/ -FOTO: M. N.
11/02/2023 u 06:29 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lešine životinja postale "ukras" Lima

Кajakaši nijesu mogli da gledaju toliku količinu otpada u Limu, pa su svoje vrijeme planirano za veslanje upotrijebili za ekološku akciju, ističe Mirko Stanić

Na području Opštine Bijelo Polje evidentiran je veliki broj divljih deponija i to je problem na koji ekološke organizacije upozoravaju poslednjih godina.

Posebno su ugrožene rijeke, u koje se baca sve i svašta, pa su korita i obale rijeka zatrpane smećem.

image
-FOTO: M. N.

Da je stanje loše, kad je odnos prema Limu u pitanju, pokazuje i najnoviji slučaj koji je zabilježio Mirko Stanić, jedan od najstarijih kajakaša u Evropi, koji je prije dva dana sa kajakašimna prokrstario ovom rijekom i, kako za "Dan" kaže, zatekao više nego katastrofalno stanje i to na dva popularna gradska ostrva na ovoj rijeci, Preporuša i Patkova otoka (u neposrednoj blizini sportskih terena namijenjenih za rekreaciju djece i mladih).

image

Stanić

-FOTO: M. N.

– Uplašilo nas je i razočaralo ono što smo vidjeli kad su korito i obale Lima u pitanju.Bilo je tu na sijaset plastičnih flaša, krpa, ostataka odjeće i obuće, kože tek odranih životinja, djelovi namještaja... Ipak, ono što nas je najviše zaprepastilo jeste što smo u rijeci zatekli lešine životinja. Bio je to strašan prizor. Pitali smo kako da Lim sve to izdrži. Zato smo i napravili fotografije i uputili apel nadležnim ustanovama i službama da rade svoj posao na kvalitetniji način. Prije svega inspekcijske službe da kažnjavaju neodgovorne sugrađane, koji na ovaj način ugrožavaju životnu sredinu, ali i biljni i životinjski svijet rijeke Lim - naglašava Stanić i dodaje da kajakaši nijesu mogli da gledaju toliku količinu otpada u Limu i, kao što su to u i ranijim u brojnim situacijama radili, oni su svoje vrijeme planirano za veslanje upotrijebili za ekološku akciju.

Кomunalno preduzeće radi na uklanjanju divljih deponija

Direktor Кomunalnog preduzeća "Lim" Radenko Vujošević kaže da oni rade sve što je u njihovoj moći da uklone smeće i otpad sa svakog mjesta gdje ono ne treba da bude ostavljeno.

Ističe i da će uraditi sve da se stanje na Limu dovede u red.

– Naši radnici i mehanizacija danonoćno rade na sklanjanju divljih deponija, ali protiv nekih loših navika našuih sugrađana nijesmo u stanju da se izborimo. Baca sve ko šta stigne. I tamo gdje treba i ne treba. Napravimo akciju i očistimo divlje deponije, i bukvalno dok sakupljeni otpad odvezemo na gradsku deponiju dešavaju se iste stvari.Još jednom apelujem na sve sugrađane da se odgovornije odnosimo prema prirodi i našim rijekama- poručuje Vujošević.

– Pokušali smo da makar djelimično popravimo postojeće stanje i uklonimo dio smeća i otpada iz Lima.Nijesmo uspjeli, niti imali za to opremu da uklonimo lešine životinja, zbog čega upućujemo poziv da nadležne službe iz komunalnog preduzeća, ako treba uz svu našu pomoć, dođu do Preporuša i Patkova otoka i sve dovedu u red. Da zajedničkim snagama uklonimo ovo ruglo ispred očiju svih nas - poručuje Stanić.

On ističe da kajakaši očekuju da ova njihova akcija i apel probude svijest onih sugrađana, koji se zasad krajnje neodgovorno odnose prema rijeci i prirodi.

–Stanje ni u centru grada, gdje Lim nesmetano protiče na zadovoljstvo građana, nije zadovooljavajuće, a i za to su se pobrinuli neki naši sugrađani koji su na neprimjeren način devastirali rijeku i njenu okolinu. Smatram da se takvom odnosu prema Limu konačno mora stati na kraj- poručuje Stanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:22