Село Скакавац има добре потенцијале за развој туризма / -Д.Ј.
13/04/2021 u 12:55 h
Д.Ј.Д.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Село Скакавац нема ни метра асфалта

За почетак било би довољно да се постави око два километра асфалтног застора ради нормалног одвијања саобраћаја, и искрено се надамо да ће надлежни коначно услишити наше молбе, каже Горан Шћекић
Представници невладине организације „Градина“ затражили су од локалне управе и државних институција да се коначно приступи асфалтирању саобраћајница у мјесту Скакавац, које припада мјесној заједници Доње Заостро. Подсјећају да се Скакавац простире изнад магистралног пута Беране – Бијело Поље, одмах након изласка из Тифранске клисуре и то на седам километара од града. Наводе да од првих до последњих кућа у Скакавцу воде макадамске стазе дужине неколико километара и да је њихово село „једно од ријетких које нема ни метра асфалта”.
embed_foto}10061991{/embed_foto}
– Наше село је јако плодно и, између осталог, богом је дано за бављење пољопривредом и сточарством. У селу живе људи који обезбјеђују егзистенцију од својих имања. Међутим, ми у 21. вијеку, надомак града, још увијек немамо асфалт, иако се на сва звона прича да се посебна пажња посвећује развоју села и пољопривреде. Асфалт нијесмо добили иако смо досад добијали бројна обећања да ће се нашим захтјевима удовољити. Зато је крајње вријеме да се приступи асфалтирању наших сеоских путева. За почетак би било довољно да се постави око два километра асфалтног застора ради неког нормалног одвијања саобраћаја. Искрено се надамо да ће надлежни у локалној управи и државним институцијама коначно услишити наше молбе, јер стварно је неприхватљиво да имамо овако лоше путеве – казао је предсједник НВО „Градина“ Горан Шћекић.
Он је подсјетио да НВО носи назив по брду Градина које се простире изнад села Скакавац и да је основана са циљем да се валоризују све вриједности којима ови крајеви располажу. Казао је да су добри путеви главни предуслов да се то и реализује. Нагласио је да Скакавац, ако се створе сви неопходни предуслови, може да постане права туристичка оаза.
Шанса за развој вјерског туризма
Горан Шћекић наводи да се у околини Скакавца налазе бројни вјерски објекти који би, између осталог, могли да се ставе у функцију промоције туристичке понуде.
– На само два километра од Скакавца налази се манастир Урошевица смјештен у стијени на изузетно атрактивном и бајковитом локалитету. Та светиња је обновљена прије десетак година, док је првобитни манастир на том мјесту био задужбина краља Уроша. Ту се, по предању, налази и љековита вода. Недалеко одавде је и чувени манастир Шудикова, који заједно са Ђурђевим ступовима представља центар духовности овога краја. Када се крене од Скакавца према Бијелом Пољу, у мјесту Биоча, наилази се на Цркву Козма и Дамјан, што све заједно указује да овдје може да се развија и вјерски туризам – наглашава Шћекић.

– И у доба пандемије која је захватила читав свијет људи се интересују за наше мјесто, а посебно за водопад „Скакавац“ и старо утврђење Бихор-град. Томе доприносе и промотивне активности које смо осмислили како бисмо свијету представили оно са чим располажемо. У том правцу смо оформили народну кухињу која нуди здраву еколошку храну и специјалитете из ових крајева.
Асфалт нијесмо добили иако смо досад добијали бројна обећања да ће се нашим захтјевима удовољити, истиче Горан Шћекић
{
Свако ко дође одушевљава се кад види како нам је мајка природа била наклоњена. Зато очекујемо да нам и људи који се баве туризмом додају руку помоћи, како бисмо, уз модернизацију путне мреже, маркирање и објележавање пјешачких стаза, постали село које заузима видну позицију на туристичкој мапи сјевера Црне Горе – нагласио је Шћекић истичући да је сигуран да ће, уз добар маркетинг, Скакавац постати привлачна дестинација за бројне домаће и иностране госте.
Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:39