У Рожајама формиран одбор Покрета пензионера / -В.Ра.
17/09/2022 u 10:38 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sa skupa Pokreta penzionera u Rožajama poručeno: Minimalna penzija 350 eura ili štrajk glađu

Prema našim procjenama oko 1.500 penzionera u Rožaјama dovedeno јe u nezavidan položaj, a sa penzijom od 165 ili 180 eura nemoguće je obezbijediti ogrev pa mnogim porodicama prijeti smrzavanje, naglasio јe Sadik Klimenta

U Rožajama je sa skupa Pokreta penzionera poručeno da ukoliko država pod hitno ne poveća minimalnu penziju na 350 eura da će tokom ovog mjeseca zakazati proteste u Podgorici, a ukoliko i to ne urodi plodom da će se okupiti pred Vladom gdje će započeti štrajk glađu. Na skupu je formiran odbor povjerenika Pokreta penzionera Rožaja. Predsjednik Skupštine Pokreta penzionera Sadik Klimenta ukazao јe na veoma težak položaj penzionera.

– Stanje penzionerskih porodica u našoj opštini ne samo da je teško, već je alarmantno nakon svih poskupljenja. Najveći teret predstavlja nerješiva enigma za nabavku ogreva za predstojeću dugu rožajsku zimu. Sa ovakvim penzijama nemoguće je obezbijediti ogrev pa mnogim porodicama prijeti smrzavanje. Ako mogu sebi da daju po 200 eura po jednom povećanju, a nama po samo dva eura, smatramo da penzija od 350 eura nije veliki teret za državu – rekao je Klimenta, ističući da su od Uprave za šume tražili da im se obezbijedi odrđena količina ogrevnog drveta za penzionere, ali kako kaže nisu dobili konkretan odgovor.

– Danas ćemo da potpišemo peticiju i da na taj način uputimo apel Vladi i nadležnim ministarstvima da ulože napor i riješe problem grijanja ugroženih porodica sa barem po pet metara drva – rekao je Klimenta.

Čabarkapa: Neće nas vodi oni koji su u vrhu kriminala i korupcije

Predsjednik Pokreta penzionera Svetozar Čabarkapa kazao јe da neće dozvoliti da penzionere vodi oni koji su u vrhu kriminala i korupcije.

-Po Crnoj Gori se redovno hapse oni koji su nas doveli do ovakvog stanja. Mi se nećemo baviti politikom iako smo imali ponuda da se priključimo političkim organizacijama ali mi isključivo radimo za interese penzionera i nećemo dozvoliti da budemo građani drugog ili trećeg reda. Ova organizacija koja je dosad vodila penzionere isključivo je radila u svom interesu – podvukao je Čabarkapa.

On јe podsјetio da u Rožajama najnižu penziju od 162 eura prima preko 740 penzionera, te da ima onih koji primaju i manje od toga iznosa.

–Rangu ugroženih penzionera pripadaju i puno onih koji primaju između 165 i 180 eura. Prema našim procjenama oko 1.500 penzionera od ukupno 1.550, koliko ih ima u našoj opštini, dovedeni su u nezavidan položaj, posebno kada je u pitanju ogrev. Savez penzionera ne pokazuje nikakvu brigu prema ugroženim kategorijama, zato smo bili prinuđeni da formiramo Pokret penzionera Crne Gore koji će raditi u interesu svih penzionera. Uspostavili smo dobru saradnju sa Fondom PIO i bićemo pouzdani partneri svima koji baštine pravdu i koji rade na unapređenju statusa penzionera – rekao je Klimenta, naglašavajući da vlast ne voli one koji rade u interesu građana.

Miladin Šebek je kazao da je cilj da se raskrinkaju svi odbori penzionera po svim opštinama, jer, kako je kazao penzioneri nemaju informacije o tokovima novca koji protiče kroz te organizacije. Pozvao je na omasovljavanje novoformirane organizcije i naglasio da јe nemoguće da se živi od 165 eura.

–Ne mogu ministri da primaju po 2.000 eura, a penzioneri crkavicu i mi moramo to da ispravimo – poručio je Šebek.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:43