Нова маслинарска стаза / -Драган Стојановић
17/04/2021 u 21:03 h
Д.С.Д.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На локалитету Сумина у Бару почела изградња маслинарског пута

Пут је дужине 385 метара, а потребно је да се у оквиру приватних маслињака прошири, као и да се уреде подзиде и подлога, како би се могао користити и возилима приступити маслињацима, истичу маслинари
На локалитету Сумина почела је изградња маслинарског пута. Власници више од 2.000 стабала маслина која се налазе у маслињацима на подручју приградског насеља Мировица, наводе да је пут дужине 385 метара, и да је потребно да се у оквиру приватних маслињака прошири, као и да се уреде подзиде и подлога, како би се могао користити и возилима приступити маслињацима. Свих двадесет маслинара, власника маслињака Сумине, спремно је да без било какве надокнаде уступи дио приватног земљишта како би се постојећи пут проширио и привео намјени.
Један од иницијатора изградње маслинарског пута каже да су свјесни да без одговарајућег пута и без примјене савремених агротехничких мјера не могу рачунати на озбиљан и економско исплатив род маслина, као и принос квалитетног маслиновог уља. Иако је за пољоривредне произвођаче ово изузетно велика инвестиција, одлучили су се да реализацију пројекта покрену из сопствених средстава.
Да би се пријмењивале агротехничке мјере приступ неопходан
Предсједник Друштва маслинара, Ћазим Алковић, каже да су у сталном контакту са маслинарима.
– Посебно је активан маслинар Никола Демировић, и заједно са њим излазили смо на терен. Да би се примјењивале агротехничке мјере пут је неопходан. Лакше је изводити резање, а може да дође на терен и велика пумпа за прскање маслина, затим да се донесе ђубриво, као и након што се уберу маслине пренесу на одредиште гдје се мељу. Или, ако би се нешто запалило, противпожарни пут је важан за цијело мјесто. Такође, и за пројекат туризам и маслинарство, јер се изградњом пута отвара нова маслинарска стаза. У питању су стари маслињаци, што је посебно интересантно. Имаће сву нашу подршку и даље – каже Алковић.

Према њиховим ријечима, изградњом пута би се обезбиједила и противпожарна заштита овог угроженог подручја.
– Током пожарних сезона сви стријепе од било какве варнице, јер због немогућности приступа противпожарних возила све би изгорјело у кратком року. Сигурни смо да су стабла маслина стара више стотина година природно и културно богатство града и државе, и њихова вриједност многоструко превазилази трошкове изградње овог пута. Солидарност у овакој ситуацији за власника маслињака, и за само друштво, вриједним инвестицијама у Бару никада није изостала, па се надамо да се у Бару препознаје значај маслинарства, и да ће подршка да буде вишеструка, а пут у потпуности завршен – наглашавају маслинари и наводе да је вриједност изградње пута мала у односу на значај који има његова изградња, како са аспекта примјене свих агротехничких мјера, тако и са аспекта заштите од пожара.
Организатори изградње пута се надају подршци Општине Бар, Министарства пољопривреде, друштвено одговорних компанија и свих грађана добре воље. Помоћ је добродошла, била она у новцу или у материјалу.
– Друштво маслинара Бар препознаје значај изградње путне инфраструктуре кроз маслињаке, и снажно подржава акцију изградње маслинарског пута Сумина. Друштво је спремно да се у оквиру својих могућности максимално ангажује како би маслинарима помогло да се уз њихов самодопринос прикупе и недостајућа средства за завршетак пута – каже предсједник Друштва, Ћазим Алковић.
Д.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:46