/ foto: milova novović
27/10/2023 u 05:42 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijelo Polje: Put do četiri sela u katastrofalnom stanju

Mještani ističu i da je struja lošeg kvaliteta, pa im, kako kažu, sijalice "žmire‘‘ a često ni muzilice ne mogu da se pokrenu, da je javna rasvjeta u kvaru i da nemaju vodovod a nalaze se na pet kilometara od centra grada

 Mještani Kisjelih voda, Šljepašnice, Joša i Krivodola tvrde da su im uslovi života iz dana u dan sve gori. Iako se nalaze na svega pet kilometara od centra Bijelog Polja tvrde da lokalna uprava i Mjesna zajednica Nedakusi, kojoj pripadaju, nemaju sluha za njihove probleme i potrebe. Mještani ističu da im je put u katastrofalnom stanju, da je i struja lošeg kvaliteta, pa im, kako kažu, sijalice "žmire" a često ni muzilice ne mogu da se pokrenu, da je javna rasvjeta u kvaru i da nemaju vodovod.

image
foto: milova novović

– Bavimo se poljoprivredom u ovim našim selima, ali nafležni nemaju sluha da nam omoguće da živimo kao sav normalan svijet, odnosno da do svojih kuća možemo doći iole pristojnim putem i da imamo vodu-kaže Vesna Radulović i dodaje da su prije tačno godinu dana protestvovali ispred zgrade Opštine kako bi naadlžnima ukazali na svoje probleme, ali pomaka nije bilo.

– Prije dvije sedmice dođoše i zakrpiše rupe na ovom našem izlokanom putu, a kompletna trasa od skretanja sa magistrale, koja vodi prema graničnom prelazu Dobrakovo i Prijepolju, do gornjeg izvorišta na Kisjelim vodama, je u više nego očajnom stanju. Kako su uradili bolje da ništa radili nijesu. Asfaltirali su po kiši i u rupe pune vode punili asfaltom. I nakon samo nekoliko dana ponovo su se pojavili krateri-ističe Bojana Trifunović.

Vodovod nemaju iako su bazeni napravljeni na brdu iznad sela

- Potpuno smo diskriminisani u svakom pogledu i naš život je postao nepodnošljiv. Prema zaseoku Krivodo odronio se put, rekli još ljetos da će sve sanirati, ali evo dođe zima i ništa od toga. Ako bude obilnih padavina očekujemo nastavak odrona tako da će biti prekinuta veza između naših sela- ističre Bojana Trifunović, a Radoslav Delić dodaje da nemaju vodovod, iako su bazeni napravljeni na brdu iznad sela, ali su namijenjeni samo za gornji dio Nedakusa.

-Vodu uzimamo sa šumskih izvora koji ljeti presuše, a zimi smrznu, pa smo prinuđeni da se snalazimo i dosimo vodu sa javnih česmi. U nedostatku uslova za život omladina nam ode i ako smo nadomak grada. Krajnje je vrijeme da lokalna uprava obrate pažnju na ova naša četiri sela koja spaja isti put, ista nesreća i sigurno gašenje ognjišta-kaže Delić.

Ona ističe da je lijevi krak puta koji vodi prema lijevoj strani sela, gdje živi i imanja ima oko 70 mještana, makadamski i u katastrofalnom je stanju.

– Taj dio puta je krajnje neuslovan i teško je njime saobraćati. A svakoga dana djeca njime idu u školu, a zaposleni na svoja radna mjesta. Ovog ljeta trebale su nam čime kako bi stigli suvih nogu do magistrale-kaže mještanin Draško Knežević, dodajući da je veliki problem i javna rasveta koja nije u funkciji.

–Đake kada se vraćaju iz škole moramo da sretamo, jer je jer mrkli mrak. Jedan betonski stub je pao, pa žice dodiruju granje na stablima, a drugi se potpuno iskrivio i svakog trenutka prijeti da padne.Podnijeli smo lokalnoj upravi zahtjev za pomoć, da reguliše javnu rasvjetu ali se niko na nas ne obazire - kaže Knežević i dodaje da je na nakon poplava saniran jedan dio puta, ali je nakon radova ostao makadam,pa sada trup puta tone.

–Takvim putem teško je proći do naših kuća. Nekada poznato izletišta Kisjele vode nemarom nadležnih postalo je lokacija za odlaganjer otpada, leglo pasa lutalica, a nažalost tu se okupljaju i narkomani- ističe Knežević.

Iz lokalne uprave poručuju da su dio radova u granicama mogućeg odradili i zakrpili udarne rupe, a da će na proljeće, ukoliko Mjesna zajednica Nedakuse to stavi kao prioritet, vidjeti da saniraju cijelu trasu puta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:46