Зграда Општине Никшић / - Ж.Ш.
19/04/2021 u 18:18 h
Б.Б.Б.Б.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова локална власт у Никшићу поручује:Трошење буџета испитати до последњег цента

Претпостављам да ће бити неопходан ребаланс буџета, прије свега због недостатка буџетских средстава и њиховог предизборног кориштења у политичке сврхе, категоричан је Горан Шућур (УРА)
Требало би да град под Требјесом почетком маја добије нову локалну управу који ће чинити представници доскорашњих опозиционих партија. Никшићем ће, барем су таква очекивања грађана који су масовно изашли на локалне изборе 14. марта, након шеснаест година континуиране владавине Демократске партије социјалиста (ДПС) и њених партнера Социјалдемократске партије (СДП), а онда и Социјалдемократа (СД), управљати неке нове снаге из редова коалиција „За будућност Никшића“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“. Прво што ће се наћи на дневном реду рада будуће власти јесте општинска каса. Буџет општине за ову годину у износу од 23,5 милиона еура усвојила је коалиција ДПС–СД на сједници Скупштине општине 29. децембра 2020. године, али нова гарнитура већ сада планира ревизију.
image
Немања Вуковић
-Ж.Ш.

– Будући да се ДПС бавио лажирањем буџетских података, трошење средстава из буџета мора се испитати до последњег цента и извршити свеобухватна ревизија. Све то с циљем да грађани добиљу праву слику о томе ко је и како трошио новац грађана. Такође, сматрамо да ће неминован бити и ребаланс буџета који би општинску касу поставио на реалне основе и како би се јавне потребе уредно измиривале, истакао је у изјави за „Дан“ Немања Вуковић, потпредсједник никшићких Демократа који предводе коалицију „Мир је наша нација“.
Провјера рада свих општинских предузећа
Немања Лалић, који је у име Социјалистичке народне партије (СНП) кандидат за одборника коалиције „За будућност Никшића“, истиче да је ДПС–СД власт за 2021. годину планирала антиразвојни буџет. Општинска каса је донесена, сматра он, на штету свих грађана, али и запослених у локалној управи.
– Нова власт има обавезу да провјери рад свих органа у општини Никшић, како извршење буџета тако и пословање свих јавних предузећа и установа. Ми из СНП-а ћемо инсистирати да се формирају комисије које ће провјерити реализоване инвестиције, законитост рада општинских органа, као и пословање свих локалних предузећа, јер желимо да прије њиховог преузимања, утврдимо стварно стање у њима – најавио је Лалић.

image
Немања Лалић
-Ж.Ш.

Општински буџет Никшића за ову годину у односу прошлу мањи је за око 460.000 еура, што су из локалне власти оправдали неизвјесношћу коју доноси епидемија, због чега очекују смањење прихода. У 2021. пренесена су три милиона еура, од донација и трансфера имаће шест милиона еура, а 3,2 милиона еура планирано је да се утроши на отплату дуга. Упркос томе, тренутна власт од краја прошле године реализује пројекте обећане и започете неколико мјесеци прије локалних избора. Да је испитивање трошења средстава обавеза нове власти сагласан је и Горан Шућур, потпредсједник одбора Покрета УРА, који са нестраначким личностима чини коалицију „Црно на бијело“.
image
Горан Шућур
-Ж.Ш.

Шућур сматра да је буџет за 2021. годину био изборни и да је „искључиво коришћен за предизборне махинације бивше власти“.
– Засигурно нову власт очекује тежак посао. Посебну пажњу треба усмјерити на трансфере за социјалну заштиту, трансфере појединицима и невладином сектору, као и на дате позајмице и кредите. Претпостављам да ће бити неопходан ребаланс буџета, прије свега због недостатка буџетских средстава и предизборном кориштењу истог у политичке сврхе – категоричан је Шућур.
Б.Б.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:34