Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za 15 dana bez posla ostalo 111 građana * Na javnim mjestima samo po jedno, u nedjelju izlazak do 11 časova * ASK fale represivna ovlašćenja, sudovi blagi * Stanišića traže zbog paljenja auta * Vlada dužna da uključi Skupštinu i opoziciju * Djeca nikad ne griješe u izboru najboljeg * Direktor smijenjen u samoizolaciji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Momčilo Vuksanović:
– Srbi u vlast treba da uđu isključivo ako to zasluže svojim izbornim rezultatom, ali ne nikako na poziv da u njoj čine dekor.

Vic Dana :)

Mujo i Haso sjede u kafani i pijuckaju, kad će najednom Haso:
- Mujo, bolan, bojiš li se ti pauka?
Mujo odmahne glavom:
- Jok, bolan, šta ti je....
Haso klimne glavom:
- Dobro je... jer jedan ti upravo diže auto!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi OD 315 UZORAKA OSAM POZITIVNO NA VIRUS KORONA, DONEŠENE NOVE MJERE ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE
Na javnim mjestima samo po jedno, u nedjelju izlazak do 11 časova
Na javnim mjestima samo po jedno, u nedjelju izlazak do 11 časova Zabranjuje se prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica, osim za dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i lica koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, navode iz NKT Naloženo je da se svim zaposlenima koji obavljaju građevinske radove, tokom njihovog organizovanog prevoza od i do gradilišta, kao i tokom boravka i rada na gradilištu (osim tokom konzumiranja hrane, u vrijeme određeno za obrok)
Nacionalno koodinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je sinoć odluku da zabrani prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica, osim za dijete mlađe od 12 godine i napuštanje objekta stanovanja od nedjelje od 11 do ponedjeljka do pet časova.

Institut za javno zdravlje registrovao je juče još osam oboljelih od virusa korona, nakon testiranja 315 uzoraka, dok su od ukupno 249 zaraženih osoba njih 42 na bolničkom liječenju. Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) su istakli da je troje oboljelih na respiratoru, a da je ukupno 20 pacijenata smješteno u toj ustanovi.

Pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević kazao je na pres konferenciji da je 180 medicinskih radnika pod zdravstvenim nadzorom od čega su 55 ljekari, dok je 20 njegovih kolega zaraženo.

Iz NKT ističu da značajno povećanje broja građana na ulicama i javnom površinama u prethodna dva dana predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja, zbog čega je data saglasnost da već večeras budu dopunjene i izmijenjene pojedine privremene mjere, kako bi nove odluke važile od danas.

– Zabranjuje se prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica, osim za dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i lica koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva. Ova zabrana ne odnosi se na lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama. prisustvo i zadržavanje lica na plažama (riječnim, jezerskim i morskim), uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima, napuštanje objekata stanovanja od nedjelje od 11 do ponedjeljka u 5 sati. Naređuje se i obavezna institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi korona virus pozitivni, a moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju, lica koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa, kao i za lica koja su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi korona virus su im bili pozitivni – ističu iz NKT.

Iz NKT navode da institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi korona virus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman, ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

– NKT je dalo saglasnost za novu naredbu kojom se naređuje privrednim društvima, drugim pravnim licima, odnosno preduzetnicima koji obavljaju djelatnost građenja, odnosno izvođenja pojedinih radova i odgovorni su za izvođenje građevinskih radova na objektu, odnosno za izvođenje pojedinih radova, na vidnom mjestu na gradilištu obavezno istaknu obavještenje o privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog korona virusa propisanim ovom naredbom, svim zaposlenim koji obavljaju građevinske radove, tokom njihovog organizovanog prevoza od i do gradilišta, kao i tokom boravka i rada na gradilištu (osim tokom konzumiranja hrane, u vrijeme određeno za obrok), obezbijede korišćenje lične zaštitne opreme – maski i rukavica, svim zaposlenim koji obavljaju građevinske radove na gradilištu, tokom radnog vremena, zabrane napuštanje gradilišta radi nabavke namirnica i sl., obezbijede dopremanje hrane zaposlenima koji obavljaju građevinske radove na gradilištu, tokom organizovanog prevoza zaposlenih od i do gradilišta (autobus ili kombi) izvrše raspored zaposlenih na način da se obezbijedi njihova fizička distanca, na većim gradilištima (sa 40 ili više zaposlenih) obavezno organizuju rad u više grupa od po 20 ili manje zaposlenih, čiji se sastav ne može mijenjati, uz obezbjeđivanje njihove fizičke distance na gradilištu i u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavanje fizičkog kontakta među tim grupama nakon napuštanja gradilišta. Ova obaveza odnosi se i na organizaciju kolektivnog smještaja zaposlenih, njihov prevoz, prostor za ishranu na gradilištu, vremensku distancu prilikom dolaska na gradilište, koja mora biti takva da se onemogući spajanje zaposlenih koji su podijeljeni po grupama, rad glavnog, odgovornog i drugih inženjera u zatvorenom radnom prostoru organizuju na način da se obezbijedi veća međusobna fizička distanca uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme – maski i rukavica.

