Неђељко Мошков / -Б.М.
14/03/2022 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мошков: Када сам дошао, у школи "Др Перута Ивановић" није било ни звона

Након четири године континуираног рада направљена су и два нова логопедска кабинета, па их је сада укупно пет, а новина је и нови кабинет за олигофренолога за потребе дјеце са аутизмом, истиче Неђељко Мошков

У Јавној установи Ресурсни центар "Др Перута Ивановић" основну и средњу школу похађају укупно 102 ученика, док је у предшколској јединици тренутно 10 малишана која имају сметње у развоју, од чега четворо са подручја Котора, а остали су из других градова. Директор установе Неђељко Мошков за "Дан" каже да тренутно на рехабилитацији имају 48 дјеце којима су због проблема са слухом уграђени имплантaти.

– Из Котора немамо ниједно дијете са имплантатима. Дјеца која имају ту врсту сметњи сада се могу имплантирати у узрасту од годину и два мјесеца, па надаље, а предлог је да се то изврши до шесте године живота. Технологија је напредовала тако да ми сада имамо дијете које је имплантирано са годину и два мјесеца. Они на процес рехабилитације долазе периодично. Наши сурдолози и логопеди су ту да им помогну, али и да науче родитеље како са њима да раде код куће, тако да уз апарат и нашу помоћ дође до тога да дијете евентуално годину дана касни за својом генерацијом и иде редовно у школу – каже Мошков.

image

Ресурсни центар „Др Перута Ивановић”

-Б.М.

Ресурсни центар за средњу школу има два смјера: фризер и кувар (до скоро постојала могућност школовања за аутоелектричара, трговца, аутомеханичара). Мошков истиче да је идеја била да преузму програме за конобаре и собарице, али да их је пандемија пореметила. Што се тиче наставе, уведена је нова пракса, па је ученици сада похађају ујутро, а послије подне иду на праксу, за разлику од прије четири године када је то било обрнуто.

– Када сам дошао (новембар 2016. године) затекао сам ситуацију да није било ни звона. Замислите да у 21. вијеку једна школа нема звоно. Постојала је наиме инсталација, али звоно није функционисало. У међувремену смо промијенили и програм тако да ученици не морају сваког дана да иду на праксу, већ они који су на првој години имају најмање, а они са четврте највише праксе. Довели смо и два млада професора, Желидрага Петрушића и Милана Гачевића, те направили начин да се у рад школе укључи ђачки парламент, наглашава Мошков уз податак да установа, која ради 24 сата дневно, има укупно 77 запослених, од чега 24 професора.

image

Хол ресурсног центра

-Б.М.

– Након четири године континуираног рада са дјецом и увођења неких правила, почевши од тог звона које сам поменуо, дошли смо до тога да нам сада траже да се уведе још једна звоњава, то јест аларм, да им пет минута прије почетка часа, на великом одмору звони да могу да пођу на час. Због тога ми је срце било пуно. Можда некоме са стране то не звучи нешто посебно, али нама то показује да су дјеца почела да буду одговорна и да сами траже да буду обавијештени о томе да не касне на час, поручује Мошков додајући да су уз сугестију ученика помјерили почетак школског часа, са 15 до 8 на 8 сати, због аутобуског превоза.

У плану нови логопедски кабинети

Ресурсни центар има 56 соба (54 двокреветне, 2 једнокреветне) у којима је лани, средствима од донација, завршен процес промјене свих кревета.

– Промијенили смо све сијалице и поставили лед расвјету. Свака соба има купатило, што је годинама уназад постојало. Оно што смо ми урадили јесте да смо из соба избацили трећи кревет како бисмо направили више простора. Собе нам љети користе да угостимо учеснике Дјечијег фестивала и КоторАрта, значи у служби смо града. Током зиме имамо родитеље који долазе са својом дјецом која су овдје након имплантирања на рехабилитацији, што плаћа министарство. Планирамо да, ако будемо у финансијској ситуацији, направимо још два логопедска кабинета, а да министарству тражимо још стручњака – најављује Неђељко Мошков додавши да сада раде са шет логопеда, два сурдолога и једним олигофренологом.

Установа тренутно на цјелодневном боравку има 13 дјеце, све трошкове покрива ресорно министарство. Направљена су и два нова логопедска кабинета, па их је сада укупно пет, а новина је и нови кабинет за олигофренолога за потребе дјеце са аутизмом.

– Имамо интересовања, а ради се искључиво са дјецом из Котора. Не радимо са оном која долазе са стране, за то је задужен Ресурсни центар у Подгорици. Има све више дјеце са аутизмом и сматрамо да морамо да као установа и томе да одговоримо, без обзира што се не ради искључиво о глувој, већ о дјеци која имају сметње говора – закључује Мошков.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 15:35