Градска лука Шквер / К.М.
23/03/2022 u 06:40 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глобална криза имаће негативан утицај на промет некретнина, туристичку сезону и пуњење херцегновског буџета

Јасно је да ће се санкције, „затворено небо” и замрзнути банковни рачуни грађана Русије, најплатежнијих гостију, и те како негативно одразити на предстојећу туристичку сезону, па самим тим и на пуњење буџета

Гости из Украјине и Русије лани су у Црној Гори остварили 21, 3 одсто укупног броја ноћења и чинили 15,8 одсто од укупног броја туриста. За првих девет мјесеци прошле године руски држављани у нашој земљи су купили некретнине у вриједности од око 29 милиона еура, а Украјина, Русија и Бјелорусија чине најемитивнија тржишта у области наутичког туризма. Имајући све ово у виду, јасно је да ће се санкције, "затворено небо" и замрзнути банковни рачуни грађана Русије, најплатежнијих гостију, и те како негативно одразити на предстојећу туристичку сезону, па самим тим и на пуњење буџета.

Према ријечима Веселина Драгаша, предсједника Групације агенција за некретнине и власника агенције за некретнине "Форте маре" из Херцег Новог, криза у Украјини неминовно ће се одразити на продају некретнина у Црној Гори, само је питање у којој мјери, јер та врста тржишта не реагује одмах на глобалне финансијске поремећаје.

-Тренутно имамо смањену потражњу, мада не значајно. Проблем, такође, представљају и санкције уведене Русији. Најважније је споменути укидање свифта, што је веома значајно за банкарске трансакције, тако да су све купопродаје некретнина у којима су Руси купци или продавци доведене у питање због немогућности обављања плаћања -  казао је Драгаш.

Резервни план

Ненад Витомировић, секетар Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције, сматра да је потребно фокусирати се на тржишта на којима смо већ присутни, а која, када се узму у обзир све наведене околности, имају највећи потенцијал за раст потражње за наш туристички производ. То се односи на Чешку, Пољску, Румунију, Мађарску, Француску, Велику Британију, Њемачку, Аустрију и Норвешку.

- Зато нам је потребна још интензивнија промоција у региону, првенствено у Србији, Босни и Херцеговини и Сјеверној Македонији, и више него икада је нужно успостављање тијесне сарадње између локалне привреде и самоуправе, сматра Витомировић.

Додатно отежавајућу околност представља и то што руским држављанима који немају регулисан боравак у Црној Гори банке одбијају отварање рачуна, а постојеће укидају. Драгаш сматра да ће пад прилива осјетитити и државни буџет, јер се на сваку новоградњу плаћа ПДВ од 21 одсто, на продају староградње 3 одсто пореза на промет, као и порез на добит. Уколико санкције Русији направе нестабилност у привреди и проблем с готовим новцем, може се очекивати да држављани те земље продају некретнине у Црној Гори које су користили за одмор.

-Специфичност тржишта некретнина лежи у томе што вриједност расте у вријеме великих криза, јер се новац улаже како би се заштитио. У претходном периоду примјетно је значајно увећање цијена грађевинског материјала и услуга, што је довело до раста цијена градње - казао је Драгаш.

Лоше прогнозе за наутички туризам

Према ријечима Божа Укропине, директора Градске луке, рат у Украјини не даје простора оптимизму када је ријеч о наутичкој сезони у Херцег Новом, тим прије што су њена емитивна тржишта управо Украјина, Русија, Бјелорусија...

-Услуге луке традиционално користе наутичари из поменутих земаља, па је сезона више него неизвјесна, а од развоја догађаја зависиће и обликовање понуде. Нисам оптимиста, јер не очекујемо госте са тих тржишта. Ту је и поремећај ситуације са енергентима, дешава се глобална инфлација свуда и све ће то утицати на платежну моћ, поготово, малих система, какав је Црна Гора и државе око нас. Сви ћемо бити директно погођени и то ће имати негативни утицај, рекао је Укропина прошле седмице за "Дан".

Ђорђе Станојловић, директор Туристичке организације Херцег Новог, сматра да на геополитичку ситуацију у свијету не можемо много да утичемо осим да се на најбољи начин прилагодимо.

-Озбиљна истраживања су у току како бисмо имали што већи број како авионских долазака тако и посредством туроператора и агенција из средње и западне Европе, али зашто не и из источне, јер је то једно од најјачих емитивних тржишта што се тиче Црне Горе и Херцег Новог, казао је Станојловић.

Додао је да стручна служба увелико ради истраживања емитивних тржишта, неких нових дестинација којима би Херцег Нови био један од главних избора за љетњу сезону.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:24