/ foto privatna arhiva
15/09/2023 u 05:46 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Invalidi rada iz Rožaja ogorčeni ponašanjem države prema njima: Protest upozorenja ispred Vlade

Od 59 invalida rada koliko nas je bilo priliikom uvođenja stečaja u Gornjem Ibru ostalo je samo nas šest koji nijesmo riješili status i nalazimo se na evidenciji biroa rada, kaže Hajran Murić

Invalid rada iz Rožaja Hajran Murić kaže da su ogorčeni ponašanjem svoje države prema njima koji, kako ističe, imaju najniiža primanja, pa su odlučili da 25. septembra ispred zgrade Vlade u Podgorici održe protest upozorenja. Murić je za "Dan" kazao da će svoj protest nastaviti 30. septembra, na Dan opštine Rožaje, ispred zgrade lokalne uprave.

– Prvo ćemo se 25. septembra ja i moj kolega Ramo Škrijelj zahtjevom obratiti presjedniku države Jakovu Milatoviću i zamoli ti ga da nas primi na razgovor kako bismo i njemu predočili naše muke i probleme u koje smo zapali zahvaljujući predhodnim i sadašnjoj Vladi i svim državnim institucijama. Istoga dana započećemo štrajk upozorenja ispred zgrade Vlade odakle ćemo se vratiti u Rožaje, i 30.septembra na Dan opštine započeti štrajk upozorenja ispred zgrade lokalne uprave. Predstavnicima lokalne vlasti daćemo do znanja da ne može da se ponaša bahato sa imovinom "Gornjeg Ibra", odnosno imovinom invalida rada,bivših radnika i manjinskih akcionara- ističe Murić.

O svojim problemima upozanaće i predstvnike Ujedinjenih nacija

Hajran Murić kaže da su invalidi rada iz Rožaja ogorčeni i odnosom aktuelne Vlade i premijera Dritana Abazovića koji im je obećao da će ih primiti, saslušati njihove probleme i pkušati da nađe rješenje. Ali sve je ostalo na obećanjima.

– Obraćali smo se za pomoć svim nadležnim institucijama u državi ali, očigledno za nas pomoći nema. Ovog puta im poručujemo da mi, invalidi rada iz Rožaja ne tražimo milostinju i da nećemo da živimo samo jedan dan, kako su nam to oni odredili ovakvim i ovolikim primanjima. Odlučni smo da o svim svojim problemima obavijestimo i predstavnike Ujedinjenih nacija - naglašava Murić.

On naglašava da je od 59 invalida rada koliko je bilo priliikom uvođenja stečaja u Gornjem Ibru ostalo samo njih šest koji nijesu riješili status i dalje se nalaze na evidenciji biroa rada.

– Drugi su penzionisani po partijskoj pripadnosti,a neki su umrli čekajući posao ili penziju - kaže Murić i dodaje da invalidi rada iz Rožaja osim mizernih primanja imaju i zdravstvenih problema,a na specijalističke preglede u Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanova čekaju i od četiri mjeseca do dvije godine. Kaže da je o ovom problemu lično upoznao sada bivšeg presednika skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje dr Srđana Pavićevića.

image
Hajran Murić

Murić naglašava da njegova trenutna primanja, koja mu isplaćuje Fond PIO, iznose 210 eura i da je to manje od minimalne penzije u Crnoj Gori koja iznosi 250 eura.

– Minimalna potrošačka korpa u julu iznosila je 818 eura. U Rožajama zima traje šest mjeseci, a metar drva dostigao je cijenu od 80 eura, pa pitam nadležne u državi šta se u tim uslovima može uraditi sa 210 eura i kako preživjeti- ističe Murić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 16:06