/ -
04/01/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odlazak velikana crnogorske muzičke scene: Preminuo Zoran Kalezić

Kalezić se od kraja prošle godine borio s karcinomom pluća, a nakon što je saznao dijagnozu bio je i operisan

Poznati pjevač narodne muzike Zoran Kalezić preminuo je danas u 73. godini.

Kalezić se od kraja prošle godine borio s karcinomom pluća, a nakon što je saznao dijagnozu bio je i operisan.

Velikan crnogorske i eks-jugoslovenske muzičke scene u novembru je, uprkos veoma teškom zdravstvenom stanju, uz prijateljsku podršku Galileo production-a i reditelja Nikole Vukčevića, snimio spot za singl "Za Irenu", sa albuma "Spomenar", koji je izdao Jugoton- Croatia u junu ove godine.

Numera "Za Irenu" posvećena je Zoranovoj supruzi Ireni, a kako je Kalezić tada kazao, u pitanju je "pjesma koja nosi univerzalnu poruku, posvetu ljubavi bez koje život nema smisla".

Kaleziću su kolege istog mjeseca uručile od PAM-a priznanje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji muzičke umjetnosti Crne Gore.

image
-FOTO: ALEKSANDAR JAREDIć

Od kuće iz koje je potekao KIC-a "Budo Tomović" (Dom omladine) dobio je zahvalnicu za veliki doprinos razvoju ansambla i očuvanju tradicije Podgorice i Crne Gore, dok je od Estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore dobio Nagradu za životno djelo, za izuzetne zasluge postignute u muzičkom stvaralaštvu Crne Gore.

U Beogradu je, u septembru prošle godine predstavio studijski album "Spomenar", sa 15 pjesama.

Neke od numera, poput "Čija li si", "Ne traži mene", "Magija nježnosti" ili "Za Irenu", publika će prvi put čuti, a tu su i Kalezićevi provjereni hitovi - "Stan mladosti, stani, stani", "Moj dobri anđele", "Moj život je moje blago", "Kako je lijepo u mom kraju"...

Kompoziciju "Zbog đevojke Crnogorke", sa kojom je prije 50 godina pobijedio na festivalu "Pjesma ljeta" i koja je ušla u antologiju crnogorske zabavne muzike, Zoran je tada snimio u novom aranžmanu.

O dugoj borbi sa opakom bolešču govorio je i za Portal Dan. U intervjuu za naš portal pričao je da j za liječenje odabrao bapš Crnu Goru, iako je imao prijatelje širom svijeta koji su mogli da mu obezbijede liječenje bilo gdje u svijetu.

Зоран Калезић тешко оболио: Ја сам народни пјевач, лијечићу се тамо гдје и народ у Црној Гори

- U Crnoj Gori se niko nije ponudio da mi pomogne. Ipak, želim da se liječim gdje i sav narod. Zašto bih se ja, pored naših ljudi i djece koji imaju sličnih problema i koji se liječe ovdje, operisao bilo gdje, zašto bih išao u Cirih, ili negdje drugo - kazao je tada Zoran. 

Kazao je tada da mu ne treba publicitet, nego je bitno da volimo sebe.

 - Ne treba meni publicitet, hoću ovim da doprinesem da volimo sebe, svoje komšije. Kako će neko da voli nas, kad sebe ne volimo - pričao je čuveni Zoran. 

Koncertom u beogradskom Sava centru 2016. godine, Kalezić je obilježio 50 godina rada. Iza sebe je ostavio suprugu, sina i ćerku. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:32