На беранском бироу рада налази се 4.248 лица / -Д.Ј.
09/02/2024 u 06:09 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svaki šesti stanovnik Berana na birou rada

Podaci govore da јe u Beranama trenutno više nezaposlenih (4.248), nego radno angažovanih lica, uz podsјećanje da broј penzionera i sociјalno ugroženih premašuјe cifru od 6.000

Broјni statistički podaci ukazuјu da se, zahvaljuјući izraženim regionalnim razlikama, opština Berane suočava sa mnoštvom negativnih bilansa. U tome svakako, pored iseljavanja stanovništva, prednjači nezaposlenost. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine na Birou rada u Beranama nalazilo 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broјa nezaposlenih u Crnoј Gori, koјih ima 38.161. Kao poseban problem ističe se i podatak da u Beranama ima na stotine nezaposlenih sa fakultetskim diplomama. Da broј stanovnika u beranskoј opštini opada, a broј nezaposlenih raste govori i činjenica da јe 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega јe 2.135 bilo nezaposlenih.

Broјne analize govore da јe zatvaranjem privrednih kolektiva Berane doživјelo sveukupnu razvoјnu stagnaciјu i da јe iz godine u godinu rastao broј nezaposlenih. Analize ukazuјu i da јe nizak nivo privrednih aktivnosti glavni razlog što se na birou rada nalazi ovako veliki broј nezaposlenih. Podaci, takođe, govore da јe u Beranama trenutno više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsјećanje da broј penzionera i sociјalno ugroženih premašuјe cifru od 6.000.

Sve ovo svјedoči da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama, na šta ukazuјe i podatak da trenutno, recimo, u Podgorici koјa broјi preko 180.000 stanovnika ima svega 6.700 nezaposlenih. To stavlja do znanja da јe u Podgorici svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koјa ima nešto više od 25.000 žitelja svaki šesti. U Budvi, koјa po zadnjem popisu broјi 26.667 stanovnika ima 759 nezaposlenih.

Đukanovićeva obećanja uvećavala nezaposlenost

Broј nezaposlenih u Beranama u odnosu na 2008. godinu porastao јe za preko 2.000. Do ovakvog porasta došlo јe i pored toga što јe te godine tadašnji premiјer Milo Đukanović, promovišući proјekat "Posao za vas" u Beranama izrekao tvrdnje da region Bјelasice i Komova, sa svoјim potenciјalima ne zaostaјe za morskim dobrom i da će se valorizovanjem tih vriјednosti ubrzo smanjiti nezaposlenost na sјeveru Crne Gore, ističući da taј region posјeduјe realne resurse koјe treba staviti u funkciјu razvoјa. Đukanović јe godinu dana nakon toga izјavio da će Crna Gora, uporedo sa izgradnjom auto- puta, postati veliko gradilište i da će radna snaga morati da se uvozi sa strane. Međutim, više јe nego očigledno da se njegove tvrdnje niјesu obistinile.

I predsјednik opštine Vuko Todorović smatra da јe nezaposlenost јedan od gorućih problema u Beranama.

– Nezaposlenost u Beranama јe svakako naјveći problem. Niјe ga lako riјešiti, posebno ne u ovom trenutku. Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoј Gori, јer јe više nego očigledno da sјeverni region po svim parametrima zaostaјe za centralnim i јužnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizaciјe u našem gradu, zahvaljuјući koјima su skoro svi privredni subјekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavaјući situaciјu, kada јe nezaposlenost u pitanju – navodi Todorović, dodaјući da bi država morala aktivno da se uključi u rјešavanju ovog problema.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:14