Sajam u Nikšiću / - FOTO: Ž.ŠAPURIć
22/12/2023 u 11:49 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Jubilarni 10. Sajam lokalnih proizvoda okupio preko 200 izlagača

Sajam će trajati tri dana

Jubilarni 10. Sajam lokalnih proizvoda koji je ove godine okupio preko 200 izlagača iz različitih gradova Crne Gore, danas je svečano otvoren u nikšićkom Spoetskom centru uz bogat kulturno-umjetnički program. Sajam će trajati tri dana. 

Organizator sajma je kao i svake godine Opština Nikšić, ispred koje se prisutnima obratio predsjednik Opštine Marko Kovačević ističući da su veoma ponosni što nastavljaju sa ovom značajnom tradicijom.

image

Sajam u Nikšiću

- FOTO: Ž.ŠAPURIć

- Već deceniju Opština Nikšić nastavlja da pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima tako što omogućava besplatno učešće na ovom. Pored toga, ovaj sajam ima i humanitarni karakter, te će ove godine 15 naugroženijih porodica dobiti pakete domačih proizvoda - kazao je Kovačević i zahvalio se svima koji su učestvovali u organizaciji sajma, a posebno Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ispred pomenutog ministartsva obratio se i ministar  Vladimir Joković koji je kazao da nije lako doći do jubileja i da je sajam svake godine bolji. 

image

Sajam u Nikšiću

- FOTO: Ž.ŠAPURIć

- Zamolio bih poljoprivredne proizvođače da shvatite da je ministarstvo poljoprivrede vaša kuća i da nastavimo saradnju kao i u prethodnom periodu kako bi pomogli napretku poljoprivrede u Crnoj Gori. Niko u ovoj državi na časniji način ne zarađuje koru hljeba kao što su to poljoprivrednici - kazao je Joković i dodao da ministartvo ima najviše subvencija u cijelom regionu u okviru kojih se izdvajaju značajna sredstva.

On je istakao da su preko IFAD programa u posljednje dvije-tri godine pomogli opštinu Nikšić iznosom od 2,7 miliona eura i poručio da je važno da Crna Gora manje uvozi a više prozvodi. 

Izgalačima i posjetiocima obratio se i Slobodan Delić, predsjednik Opštine Plužine koja je ove godine partner sajma.

Delić je kazao da im je čast što su partneri "bratskoj opštini Nikšič" i da je prijatno iznenađen brojem izlagača. 

- Ovo nam govori šta poljoprivreda znači za cijelo društvo. Brz poljoprivede nema ni zdrave i jake države. Veliki smo podržavaoci i pokušavamo da poljoprivredu sačuvamo na onom nivou na kojem treba da bude - istakao je Delić i dodao da zu za svoje poljoprivrednike ove godine izdvojili preko 500 000 eura direktnih subvencija za poljoprivredu. 

Ispred Alter Modusa koji je sponzor sajma obratio se direktor filijale Velibor Nikolić koji je kazao da je jedan od ključnih stubova na kojim baziraju svoje poslovanje podrška lokalnim proizvođačima i njihovim biznisima. 

Otvaranje sajma svojim nastupima je obogatio hor "Zahumlje", KUD Piva, etno pojac Tijana Vučetić i narodni guslar Goran Perović Cuca. 

Partneri sajma su osim navedenih i Sportski centar Nikšić i Turistička organizacija (TO) Nikšić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:42