih” skupova * Podgorica žarište, 17 ljekara brine od 5.500 zaraženih * Dritanu prijetio Keljmendijev klan * Najviše preminulih u Sloveniji u jednom danu * Pričaju o revanšizmu, a godinama nezakonito smjenjivali * Nauka i prosvjeta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-11-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS-a:
– Skupština ne može da krši bilo čija prava donošenjem političkih odluka koje favorizuju poslušnike vladajuće strukture i zato je ona od posebnog značaja za uspostavljanje vladavine prava.

Vic Dana :)

Razgovaraju muž i žena nakon ručka:
- Draga moja, gdje si pronašla ovaj odličan recept za pripremanje pečuraka?
- U jednom kriminalističkom romanu.


Kaže Mujo Hasi:
- Moj stariji sin potpuno liči na mene.
- To je zbog uticaja genetskog faktora!
- A, zašto onda mlađi liči na komšiju!
- E to ti je zbog uticaja sredine!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi PREMINULO JOŠ ŠESTORO, IZ IJZ KAZALI „DANU” DA JE KRŠENJE MJERA DOVELO DO ALARMANTNE SITUACIJE
Podgorica žarište, 17 ljekara brine od 5.500 zaraženih
Vojska dekontaminirala Dom zdravlja u Nikšiću Podgorica žarište, 17 ljekara brine od 5.500 zaraženih Trenutna epidemiološka situacija predstavlja veliki izazov za sve zaposlene u zdravstvenom sistemu, pa i tako u Institutu, navode iz IJZ Jaz između NKT-a i Instituta za javno zdravlje je primjer jaza između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom i interesnim sferama pojedinih struktura, ili ćemo se voditi javno-zdravstvenim problemom, ističe Milena Popović Samardžić
U Crnoj Gori juče je od posledica virusa korona preminulo šest osoba, dok je registrovano 570 novih slučajeva infekcije. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) „Danu” su saopštili da je epidemiološka situacija u zemlji krajnje alarmantna i svako, pa čak i najamanje, kršenje mjera predstavlja veliki rizik i prijeti da još više pogorša stanje u kojem se sada nalazimo. Prema podacima Doma zdravlja, o 5.500 inficiranih osoba u Podgorici brine 17 doktora, koji vrše kućne posjete i pregledaju građane u kovid ambulantama. Direktor te ustanova Nebojša Kavarić kazao je za „Dan” da je osoblje te ustanove preopterećeno, ali da uspijevaju da pregledaju i prate sve oboljele kojima je potrebna medicinska pomoć.

– Novootkriveni su iz sledećih opština: Podgorica 256, Nikšić 60, Kotor 31, Bijelo Polje 30, Herceg Novi 27, Bar 26, Tivat 19, Danilovgrad 17, Ulcinj 16, Budva i Rožaje po 13, Cetinje 12, Berane i Pljevlja po 11, Tuzi devet, Andrijevica osam, Mojkovac pet, Plužine četiri i Petnjica i Gusinje po jedan novi slučaj.

Preminula su dva pacijenta iz Nikšića i po jedan iz Bara, Ulcinja, Kotora i Podgorice, od kojih je najstariji imao 81, a najmlađi 48 godina. Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna je 441, a od početka godine 450. Juče do 17 časova prijavljen je oporavak kod 596 pacijenta. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovida-19 u Crnoj Gori je 11.111, a od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom je 32.188 – ističu iz Instituta.

U Kliničkom centru se liječi 91 pacijent, od kojih je čak 41 zaraženi životno ugrožen.

Iz Instituta upozoravaju da, kao što su istakli u više navrata, pad broja novoinficiranih osoba se ne može očekivati bez poštovanja mjera.

– U situaciji smo kada je nužan doprinos svakog pojedinca i svake institucije, bespogovorno i disciplinovano poštovanje mjera ako želimo govoriti o padu novoinficiranih. Institut za javno zdravlje Crne Gore predlaže zdravstvene mjere čiji je cilj sprečavanje inficiranja korona virusom. Od samog početka epidemije svakodnevno pomno pratimo situaciju i, u skladu sa tim, predlažemo mjere s ciljem očuvanja zdravlja naših građana. Podgorica, kao i svi drugi glavni gradovi i centri u drugim državama, broji najviše oboljelih. Tome su doprinijeli mnogobrojni skupovi koje smo imali tokom proteklih mjeseci, ali i nepridržavanje mjera od strane naših građana – naglašavaju iz Instituta.

Objašnjavaju da su potpisivanjem ugovora između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih zdravstvenih ustanova, laboratorije Instituta donekle rasterećene, dok je osjetno značajnije rasterećenje nastupilo uvođenjem brzih antigenskih testova u dijagnostiku infekcije korona virusom.

– Međutim, trenutna epidemiološka situacija predstavlja veliki izazov za sve zaposlene u zdravstvenom sistemu, pa i tako i u Institutu. Zaposleni u našim laboratorijama ulažu velike napore da obave sva testiranja svih prikupljenih uzoraka. Umor je prisutan i predstavlja veliko opterećenje našim članovima tima, kao i velika količina stresa, razdvojenost od porodice itd. Međutim, u više navrata smo jasno poručili da nećemo i ne možemo odustati od ove borbe i da ćemo dati sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili zdravlje svih naših građana. Važno je da podsjetimo sve građane da ni najnapredniji zdravstveni sistemi u svijetu ne mogu dobiti „trku” sa korona virusom. Dakle, nijedan sistem se ne može nadograditi u toj mjeri koliko brzo virus može napredovati ako se ne poštuju preporučene mjere. Apelujemo na sve građane, kao i nadležne institucije, da ne testiraju izdržljivost sistema i zaposlenih u zdravstvu, jer to „nadmetanje” sigurno ne možemo dobiti. Poštujemo mjere, pokažimo opet odgovornost i solidarnost kako bismo predstojeće praznike mogli dočekati u jednoj manje napetoj i teškoj situaciji – kažu iz Instituta.

