SO Nikšić / - FOTO: NEVENA BULAJIć
27/12/2023 u 17:11 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na 18. sjednici Skupštine opštine Nikšić razmatran Budžet za 2024. godinu, sjutra nastavak sjednice

Ugovori o djelu sada iznose 5,26 puta ili 816 hiljada eura više nego ranije, dakle riječ o partijskom zapošljavanju i nepotizmu. Opština Nikšić je zadužena 9,5 miliona u narednih 20 godina i mi isplaćujemo svake godine po 404 hiljade upravo izvođačima radova - kazao je Muratović

Na 18. sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić na kojoj je prisustvovalo 27 odbornika od ukupno 41 odbornika, razmatran je Budžet za narednu godinu koji je projektovan na na 31 milion i 350 hiljada eura.

Sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić kazao je da je u Budžetu 4 miliona i 550 hiljada eura više u odnosu na prethodnu godinu.

- Sopstveni prihodi su 9,6 miliona eura, zakonom ustupljeni prihodi 8,0 miliona eura, od donacija 300 hiljada eura, transfera Budžeta države 200 hiljada eura, 6,5 miliona od Egalizacionog fonda i sredstava prenešenih iz prethodne godine 5 miliona i 850 hiljada eura - kazao je Šoškić i dodao da budžet ima kapacitet da izmiri sve opštinske  obaveze prema potrošačkim jedinicam sekretarijata i službi, javnih ustanova i preduzeća kao i sugrađana razne transfere. 

Šef Kluba odbornika „Evropski tim za Nikšić“ Boris Muratović kazao je da se radi o potrošačkom a ne investicionom budžetu, da izostaju kapitallni projekti i da će se morati raditi njegov rebalans. 

- Ugovori o djelu sada iznose 5,26 puta ili 816 hiljada eura više nego ranije, dakle riječ o partijskom zapošljavanju i nepotizmu. Opština Nikšić je zadužena 9,5 miliona u narednih 20 godina i mi isplaćujemo svake godine po 404 hiljade upravo izvođačima radova - kazao je Muratović.

On je uputio kritike zbog "falš sijalice" kojima grad nije dobro sovjetljen i istakao da je ovaj projekat Led rasvjete u opštini Nikšić zaduženje.

Ispred istog kluba obratio se i Rajko Perović koji je kazao da pomoću prenesenih sredstava opština nije u deficitu i da je opština u velikom problemu. 

- Naši sopstevni prihodi su 9 miliona i 591 hiljadu tj. 30 posto. Ustupljeni prihodi su oko 29 posto. To su realni prihodi našeg budžeta. Da nije prenesenih sredstava, nama bi bio deficit  preko 20 posto deficita. Samo dolazimo do 35-40 posto utroška kapitalnog budžeta - kazao je Perović i dodao da će prilikom glasanja o usvajanju Budžeta biti uzdržani. 

On je pomenuo i problem deponije Mislov i lokacije nove sanitarne deponije za koju još uvijek nije pronađena ni lokacija koja prethodi narednih 27 mjeseci procedure njenog pokretanja. 

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da ih je Uprava za kapitalne investicije obavjestila da je opština Nikšić za razliku od drugih opština najbolje utrošila kapitalni budžet i da za narednu godinu ima najviše spremnih projekata koji će ući u kapitalni budžet. 

- Završili smo ulicu Jasenovičkih žrtava u Rudom Polju, imali smo rekonstrukciju Široke ulice. Iz državnog budžeta je saniran put u Kamenskom, Crkvicama, Maočićima i Velimlju. Imamo novi park kod Krupca koji je radila EPCG, nova igrališta u kvartu iza bolnice, u Staroj Varoši, Ozrinićima i pod Trebjesom kao i uređenje glavnog Gradskog parka, rekonstrukciju kvarta u Grudskoj Mahali i kvarta iza stare zgrade Televizije. Asfaltirano je preko 20 km putnih pravaca u više mjesnih zajednica, rekonstruisana je ambulanta "Niko Miljanić", digitalozovana bioskopska sala u Nikšićkom pozorištu, otvoren vodovod u Gornjem Grahovskom Polju. Započeli smo izgradnju Vatrogasnog doma i  nove zgrade Radio i Televizije Nikšić. Počela je rekonstrukcija Školske ulice i nastavak radova na bulevaru 13 jul, a naredne godine će se raditi i Trgovačka ulica u Kličevu - kazao je između ostalog Kovačević.

On je kazao da je izvjesno da će naredne godine početi i projekat gradnje nove zgrade Filološkog fakulteta i da vjeruje da će doći i do valorizacije kompleksa Željezare u okviru kojeg se planira realizacija projekta "Sunčani grad". 

- Sputava nas to što još nije usvojen Planski dokument za opštinu Nikšić, zbog čega imamo manje prihoda nego što bi trebalo i izostanak investicija za izgradnju „Biga“ i „Lidla“, koji su izvjesni investitori i koji će doprinijeti otvaranju 500 novih mjesta za naše sugrađane - kazao je Kovačević.

Komentarišući rasvjetu, Kovačević je kazao da je na većem nivou u odnosu na prethodnu i da su ostvarene uštede od 170 hiljada, po osnovu električne energije.

Na Predlog odluke o Budžetu opštine Nikšić za 2024. godinu podnijeta su četiri amandmana. Jedan od strane odbornice Anica Đurović koja je u ime Kluba odbornika SNP-a koji se odnosi na izdvajanje sredstava za subvenciju za podsticanje poljoprivredne proizvodnje krompira. Tri amandmana podneo je Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“, koji se odnose na povećanje iznosa predviđenog za stipendije sa 100 na 150 eura, na uvođenje novog socijalnog servisa Junior i studentske kartice i na obezbjeđenje besplatnog vrtića za svu djecu.

Kovačevič je istakao da nisu usvojena posljednja dva pomenuta amandmana kako bi se bolje izinalizirali u narednoj godini.

- Iz sfere ministarstava i same Vlade nismo još uvijek u mogućnosti da finansiramo besplatan vrtić, ali smo napravili projekat u okviru kojeg će se naredne godine graditi nova vaspitna jedinica JPU "Dragan Kovačević" u Rudom Polju i u Kličevu - kazao je Kovačević. 

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić je kazao da se nada da kada Nikšić dobije status grada imati veći procenat ustupljenih prihoda i veći stepen autonomije.

- Jedna od naših inicijativa je bila da u Budžet uđe i stavka finansiranja školskog pribora za sve osnovce. To smatramo važnim, ali struktura našeg budžeta i budžeta Cetinja ili Plužina je drugačija i ja sam odustao od te inicijative zbog same strukture našeg budžeta, jer je oko 400 000 eura zaista bilo veliko opterećenje za opštinski budžet, te smo odlučili da razmotrimo kako da ovu inicijativu integrišemo u narednoj godini - kazao je Vuković i dodao da je zahvaljujući odbornici Anđeli Vojinović u kapitani budžet ušla i rekonstrukcija dječjeg dispanzera, adaptacije oba sprata i da je potpisan ugovor za rekonstrukciju fasade i zamjenu bravarije. 

Dnevni red je obuhvatao 24 tačke, a odlukom većine dopunjen je i razmatranjem inicijative da opština Nikšić bude kandidat za kulturnu Evropsku prijestonicu Crne Gore. 

Sjednica se nastavlja sjutra od 10 časova kada će odbornici glasati o usvajanju tačaka dnevnog reda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:25