Nepostupanje po mjerama iz naredbi podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa članovima 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore – objašnjavaju iz NKT.

Kako navode, analizirajući efekte donijetih mjera NKT je pokrenulo proceduru za provjeru u Poreskoj upravi utemeljenosti potvrda za kretanje u vrijeme ograničenja koje izdaju privredna društva i pozvalo nadležne organe da svaku utvrđenu zloupotrebu tretiraju u skladu sa zakonom propisanom krivičnom odgovornošću.

– Sa istom pažnjom analizirane su pojave javnih ponuda pomoći, dobrovoljnog rada i zahtjeva za donacijama. Nadležni organi pozvani su da analiziraju ove pojave posebno sa aspekta mogućih zloupotreba. Konstatovane su pojave podsticanja na nepoštovanje mjera za suzbijanje epidemije korona virusa i pokušaja unošenja nacionalnih i političkih elemenata u njihovu realizaciju. Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučno osudilo takve slučajeve koji direktno ugrožavaju javno zdravlje i živote građana. Iskazano je čvrsto uvjerenje da pokušaji zaustavljanja probuđene društvene odgovornosti i solidarnosti koju iskazuju naši građani, privredni subjekti, strani investitori i crnogorska dijaspora ne mogu uspjeti jer su solidarnost, odgovornost i patriotizam mnogo jači i vredniji od svake opstrukcije. Ne prejudicirajući odluke pravosudnih organa i ne narušavajući presumpciju nevinosti, NKT je iskazalo punu podršku nadležnim institucijama na brzom i efikasnom otkrivanju lica za koje, kako je navedeno, postoji osnova sumnje izvršilo krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka tako što je spisak lica oboljelih od novog korona virusa proslijedilo i drugim licima – zaključuju iz NKT.

Radojević je kazao da se, osim u Kliničkom centru, 12 zaraženih liječi u Baru, šest u Nikšiću i četvoro u beranskoj bolnici. Zdravstveno stanje naših kolega koji su zaraženi je dobro, s tim što je jedan kolega hospitalizovan, ali je njegovo stanje stabilno.

– Ljekari KCCG na dnevnom nivou komuniciraju sa kolegama iz drugih centara. U Kliničkom centru 13 pacijenata je na Infektivnoj klinici, četiri na internom odjeljenju, a tri su na respiratoru. Planiramo otpust onih za koje čekamo drugi negativan nalaz i da će se broj smanjiti – ističe Radojević.

Iz Instituta su saopštili da je najveći broj oboljelih u Podgorici – 124, Tuzima 36, Nikšiću 31, Baru 21, Ulcinju devet, Andrijevici sedam, Bijelom Polju šest, Herceg Novom šest, Budvi četiri, Danilovgradu tri i Tivtu dva.

Radojević je kazao i da je broj pritužbi pacijenata na KCCG mali i da građani imaju razumijevanja,

– Broj ambulantnih pregleda sveli smo na nivo hitnosti, pacijenti razumiju situaciju i prihvataju je. Zahvalio bih i našim zaposlenima koji s ljubaznošću saopštavaju pacijentima kada će biti pregledani. Ukoliko se nastavi ovakav trend malog broja oboljelih, uz veliku dozu opreza, mi u Kliničkom centru Crne Gore razmišljamo da u dogledno vrijeme, obnovimo određene hirurške procedure kod malignih oboljenja i to kod pacijenata koji nakon operacije neće zahtrijevati respiratornu podršku – poručio je Radojević.

On je pojasnio da lijeka za reumatoidni artritis „dolkvin” nema u apotekama iz razloga jer je povučen od strane zdavstvenog sistema za liječenje oboljelih od virusa korona.

