Dačić / - FOTO: PRTSC
25/05/2024 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dačić: Rezolucija o Srebrenici nelegalna u dva slučaja

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, "nelegalna u dva slučaja".

- Zato što prvo, ne stoji nikakav legitimitet, niti legalitet Bosne i Hercegovine, jer Predsjedništvo nije donijelo tu odluku. I drugo pitanje, jeste da Generalna skupština nema pravo da stavlja na dnevni red nešto što je na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, a prošle nedjelje je bila sjednica Savjeta bezbednosti o BiH - rekao je Dačić za RTS.

Naveo je da takve rezolucije nisu pravno obavezujuće i da će efekti, u smislu tog dana i događaja, zbog broja glasova biti „ograničenog dometa“, dok su indirektni efekti potencijalno izazivanje podijela u regionu i „izazivanje različitih akcija koje mogu tek da uslijede“.

- Kao što ste čuli od Bošnjaka, odnosno muslimana i njihovih političara, mnogi od njih sada već razmišljaju o tome da bi mogli da pokrenu neke ponovne tužbe, revizije tih tužbi. Prošli put su oni pokušavali da izvrše reviziju tužbe pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodni sud pravde je to odbio zato što oni nisu imali pravnu legitimaciju, jer nisu imali odluku Predsjedništva, a neće imati ni sada - kazao je on.

Govoreći o poziciji Srbije o najavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će kolegama u Sarajevu biti upućen predlog za mirno razdruživanje, Dačić je rekao da je za Srbiju prihvatljivo sve što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i sve što je deo dogovora sva tri naroda i oba entiteta.

Šmit: Rezolucija o Srebrenici nije usmjerena protiv srpskog naroda

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 07:17