Hrvatski maslinari u Baru / Foto: Društvo maslinara
03/03/2024 u 08:37 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatski maslinari posjetili barske: Sklopili nova prijateljstva

Barski maslinari su ugostili maslinare iz Hrvatske, članove Udruge maslinara Sveti Špirijin sa Hvara.

Ovo je bio prvi put da je neka maslinarska organizacija iz regiona sa tako velikim brojem članova posjetila Bar i Crnu Goru.

- Trideset šest maslinarski i maslinara sa Hvara je odsjelo u barskom hotelu ‘Princess’, odakle su svakog dana obilazili zanimljiva mjesta sa maslinarskim i turističkim potencijalima. Pored posjete maslinarima Ulcinja, Hvarani su posjetili i susjednu nam Albaniju, odnosno Skadar sa okolinom. Decenijsko prijateljstvo sa prijateljem crnogorskih maslinara, mr Stankom Štambukom je doprinijelo da se članovi maslinarskih organizacija Hvara i Bara bolje upoznaju i sklope nova prijateljstva. Stanko je prije dvije godine pozvao Barane na manifestaciju Dani maslinova ulja otoka Hvara, kojoj su se Barani rado odazvali, nakon čega je počelo da se gradi prijateljstvo ovih organizacija. Barani su i ove godine bili gosti na manifestaciji u Jelsi na Hvaru, kada je detaljnije razrađen plan posjete hvarskih maslinara Crnoj Gori- istakao je u saopštenju predsjednik Društva maslinara Bar mr Ćazim Alković.

Barani su svoje prijatelje iz Udruge maslinara Sveti Špirijun odveli prvo do Stare masline i predstavili im projekat koji je Društvo realizovalo na utvrđivanju njene starosti. Takođe su ih upoznali sa aktuelnim problemom podzemnih voda i sušenja Stare masline. Gosti su imali zadovoljstvo da posjete i Stari grad Bar, gdje im je vodič bio Baranin, maslinar, mr Ilija Vukotić, koji ih je upoznao sa bogatstvom ovog područja.

- Društvo maslinara Bar se zahvaljuje JP Kulturni centar Bar i direktorici Aleksandri Grabež jer je  omogućila da gosti bez nadoknade posjete Staru Maslinu i Stari grad što predstavlja lijep gest prijateljstva i znak da su gosti sa Hvara dobrodošli u Bar. Nakon obilaska Starog grada, Hvarane je čekao ručak u starobarskom restoranu ‘Kaldrma’ gdje se prijatno druženje uz dalmatinske pjesme nastavilo do kasno popodne.

U pozdravnim govorima, predsjednici maslinarskih organizacija Sveti Špirijun i Društvo maslinara Bar, Đorđan Gurdulić i Ćazim Alković su zaključili da obostrane posjete i druženja treba da postanu tradicionalni, te da saradnju treba unaprijediti kroz zajedničke aktivnosti, ali i pobratimstvom ovih srodnih i prijateljskih organizacija - navodi se u saopštenju Društva maslinara Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:09