– S obzirom na to da se navedeni lijek koristi u terapiji oboljelih od korona virusa, trenutne zalihe se koriste za liječenje tih pacijenata. Ali, u toku je nabavka tog lijeka, i vrlo brzo će apoteke biti dobro snabdjevene – rekao je Radojević.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je na konferenciji da je ovo vanredna situacija za zdravstveni sistem. Na pitanje „Dana” da li je smanjenje broja oboljelih realno stanje ili postoji određeni broj zaraženih koji nijesu otkriveni, Begić je kazao da kako u svijetu tako i kod nas postoji mogućnost da neko ko ima virus i dalje cirkuliše u populaciji.

– Imali smo juče najveći broj testiranih uzoraka – 241 i ako tim tempom nastavimo, vjerujem da će onda ove brojke biti realna slika koliko imamo zaraženih. To podrazumijeva i korišćenje kapaciteta drugih laboratorija osim Instituta za javno zdravlje, a postoji problem sa relativnim neiskustvom tih laboratorija kada se radi o respiratornim infekcijama, jer je laboratorija Instituta jedina nacionalna i jedina referentna laboratorija koja ima sertifikate Svjetske zdravstvene organizacije za postupanje i sprovođenje ovih analiza.

U njima se nalazi 388 osoba, a ukupan kapacitet tih objekata je nešto manje od 1.000 – pojasnio je Begić.

Begić je kazao da su analize Ipsosa pokazale da i dalje 20 odsto građana ne poštuju preporuke.

– Jako je bitno u jednom trenutku čestitati većinskoj Crnoj Gori, koja je shvatila realnu opasnost, i izraziti divljenje onima koji ostaju u domovima. Osobe koje šetaju, ostvaruju fizičke kontakte i ne poštuju preporuke, ne znaju kakvu opasnost nanose i sebi i svojima – kazao je Begić.

Direktor KCCG Jevto Eraković saopštio je da su instalirali još tri respiratora za pacijente oboljele od virusa korona i da sada imaju respektabilan broj aparata za liječenje zaraženih.

Predsjednik Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje Suad Numanović istakao je da je ovih dana, kada se naša država suočava sa jednom od najvećih globalnih zdravstvenih kriza u novijoj istoriji, veoma važno da svi, na ličnom primjeru pokažemo odgovornost i solidarnost kroz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade Crne Gore.

– Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da javne ustanove Dom starih u Risnu, Pljevljima i Bijelom Polju, licencirani dom Duga, Komanski most, Centar Ljubović i Dječji dom „Mladost” u Bijeloj zasad nemaju nijedno lice zaraženo virusom Kovid-19. Riječ je o institucijama koje zajedno imaju više stotina korisnika, a podatak da među njima, kao ni među licima zaposlenim u ovim institucijama nema nijedne zaražene osobe govori o disciplini i tome da se preporuke NKT-a poštuju na najbolji mogući način – kazao je Numanović.

Opštinski tim za zaštitu i spasavanje Opštine Berane odlučio je da od sjutra zatvori izletište kod spomen-parka na Jasikovcu, kao i četiri gradska parka (Cvjetni park, park pored Hrama, veliki park pored Lima i park u MZ Stari grad). Takođe se zabranjuje i korišćenje aerodromske piste u svrhu rekreacije i sporta, a na ovom prostoru zabranjen je i saobraćaj za motorna vozila.

Nepostupanje po mjerama iz nardebe Vlade Crne Gore podliježe se krivičnoj odgovornosti.

U reagovanju iz veledrogerije „Glosarij” na navode Demokratskog fronta da su skuplje nabavaljali aparate i da nijesu zaradili ni centa od interventne nabavke respiratora odgovorili su da je Glosarij dobio veliku ljudsku satisfakciju, da je u nemogućim okolnostima, u profesionalnom maniru, na zakonit način, uspio da obezbijedi 35 uređaja koji nijesu samo respiratori nego i monitori vitalnih parametara pacijenta, evropskog proizvođača, uz obezbijeđenu kvalifikovanu servisnu podršku.

Operativni štab Ministarstva unutrašnjih poslova juče je letom Montenegroerlajnza iz Luksemburga organizovao povratak u domovinu 59 crnogorskih državljana iz zemalja Beneluksa.

