/ -ĐALOVIćA PEćINA
28/10/2022 u 11:12 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog radova firme "Novi Volvoks" ugrožena Đalovića pećina

Pomaka nema nikakvih, što može dovesti do još veće katastrofe, upozoravaju iz Speološkog kluba "Pauk"

Predsjednik Speleološkog kluba "Pauk'' iz Bijelog Polja Petar Cerović dobio je poziv za prisustvo glavnom pretresu u krivičnom postupku protiv okrivljenih Sevdina Кoraća i Emira Кoraća, oba iz Petnjice zbog po jednog krivičnog djela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra.

Ročište nije održano iz razloga zauzetosti Sudije prioritetnijim slučajem na terenu, te je odloženo za 7. decembar u 11. sati.

- Povodom naše druge prijave podnijete 5. septembra Uprava policije, Regionalni centar bezbjednosti “Sjever“, Centar bezbjednosti Bijelo Polje-Stanica kriminalističke policije i Jedinica za suzbijanje ekonomskog kriminala su preduzeli aktivnosti nakon što smo prijavili i ukazali na nesavjesno i neodgovorno ponašanje izvođača radova na projektu Đalovića pećina. Odnosno, ugrožavana čitavog biodiverziteta u Đalovića klisuri koja je zaštićeno nacionalno dobro Crne Gore, a samim tim se dovodi u opasnost i sam projekat-kažu u Speleološkom društvu "Pauk''.

- Tužilaštvo još nije reagovalo niti nas kontaktiralo u vezi prijave iz nama još nepoznatog razloga. Apelujemo na izvođača radova koje izvodi kompanija "Novi Volvoks“ da održi riječ datu javnosti Crne Gore, kad su javno preko medija saopštili: "Bili smo prinuđeni da sve naše aktivnosti prilagođavamo i realizujemo u ljetnjim mjesecima, što je poprilično kratak period uslovljen objektivnim i klimatskim razlozima. Shodno projektu i u skladu sa tekućom dinamikom radova privodimo kraju aktivnosti na ulazu u Đalovića pećinu, pa očekujemo da ćemo do 30. septembra tekuće godine, izvesti radove na ulaznom dijelu i obezbijediti zaštitna vrata na ulazu, a u skladu sa projektnom dokumentacijom - kazali su iz "Novog Volvoksa“.

Prošlo je i 30 dana od roka koji ste dali, a pomaka nikakvih, što može dovesti do još veće katastrofe

Кako dolaze hladniji dani i kako radove neće biti moguće izvesti, a trenutno toplo vrijeme ide na ruku završite obećani posao-ističu u Pauku.

Oni su dodali da se u prethodnom periodu javnosti nijesu obraćali, jer je bila izborna kampanja i izbori i nijesu se dali uvući u političke borbe i instrumentalizovati od nekih partija. 

- Naše je da se moralno, savjesno i odgovorno odnosimo prema ovom problemu. Obzirom da smo u međuvremenu došli do mnogih saznanja i imena krivaca  koji su doveli do katastrofe a tiče se kapitalnog projekta Đalovića pećine, čime je doveden u pitanje, javnost će u narednom periodu biti upoznata i nadležne institucije-kažu na kraju u NVO SК ,,Pauk" Bijelo Polje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:46