/ foto: Željko Šapurić
16/09/2023 u 06:45 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Protest i peticija kao početak borbe za ulicu

Mještani tvrde da se postupa po izmjenama DUP-a iz 2018. godine koji nije ni usvojen niti postoji kao validan, a rekonstrukcijom ulice zbog stambeno - poslovnog objekta čija je izgradnja u toku predviđena je eksproprijacija zeljišta koje joj gravitira

Najvaljeno rušenje ograde Aleksandra Mrvoševića, stanovnika ulice Živka Nikolića u Nikšiću bio je povod da se pobune i njegove komšije i, kako si istakli, započnu borbu za svoju ulicu. Naime, rekonstrukcijom ulice zbog stambeno - poslovnog objekta čija je izgradnja u toku predviđena je eksproprijacija zeljišta koje joj gravitira. To, izričiti su mještani, neće dozvoliti.

– Neka ruše ogradu, ali rampu, kapiju neću dozvoliti da uklone. Rušenje ograde nije razlog našeg okupljanja već početak borbe za našu ulicu - istakao je Mrvošević i dodao da se ulica u jednom dijelu izmješta kako bi se investotoru Milivoju Božoviću, koji gradi zgradu, obezbijedio prostor za parking, a od mještana se oduzimaju manji ili veći d‌jelovi imovine "na osnovu nepostojećeg akta".

– Na javnoj raspravi pitao sam kada je donesen DUP - Centar i odgovoreno mi je da je odluka donesena 28. 12. 2018., a da izmjene i dopune tog DUP-a na koje se poziva Direkcija za imovinu i katastar ne postoje što mi je potvrdio i Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić - kaže Mrvošević i dodaje da je njegova ograda izgrađena prije 30 godina i nalazi se na opštinskoj parceli.

Mještani tvrde da se postupa po izmjenama DUP-a iz 2018. godine koji nije ni usvojen niti postoji kao validan.

Nebojša Gorašević pojašnjava da je 2022. godine dobio poziv od opštinske Direkcije za imovinu i katastar da dođe na javnu raspravu o ekspropriaciji imovine.

– Na toj javnoj raspravi rekli su da će uraditi eksproprijaciju za šta će mi za zemljište platiti 5. 300 eura, jer je Opština donijela odluku da za ekspropriaciju zbog rekonstrukcije ulice izdvoji 55.000 eura. Poslije 15 dana na drugoj javnoj raspravi ističu da ostaju pri predlogu, ali da nije izvršena parcelizacija. Dakle, pozvan sam da mi se uzme imovina za koju su odredili iznos, a ne znaju koja je imovina koju će uzeti na osnovu nepostojećeg akta, odsnovo izmjena i dopuna DUP-a - Centar – istakao je Gorašević.

Predrag Zeković kaže da će realizacijom ovog plana radovi ući četiri metra u njegov posjed, te da neće imati gdje da parkira auto i ostavi drva za ogrev.

Ukoliko se radovi i ulici Živka Nikpića nastave prema trenutnom planu, mještani su jedinstveni u najavi blokade koju će prijaviti policiji na osnovu peticije od 46 potpisa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:03