Na zvaničnom nalogu MUP-a na Tviteru navodi se i da je istim avionom dopremljena i medicinska oprema – donacija humaniste Hajriza Brčvaka. Rožajac Hajrudin Ledinić, koji godinama živi i radi u Njemačkoj, donirao je Crnoj Gori 10.000 eura u borbi protiv korona virusa. Funkcioneri Opštine Rožaje donirali su NKT dio od svoje mjesečne zarade, a Opština Berane je 25. marta uplatila 30.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.

D.B.


Crna Gora i Turska zajedno protiv Kovida-19
Vrijedna medicinska oprema, koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja Turske po nalogu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, stigla je juče u Crnu Goru i još četiri zemlje koje se bore protiv epidemije virusa Kovid-19.

– Crna Gora i Turska zajedno u borbi protiv Kovida- 19. Hvala predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu – naveo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Tviter nalogu.

Radi se o 50.000 medicinskih maski, 1.000 zaštitnih odijela i 1.000 testova.

– Nakon očaja, mnoge nade cvjetaju… Nakon tame, mnoga sunca sijaju, crnogorskom narodu s ljubavlju iz Turske – piše na paketima.

Paketi, koji uključuju maske, kombinezone i dijagnostičke komplete, krenuli su turskim avionom sa aerodroma Ankara Etimesgut, piše na sajtu Ministarstva zdravlja Turske.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović kazao je da su ova, kao i prethodne donacije na raspolaganju Ministarstvu zdravlja i zdravstvenom sistemu Crne Gore.

– U ovom vremenu najveće pandemije koja je zahvatila svijet i izazvala najveću krizu poslije Drugog svjetskog rata, iskaz je solidarnosti naroda Turske i prepoznat u velikom prijateljstvu sa Crnom Gorom – poručio je Filipović.

On je zahvalio ambasadorki Turske, narodu te države, kao i predsjedniku Erdoganu, našim saveznicima i prijateljima.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je u Crnu Goru stigla donacija predsjednika Turske, Erdogana, na osnovu dogovora sa predsjednikom Đukanovićem.


Za učenike nastava i preko mobilnog telefona
Sadržaji UčiDoma od juče su dostupni na mobilnoj aplikaciji za sve operativne sisteme, čime će se dodatno značajno olakšati pristup učenju na daljinu, navode iz Ministarstva prosvjete.

– Trenutni, najnoviji podaci, pokazuju ogromno interesovanje za UčiDoma sadržaje: prema reprezentativnom istraživanju IPSOS-a preko dvije trećine građana je makar jednom pogledalo UčiDoma sadržaje, preko 80 odsto njih je zadovoljno, a UčiDoma Jutjub kanal je za dvije nedjelje imao 800.000 pregleda. To je saopštio ministar prosvjete dr Damir Šehović tokom prezentacije Aplikacije i planova za razvoj koncepta učenja na daljinu UčiDoma.

– Aplikacija koja je od danas dostupna je jednostavna, praktična i dostupna Play i App storeu. No, ono što je još važnije istaći, jeste da je naša kompanija, koja se bavi kreiranjem digitalnih proizvoda, našla pravi način da svoje resurse, kreativnost i kapacitete usmjeri ka društveno-odgovornom poslovanju. Jer stabilnost sistema počiva uvijek na pojedincu – kazao je Nenad Novović, direktor agencije Amplitudo koja je radila sajt i aplikaciju UčiDoma.

Šehović je izložio i planove za nadogradnju #UčiDoma platforme u pravcu virtuelne učionice pojašnjavajući da je Ministarstvo prosvjete u procesu izrade projekta za Centralnoevropsku inicijativu.

– Cilj je da se u sajt #UčiDoma integrišu rješenja koja podrazumijevaju interakciju nastavnika sa učenicima. Ukoliko projekat bude odobren, već u narednim danima imaćemo jednu potpuno inoviranu platformu, koja je ogroman skok u odnosu na postojeće rješenje – rekao je Šehović.


Zdravstveni sistem ima 136 respiratora
Zdravstveni sistem snabdjeven je medicinskom opremom za naredni period, istakao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

– Trenutno imamo 136 respiratora, narednih dana stiže još – saopštio je juče ministar Hrapović.

Kako je istakao, kao sistem smo spremni i za nove izazove.

– Imajte povjerenja u naše medicinske profesionalce, koji brinu o našim životima – poručio je ministar, dodajući da se mora podijeliti teret odgovornosti.

– Moramo čuvati sebe i druge od sebe. Poštujmo mjere. Ostanite doma – apelovao je Hrapović.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"