/ opština nikšić- učesnici javne rapsrave
08/09/2023 u 06:00 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić zaobiđen u planu za regionalni centar

Planom je predviđeno da sanitarne deponije budu u Baru i Podgorici, a regionalni centar u Bijelom Polju, ali Igor Jovanović, predstavnik resornog ministarstva kaže da to ništa ne mijenja jer infrastruktura ostaje ista

U Nikšiću je održana javna rasprava o Nacrtu državnog plana upravljanja otpadom Crne Gore za period od 2023. do 2028. godine, sa pratećim izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu. Ocijenjeno je da je upravljanje otpadom najzahtjevniji segment najzahtjevnijeg 27 poglavlja u propcesu pristupanja Evropskoj uniji. Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zahvalio se Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma što je, na inicijativu Opštine i Ekološkog pokreta "Ozon", održana javna rasprava i u Nikšiću.

– Ovo je bitna tema za nas, jer imamo mnogo problema u ovoj oblasti. Pokrenuli smo neke preduslove da se ti problemi riješe nadam se da će ovaj državni plan biti dio rješenja mnogih od tih problema – naglasio je Kovačević.

Tranzicija Crne Gore na ekološku održivu cirkularnu ekonomiju

Član tima koji je izradio Nacrt državnog plana upravljanja otpadom (DPUO) 2023–2028. godine Aleksandar Duborija istakao je da dokument predstavlja strateško planiranje Crne Gore za održivo upravljanje otpadom i jedan je od prioriteta na putu pristupanja Evropskoj uniji, sa ciljem zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

– Vizija državnog plana upravljanja otpadom jeste da se do 2028. godine obezbijedi tranzicija Crne Gore na ekološku održivu cirkularnu ekonomiju, otpornu na klimatske promjene i pružanje primjerenih usluga upravljanja otpadom građanima Crne Gore – rekao je Duborija.

Međunarodni stručnjak za evaluaciju Marjan Mihalov istakao je da će implementacija državnog plana donijeti značajne i pozitivne uticaje na stanovništvo i životnu sredinu, ali naglasio da je malo vjerovatno da će se navedeni izazovi moći prevazići u narednih šest godina, već da je racionalniji vremenski okvir od 10 do 15 godina.

Reakcije prisutnih uglavnom su se odnosile na to je u odnosu na prethodni ovim predlogom zaobiđen Nikšić kao potencijalna lokacija za izgradnju regionalnog centra, jer je predviđeno da sanitarne deponije budu u Baru i Podgorici, a centar u Bijelom Polju.

Predstavnik resornog ministarstva Igor Jovanović pojasnio je da je infrastruktura ostala ista.

– Hoće li Nikšić biti u okviru tri opcije ili će biti u okviru četiri centra kao što je sada u važećem državnom planu, suštinski ne mijenja plan. Plužine i Šavnik, kao manje opštine, otpad koji ne recikliraju deponovaće eventualno za Podgoricu. Državni plan će dati rješenje i da sama Opština Nikšić donese odluku po tom pitanju – rekao je Jovanović.

Predstavnici Opštine i nevladinog sektora iznijeli su i primjedbu na predlog tehnologija za tretman otpada, te sumnju u mogućnost da se dokument, koji je ocijenjen neralnim, implementira, a postavljeno je i pitanje tretmana opasnog otpada i kanalizaciog mulja.

Saopšteno je i da će javna rasprava trajati do 11. septembra, te da će predloženi predlozi i sugestije biti uzeti u razmatranje za izmjenu teksta nacrta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:57