Ободов погон у којем је била инсталирана опрењма за фабрику араматурних мрежа / -Д.Ј.
22/04/2021 u 22:38 h
Д.Ј.Д.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оживљавање привреде у Бернама: Уложена два милиона, а фабрика радили само неколико дана

Поставља се питање колико је држава кроз вид подстицајних мјера помогла да се ова фабрика отвори и искрено се надамо да ће се убрзо испитати токови новца који су пратили ову инвестицију – наглашавају из коалиције Здраво Беране
У развојним документима Владе Црне Горе оживљавање производње у индустријској зони Рудеш назначено је као стратешки приоритет за општину Беране, уз назнаку да је за тако нешто неопходно створити услове за привлачење страних и домаћих директних инвестиција. Међутим, бројни су примјери који потврђују да је држава крајње неозбиљно третирала проблематику која се тиче оживљавања привреде на сјеверу Црне Горе. Да се препоруке у развојним документима не поклапају са чињеничним стањем, указује и прича о Фабрици арматурних мрежа која је прије девет година инсталирана у погонима некадашње компаније Обод. Њу је је званично отворио октобра 2012. године тадашњи премијер Игор Лукшић, наводећи „да је то једна од првих инвестиција на Рудешу која је, захваљујући подстицајима државе и локалне управе, трасирала пут за отварање нових производних линија у беранској општини”. Уочи тог догађаја тадашњи предсједник Општине Вука Голубовић и власник београдске компаније Еурополис Владан Зечевић потписали су уговор којим је поменутој фирми на коришћење, за период од десет година, уступљен простор на Рудешу, ради отварања фабрике за производњу арматурних мрежа. Власник компаније тада је казао да је уложио доста труда и средстава како би у модерној фабрици организовао савремену производњу.
image
фабрика радила само пар дана
-Д.Ј.

– Уложили смо око два милиона еура за санацију читавог објекта и за набавку неопходних производних постројења. То су заиста значајна улагања, која ће се сигурно показати као оправдана, јер ми планирамо да убрзо покријемо комплетне потребе црногорског тржишта када су арматурне мреже у питању – нагласио је тада Зечевић.
Но, и поред оваквих најава, од обећане производње није било ништа. Фабрика је радила само неколико дана након чега су инсталиране машине потпуно угашене. Оне су касније измјештене из бившег Ободовог погона, тако да овај простор годинама није служио никаквој намјени.
Тадашњи предсједник Општине Беране Вука Голубовић помпезно је истицао да је отварањем фабрике арматурних мрежа озваничен почетак оживљавања индустријске зоне Рудеш.
Радило се о класичној обмани јавности
Приликом отварања фабрике из „Еурополиса” и Владе су истицали да је за почетак производње на Рудешу ангажовао двадесетак радника и да ће тај број у наредном периоду бити знатно већи.
– Бивши премијер, а садашњи предсједник државе Мило Ђукановић је приликом посјете Беранама наглашавао да је Влада нудила адекватне подстицајне мјере за покретање бизниса, заборављајући да каже да су бројни инвеститори, уз посредовање Владе, узимали милионске кредите за покретање производње на Рудешу, а да од тога касније није било ништа. Ђукановић је обећавао да ће се отворити бројне производне линије и да у Беранама неће бити незапослених. Међутим, вријеме за нама је показало да се радило о класичној обмани јавности – тврде из коалиције Здраво Беране.

– Ово је велики догађај за наш град, јер ће реализацијом овог пројекта бити отворена нова радна мјеста. На овај начин и новоформирана бизнис зона Рудеш полако почиње да заживљава – поручивао је тада Голубовић.
Из коалиције Здраво Беране наводе да до данас нико званично није саопштио зашто је фабрика арматурних мрежа унапријед била осуђена на пропаст.
– Ако неки инвеститор уложи два милиона еура у циљу отварања производног погона и за тако нешто добије подршку државе, онда ће свако помислити да се ради о озбиљном послу. Међутим, и на овом примјеру смо се увјерили да се радило само о маркетиншком трику људи на власти, јер од фабрике није било ништа. Поставља се питање колико је држава кроз вид подстицајних мјера помогла да се ова фабрика отвори. Поставља се питање да ли је неко одговоран због улудо потрошеног новца. Сигурно да није, али се искрено надамо да ће се убрзо испитати токови новца који су пратили ову инвестицију – наглашавају из коалиције Здраво Беране.
Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:34