Kavarić je kazao da o zaraženima koji se liječe u kućnim uslovima brine devet ljekara koji su dio timova u patronaži, kao i osam doktora koji rade u kovid centrima Doma zdravlja Podgorica.

– U Kovid centru na Zlatici imamo četiri ljekara i četiri sestre, u Kovid ambulani u Tološima rade dva tima ljekara i dva doktora za kućne posjete. U ambulanti u centru grada imamo dva tima u Domu zdravlja i dva doktora za kućne posjete. Imamo ukupno 17 angažovanih doktora za pružanje usluga suspektnim/pozitivnim osiguranicima. Imamo 12 ljekara u dispečerskom centru. U Centru za dijagnostiku imamo šest timova (po dva laboratorijska tehničara). U Centru za radiološku dijagnostiku za snimanje pozitivnih pacijenata u dvije smjene imamo dvoje specijalista radiologije + dva rendgen tehničara. U jedinici za patronažu: 11 timova (patronažni tehničar + asistent) je trenutno angažovano. Jedinica za sanitetski prevoz: tri tima (vozač i asistent) angažovana su za pružanje usluga suspektnim/pozitivnim pacijentima – kazao je Kavarić.

Epidemiolog i predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je da smatra da Crna Gora duži vremenski period nema kontrolu nad epidemijom korona virusa, što pokazuje i podatak iz primarne zdravstvene zaštite da se sve više pacijenata sa upalom pluća liječi u kućnim uslovima.

Popović Samardžić je istakla da se pacijenti sa obostranom upalom pluća i padom saturacije liječe u kućnim uslovima.

– To vam je dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole. Ti ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 ljekara koji su tokom deset dana brinuli o 5.500 zaraženih u Podgorici – istakla je Popović Samardžić.

Na pitanje da li Crna Gora bira između zdravlja i ekonomije, ona je istakla da naša zemlja nema izbor između te dvije opcije, koje je „neko lažno nametnuo”.

– Mi smo zemlja koja se oslanja na uslužni sektor, koji nemamo ako imamo ovoliki zdravstveni problem, mi nemamo ni ekonomiju ako imamo ovakav javno-zdravstveni sistem. Dakle, u prilog tome reći ću da sve zemlje koje su dobre u kontroli epidemije, to su jedine zemlje koje su uspjele da sačuvaju pokazatelje ekonomske stabilnosti – istakla je Popović Samardžić.
Ona kaže da bi mjere trebalo uvoditi i evaluirati nakon određenog perioda, te javnost upoznavati sa njihovim efektima.
– Jaz između NKT-a i Instituta za javno zdravlje je primjer jaza između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom i interesnim sferama pojedinih struktura, ili ćemo se voditi javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti. Kao posledicu toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji – istakla je Popović Samardžić.

Iz Ministarstva odbrane juče je saopšteno da služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne odbrane (HBRNO) Vojske Crne Gore neprestano radi na dekontaminiranju objekata i javnih površina.

Iz Vojske Crne Gore ističu da od početka borbe protiv Kovida-19 brinu o bezbjednosti građana.

– Momci iz HBRNO tima neprestano dekontaminiraju objekte i javne površine. Juče su bili u Opštoj bolnici Nikšić, Domu zdravlja i na Klinici za plućne bolesti Brezovik – saopšteno je na Tviteru.

D.B.


U Nikšiću, Beranama i Baru 34 pacijenta životno ugrožena
U Opštoj bolnici u Nikšiću liječi se 74 inficiranih, od čega je 10 osoba životno ugroženo.

– Imamo 10 pacijenata životno ugroženih i nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je pet pacijenata na neinvazivnoj ventilaciji, dok nema pacijenata na respiratoru. Ostali pacijenti su stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju – navodi se u saopštenju.

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović saopštio je da se na Internom odjeljenju te zdravstvene ustanove nalazi 60 bolesnika, od kojih je 12 sa veoma teškom kliničkom slikom.

– Šest bolesnika je u Jedinici intenzivnog liječenja, a dva su na respiratoru. Nažalost, tokom jučerašnjeg dana dva pacijenta su preminula, jedan je iz Bara, a jedan iz Ulcinja – rekao je Tomanović.

U Opštoj bolnici Berane životno je ugroženo 12 kovid pozitivnih pacijenata, a ukupno se liječe 32 osobe, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.


Policijski čas od 19 časova
Od danas će biti na snazi nove mjere NKT-a kojima je skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti sa sadašnjih od 7 do 20 na 7 do 18 časova, i produži primjenu mjere zabrane napuštanja objekta stanovanja sa sadašnjih 21 do 5 na 19 do 5 časova narednog dana.

– Mjere će se primjenjivati od srijede, 25. novembra u 00:00 časova do 8. decembra, do kada se produžava i primjena mjera donijetih 13. novembra. NKT poziva građane da u potpunosti poštuju sve mjere, jer je to jedini način suzbijanja širenja korona virusa. Sagledavajući zdravstvenu situaciju, NKT je ocijenio da je naš zdravstveni sistem, zahvaljujući dobrom planiranju, pravovremenim aktivnostima i stručnosti i požrtvovanju zdravstvenih radnika, i dalje sposoban da se, uprkos zabrinjavajućem stepenu infekcije, odupre pandemiji. NKT je sagledao i ogromno opterećenje zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i pokrenuo proces čiji je cilj rasterećenje primarnog zdravstvenog sektora – navode iz NKT-a.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"