Ćulafić / -FOTO: MMNE.ME
16/02/2023 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ćulafić za "Dan" o stanju u Beranama: Nijedan od projekata milionske vrijednosti nije realizovan

Minulih godina brojni projekti nijesu realizovani zbog neodgovornog ponašanja nadležnih u lokalnoj upravi, kazao je on

Potpredsjednik Opštine Berane Damjan Ćulafić predočio je, u razgovoru za "Dan", dio radnih rezultata za prvih pola godine rada nove vlasti u Beranama, sa posebnim osvrtom na aktivnosti lokalne uprave u pripremi za predstojeću budžetsku godinu.

Кazao je da to, između ostalog, čini kako bi rad lokalne uprave učinili transparentnim, što, po njegovim tvrdnjama, nije bio slučaj u prethodnom periodu.

Naveo je da minulih godina brojni projekti nijesu realizovani zbog neodgovornog ponašanja nadležnih u lokalnoj upravi.

– Кada sam stupio na dužnost potpredsjednika Opštine Berane, resorno prevashodno zadužen za finansije i opšte društvene djelatnosti, mogu reći, odnosno ponoviti da u Opštini Berane nije zatečen nijedan kapitalni projekat čija je zrelost bila na nivou apsolutne spremnosti za finansiranje. To najbolje pokazuju dvije činjenice. Prva, da nijedan od projekata, koji su budžetom Crne Gore za 2022. godinu bili predviđeni za Berane, a njihova ukupna vrijednost je bila oko 8,5 miliona eura, nije realizovan. Razlog je u tome što Opština Berane nije bila spremna da ta sredstva povuče iz državnog budžeta, jer projekti za koje je novac bio predviđen, nisu bili zreli za finansiranje i realizaciju. Druga činjenica počiva u tome da za 2023. godinu nije blagovremeno poslat ozbiljan i argumentovan predlog za državni kapitalni budžet. Razloge neka građani procjenjuju. Ovo dovoljno govori o tački sa koje smo krenuli u rad – naglasio je Ćulafić.

Amandmane uskladiti sa stvarnim mogućnostima

Ćulafić je kazao da bi poslanici prilikom podnošenja amandmana u državnom parlamentu za realizaciju pojedinih kapitalnih investicija trebalo da konsultuju nadležne u lokalnoj upravi da li postje realne pretpostavke da se određeni projekti sprovedu, odnosno zahtjevi poslanika moraju biti usklađeni sa zakonskim procedurama i i realnim potrebama i mogućnostima lokalne uprave.

– Кonstantan problem u realizaciji kapitalnih projekata jeste neusklađenost između realnih potreba i mogućnosti lokalne uprave i djelovanja u državnom parlamentu, jer nas iskustvo uči da se amandmanski djeluje na kapitalni budžet mimo konsultovanja lokalne uprave i bez uvažavanja zakonskih procedura da bi neki projekat uopšte sazrio za finansiranje i realizaciju – naglasio je Ćulafić.

Istakao je da je pristup aktuelne vlasti u Beranama po pitanju funkcionisanja lokalne uprave drugačiji i da se prioritetno bave izradom projektne dokumentacije, koja je elementarni preduslov za povlačenje novca iz državnog budžeta, ali i iz drugih dostupnih fondova.

– U ovom trenutku u izradi su, u različitim fazama zrelosti, 44 infrastrukturna projekta, kao i 13 donatorskih aplikacija prema različitim uputiocima javnih poziva. Prije neki dan je javnost Berana svjedočila potpisivanju dva ugovora – sa japanskom ambasadom o donaciji 78.000 eura našem lokalnom komunalnom preduzeću za nabavku kamiona za prikupljanje smeća, kao i Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju iznos od 34.690 eura za nabavku specijalnog vozila sa rampom za invalidska kolica. Među važnije projekte na kojima trenutno radimo izdvojiću prečišćivač pijaće vode, koji bi se gradio na gradskom izvorištu – "Merića vrelo", čija predračunska vrijednost iznosi 4,5 miliona eura; zapadna tribina gradskog Fudbalskog stadiona, za čiju gradnju je potpisan ugovor vrijednosti 1,86 miliona evra, to je projekat koji kofinansiramo sa Fudbalskim savezom Crne Gore; vodovod u naselju Buče, projekat vrijednosti oko 500.000 eura; a takođe je u toku i konkurs za izradu projektne dokumentacije za Novo gradsko groblje – istakao je Ćulafić.

Кazao je da su uspješno privedeni kraju procesi eksproprijacije zemljišta koje su bili nužni i da se ove godine očekuje i izgradnja obaloutvrde između dva limska mosta, koju finansira Svjetska banka, vrijednosti oko 3,7 miliona evra.

– Osim navedenih, izdvojio bih i rad na glavnim projektima za saobraćajnice: prema novom vrtiću, čija se gradnja planira, između zaobilaznice i marketa IDEA, postojeće saobraćajnice od hotela Berane do Lisijevog polja, sa trotoarom i kanalizacionom mrežom, i za ovu priliku, recimo, Manastirske ulice – istakao je Ćulafić, dodajući da je u oblasti zaštite kulturne baštine jedan od najznačajnijih projekta na kom trenutno rade urbanistički projekat zaštitne zone Manastira Đurđevi stupovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:15