ОШ ”Бошко Стругар” у Улцињу: зашто има све мање ђака? / -ДАН
28/02/2022 u 08:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упис ђака у градске школе у Улцињу одредити мјестом становања

Проблем неравномјерног уписа ђака у градске школе у Улцињу мога би бити ријешен поштовањем принципа по коме се припадност образовној установи одређује мјестом становања - оцијенило је 62 одсто учесника анкете коју је спровео "Дан"

У образовном систему општине Улцињ постоје четири основне школе са подручним одјељењима, од којих у двије највеће: најстарија у општини ОШ "Бошко Стругар" и знатно млађа ОШ "Маршал Тито", а међу којима већ дужи низ година постоји велика несразмјера у броју ученика.

Обје школе су градске, са по неколико подручних одјељења. Обје су приступачне што се тиче путне инфраструктуре, осим што се ОШ "Маршал Тито" налази у административном центру града, док је ОШ "Бошко Стругар" нешто удаљенија и налази се у близини Старог града.

У овој школској години "Маршал Тито" похађа 1.300 ученика, док је у најстаријој образовној установи тек 360 ученика, односно три и по пута мање.

image

ОШ "Маршал Тито" у Улцињу: све више ђака похађа ову школу

-ДАН

Проблем неравномјерног уписа ђака у градске школе у Улцињу мога би бити ријешен поштовањем принципа по коме се припадност образовној установи одређује мјестом становања - оцијенило је 62 одсто учесника анкете коју је споровео "Дан". И поред таквог става, већина њих, чак 85,7 одсто би за своје дијете, ипак изабрало баш Основну школу "Маршал Тито", а не ОШ "Бошко Стругар".

Просветитељски рад почео 1882. године

Почеци најстарије образовне институције у граду датирају још од Митровдана 1882. године када започиње просвјетитељски рад у Улцињу,у једној приватној кући гдје је учите Митар Ивелић држао наставу за седамнаест ученика, свих старијих од петнаест година. Далеке школске 1968/69. године, формирају се од једне двије градске основне школе:,,Бошко Стругар", која је задржала име и,,Друга основна школа". Одлуком СО Улцињ и самоуправних органа основне школе,,Бошко Стругар" извршена је подjела ученика.,,Другој основној школи" је припадао дио инвентара основне школе,,Бошко Стругар" и стара школска зграда. На сједници Савјета школе, дана 26.4. 1972. године, донијета је одлука да се "Друга основна школа" преименује у ОШ,,Маршал Тито". Тада је школа бројала 1.029 ученика распоређених у 38 одјељења (32 у матичној и шест у подручним одјељењима). Од како је СО Улцињ подијелила ђаке између двије школе, као да није престало одливање ка новој школи.

У последњих шест година, дакле од школске 2016/2017. ОШ "Бошко Стругар" биљежи константан пад у броју ученика, па је тако од те године, када је имала 532 ђака данас тај број мањи за 164 основца.

На другој страни, ОШ "Маршал Тито" последњих шест година биљежи раст у броју ученика, те од 1.169 ђака у 2016. години, њихов број је за шест година увећан за 131.

Одговоарајући на питање шта им је важно при упису дјетета у образовну установу, учесници анкете су могли да изаберу више опција, па је "наставни кадар" изабрало 76 одсто грађанки и грађана, на другом мјесту је "успјех школе у раду са дјецом" који је бирао сваки трећи испитаник, док је за 40 одсто важна и близина школе. Организовани превоз ђака, такође утиче на избор школе код 15 одсто наших читалаца који су попунили ову анкету.

Ова тема је, чини се традиционално, више заинтересовала жене (80 одсто), као и грађане и грађанке који имају између 18 и24, односно 45 и 54 године.

Грађанима и грађанкама који су учествовали у анкети захваљујемо на ангажовању у рјешавању овог проблема, а надлежне институције локалне самоуправе, а прије свега Министарства просвјете, науке, културе и спорта позивамо  да посвете више пажње овом питању важном за Улцињане.

*Текст je настао кроз пројекат „Црном Гором - Përgjatë Malit të Zi“ у оквиру програма „Media for All“, који финансира Влада Велике Британиjе, а спроводи Британски савјет са партнерским организацијама BIRN, INTRAC и Thomson fondaciјom, који подржава медије на Западном Балкану. Прикупљени садржаj и изнесени ставови представљаjу изричиту одговорност аутора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:57