foto: Žejko Šapurić / - FOTO: ŽEJKO ŠAPURIć
23/10/2023 u 12:56 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbornici usvojili: Formira se biznis zona u Plužinama

Predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić kazao je da ministarstvo daje saglasnost za formiranje biznis zone i objasnio na koji način ona funkcioniše

Odbornici u Plužinama sa 13 glasova za, dva glasa protiv i sedam uzdržanih, usvojili su Nacrt sporazuma o ustupanju zemljišta bez naknade za formiranje biznis zone u Plužinama.

Ovo je bila peta, od ukupno 15 tačaka o kojima raspravljaju na današnjoj sjednici.

Odbornici raspravljaju i o ostvarivanju Budžeta opštine Plužine za period januar – jun 2023. godine i predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Plužine za 2023. godinu. Za izmjene i dopune Odluke glasalo je 16 odbornika, dok je devet bilo uzdržano. 

Odbornici su u okviru treće i četvrte tačke razmatrali predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata i izmijenjeni Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata u okviru kojih su glasalo svih 25 odbornika. 

Predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić u okviru ove tačke kazao je da ministarstvo daje saglasnost za formiranje biznis zone i objasnio na koji način ona funkcioniše.

- Prvi korak je bio da razmislimo šta mi potencijalnom investitoru nudimo. Razmatrali smo to pitanje i zvali smo ljude koji se time bave, radi se o ljudima koji su radili industrijske zone. Obišli su različita mjesta u Plužinama i kada su sve videli kazali su da je jedini prostor u kome se može praviti industrijska zona jesu Brezna jer ima sve osnovne i neophodne uslove, a taj prostor ima 44 000 kvadrata koji je svrsishodan. Po sadašnjem nacrtu potrebno je napraviti oko 10 nacrta za 10 privrednika koji bi željeli da pokrenu neku proizvodnju - kazao je Delić. 

On je dodao da je ideja da se sa vlasnikom pravi ugovor na 30 godina i da kao Opština imaju obavezu da srede prostor, saniraju ogradu oko prostora i naprave ambijent za potencijalno otvaranje fabrika, hala i sličnih prostora u zavisnosti od toga koje će se industrijsko postrojenje praviti.

Novica Gogić, odbornik Demokrata kazao je da smatra da bi trebalo sačekati sa ovom odlukom, posebno jer se radi o ogromnom prostoru  u kojem treba uložiti dosta novca za sređivanje, ne znajući da li će ovaj predlog biti održiv i da li će sve teći po određenom zamišljenom planu i napomenuo za primjer nikšićku Željezaru.

Delić je napomenuo da će Opština upravljati prostorom i voditi nadzor za sve djelatnosti, dok će investitor finansirati vodu i struju, te da Opština ne može biti na gubitku.

Zoran Blagojević iz DF kaže da plan o biznis zoni nije dovoljno precizan i da je bolje ovu tačku dnevnog reda ostaviti za sledeću skupštinu. Smatra da se ulazi u rizik koji nije neophodan za opštinu Plužine.

- Moj predlog je da ne žurimo i da se do tada sporazum precizira, izmjeni i ponovo razmotri na sljedećoj sjednici - kazao je Blagojević.

Na sjednici prisustvuje 25 odbornika, a na dnevnom redu je 15 tačaka o kojima će odbornici raspravljati.

Na sjednici će odbornicima biti predstavljen izvještaj Odbora za budžet, privredu i razvoj, informacije o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg  vaspitanja i obrazovanja, Doma učenika u JU Obrazovni centar u školskoj 2022./2023. godini sa predlogom mjera za uspješno ostvarivanje osnovne djelatnosti, informacije o stanju u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja u JU OŠ Bećko Jovović Stabna u školskoj 2022./2023. godini, informacije o stanju javnog reda i mira, kriminaliteta i bezbjednosti saobraćaja, informacije o ostvarivanju socijalne i dječije zaštite i informacije o upravljanju, korištenju i raspolaganju nepokretnom imovinom kojom  raspolaže i koju koristi Opština i njeni organi.

Davanje saglasnosti na visinu cijena komunalne usluge vodosnabdijevanja u Gornjim Breznima i davanje saglasnosti na visinu cijena usluga za javno vodosnabdijevanje i privatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda u 2024. godini razmatraće se u okviru dvije pretposlednje tačke dnevnog reda, dok posljednja tačka obuhvata odbornička pitanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:25