/ - Влада ЦГ
16/12/2023 u 13:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zdravi Mojkovac: Kodeks akademske etike na sudu časti stručne i laičke javnosti

Profesionalna sloboda, naučna radoznalost i istraživački duh ne mogu biti opravdanje za povredu osnovnih prava čovjeka, navode u saopštenju

Iz GI Zdravi Mojkovac protivi se namjeri rudarske kompanije Tara Resources iz Švajcarske, da reaktivira rudnik olova i cinka "Brskovo" u Mojkovcu. Nakon što je dekanica Metalurško -tehnološkog fakulteta Veselinka Grudić potpisala Memorandum o saradnji sa kompanijom Brskovo Mine, reagovali su saopštenjem:

„Univerzitetska tradicija zasniva se na rezultatima koji su postignuti naučnom objektivnošću i moralnom vjerodostojnošću i doprinosi sveobuhvatnoj misiji u akademskoj zajednici i društvu u cjelini“ piše u preambuli Kodeksa akademske etike Univerziteta Crne Gore.

Naučna objektivnost i moralna vjedostojnost su dovedeni u pitanje od strane dekanice Metalurško-tehnološkog fakulteta dr Veselinke Grudić prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji sa rudarskom kompanijom koja, gle čuda, nema rudnike.

Iako je svaki fakultet, baš kao i matični Univerzitet, autonoman u svom djelovanju, postavljamo pitanje da li je etički da ustanova visokog obrazovanja koja se finansira iz budžeta građana Crne Gore i čiji je nastavni kadar finansiran u svom školovanju, izborima u zvanja i radnom odnosu, promoviše kompaniju koja je prekršila svaki zakon Crne Gore i da takvoj kompaniji obećava bilo koju vrstu saradnje?

„Profesionalna sloboda, naučna radoznalost i istraživački duh ne mogu biti opravdanje za povredu osnovnih prava čovjeka i dostojanstva kolega i drugih građana... Istraživanje i nastavna djelatnost na Univerzitetu mora biti moralno i intelektualno nezavisna od svakog političkog autoriteta i ekonomske moći“ piše u poglavlju Profesionalna odgovornost Kodeksa akademske etike.

Da li je etički, pitamo dekanicu dr Grudić i rektora Vladimira Božovića, da MTF promoviše kompaniju koja prijeti da uništi zdravlje i živote građana Mojkovca a pritom je projekat kompanije obustavljen jer je rukovodilac projekta, zbog načela struke i etike, ustvrdio da projekat nije održiv i u skladu sa zakonima?

Ili je ipak potpisivanje ovog sporazuma itekako zavisno od političkog autoriteta i ekonomske moći?

„Pripadnik akademskog osoblja ne smije u javnom promovisanju ili reklamiranju koristiti ime Univeziteta na štetu njegovih interesa“ takođe piše u Kodeksu akademske etike. Da li je vijest o potpisivanju ovog Memoranduma, koja nije objavljena u trenutku pisanja ovog teksta na sajtu UCG i MTF, upravo kršenje i ovog člana Kodeksa? Kompanija koristi ime Univerziteta za promociju i to joj omogućuje upravo dekanica dr Grudić, a UCG i MTF skrivaju vijest od javnosti. Da li je etički skrivati?

„ Pripadnici akademskog osoblja ne smiju zloupotrebljavati akademski autoritet radi ostvarivanja ličnih, porodičnih i političkih interesa... AKADEMSKO OSOBLJE DUŽNO JE RAZVIJATI EKOLOŠKU SVIJEST!“ piše u Kodeksu u dijelu koji se odnosi na društvenu misiju Univerziteta.

Da li je društvena misija Univerziteta ostvarena ili naprotiv, poražena, neka stručna i laička javnost prosudi sama.

„Protekcionizam, lobiranje, ucjene i pritisci, mito i korupcija i drugi oblici nečasnog  uticaja na kršenje stručnih kriterijuma i standarda u obavljanju akademskih poslova predstavljaju najgrublju povredu pravila akademskog ponašanja“ piše u Kodeksu.

Dakle, dekanica svjesno izlazi iz okvira intelektualnog poštenja i lobira za kompaniju koja pokušava da dio građana ove države uništi i razori im životnu sredinu. Intelektualno poštenje ili intelektualni mito i korupcija, neka prosudi sud časti ali laičke i stručne javnosti. Pitamo se i da li je Vijeće MTF-a upoznato sa aktivnostima dekanice i sadržajem Memoranduma, u kom ista kako navode mediji, akademsko osoblje stavlja na raspolaganje ovoj kompaniji?

Jer, da postoji intelektualno poštenje na MTF-u već danas bi od strane kolega bila dekanica predana akademskom sudu časti.

Mi znamo šta nam je činiti. RUDNIKA BITI NEĆE!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:29