Објекат Дома за старе сачекаће на отварање / -Б.Б.
05/04/2022 u 07:30 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Никшићу због мањкавости пројеката касни завршетак три капиталне инвестиције вриједне око 11 милиона

Показало се да су главни пројекти претходног режима имали доста мањкавости и да смо морали да уложимо доста труда да би дошло до њихове крајње реализације, истиче предсједник Општине Никшић

Реконструкција Дворца краља Николе, градња западне трибине ФК Сутјеска и Дома за стара лица капитални су пројекти у Никшићу, укупне вриједности око 11,2 милиона еура. Започела је их је бивша локална власт града под Требјесом у 2019. и 2020. години, која је њихов завршетак најављивала у години редовних локалних избора у Никшићу, одржаних у марту прошле године. Предизборна обећања нису испуњена, па ће завршетак и свечано отварање припасти новој локалној управи која се суочила и са низом проблема када су у питању ти пројекти.

image

Марко Ковачевић

-Б.Б.

– Показало се да су главни пројекти претходног режима имали доста мањкавости и да смо морали да уложимо доста труда да би до њихове крајње реализације дошло. Самим тим можемо мирне душе да кажемо, да нема предусретљивости и ефикасности нове локалне самоуправе, ко зна кад би се ти пројекти завршили. Овако је извјестан завршетак тих пројеката у скоријем периоду, а неке смо пројекте наставили, попут уређења простора око Музеја, а планирамо да реновирамо и друге трибине на стадиону Сутјеске у наредном периоду, казао је у разговору за "Дан" предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић.

Дом за старе без потребне трафостанице

Реконструкција војних зграда под Требјесом, започета у 2019. години за потребе Дома старих, коштаће око 5,4 милиона еура, обезбијеђених из буџета државе и донаторских средстава Регионалног стамбеног програма. Отварање Дома, гдје би било смјештено 208 старијих лица, бивша власт најављивала је мјесецима прије локалних избора.

– Главни проблем који смо затекли кад је Дом старих у питању јесте што парцелу на којој ће бити трафостаница Влада није уступила на коришћење ЦЕДИС-у. То је успорило сву процедуру око расписивања тендера за пројектовање, ревизију и изградњу трафостанице. Процедура је у фази коначног завршетка – каже Марко Ковачевић додајући да ће након постављања трафостанице бити потребно још мјесец да се Дом старих прикључи на мрежу и изврши технички пријем објекта.

Радове на Дворцу са 1,2 милиона еура финансира Влада, а Ковачевић каже да није постојао пројекат за инсталације. Када су то ријешили, радове, који је требало да буду завршени августа прошле године, односно јануара ове, обуставила је Управа за заштиту културних добара. Током радова на приземљу постављана је браварија која изгледом и димензијама, појаснио је Ковачевић, у потпуности девалвира изглед културног добра и није у складу са конзерваторским пројектом Центра за археологију и конзервацију Црне Горе. Када је 2019. почела градња трибине ФК Сутјеска представници тадашње власти су истакли да ће бити по свим стандардима. Испоставило се да пројекат, вриједан око пет милиона еура, ипак не одговара стандардима УЕФА и ФИФА. У току градње, на иницијативу корисника простора, дошло је до измјене пројекта.

– На основу сугестија УЕФА, тражили су повећање категорије стадиона. Као последица промјене пројекта појавили су се непредвиђени радови који су утицали на повећање цијене реализације овог значајног објекта. Нови пројекат донио је знатне измјене, првенствено на инсталацијама јаке и слабе струје, као и на дијелу термотехничких инсталација и грађевинско-занатских радова – истиче Ковачевић.

За непредвиђене радове Управа јавних радова припрема тендер од којег зависи наставак радова на трибини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:55