/ - РТРС
22/07/2022 u 14:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodik: Nećemo sprovoditi Šmitove nametnute odluke

Ja sam saopštio svoj stav o BiH. Ili će BiH biti ustavna ili je neće biti. To što pokušavaju nešto preko Šmita ne znači ništa- naveo je Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da neće sprovoditi odluke Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, navodeći da one nemaju težinu, jer njemački diplomata nema legalitet.

-On nije legalan i njegove odluke nemaju težinu. To što neki jednom podržavaju njegove odluke, a drugi put ne, govori dovoljno- rekao je Dodik novinarima posle sastanka članova Predsjedništva BiH sa poslanikom Bundestaga Peterom Bejerom.

Posle sastanka sa Bejerom, izvjestiocem njemačke opozicione stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) za BiH, Dodik je kazao da druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, „djeluju sinhronizovano kada je u pitanju sprovođenje bošnjačke politike“.

-Ja sam saopštio svoj stav o BiH. Ili će BiH biti ustavna ili je neće biti. To što pokušavaju nešto preko Šmita ne znači ništa- naveo je Dodik.

Političari iz Republike Srpske osporavaju legitimitet Šmita kao Visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodik je rekao i da se „deset i više godina razgovara o izbornom zakonu“, a da je sada „to propalo“.

-Sada bi to nešto neko nametao. Visoki predstavnik nije nadležan da nameće rešenja. Sad sam pričao sa ovim njemačkim poslanikom, koji je inače advokat. Pitao sam ga da li poznaje termin vladavina prava. Samo se zarumeneo-naveo je Dodik.

Komentarišući odluku bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka, koji je prije tačno godinu dana nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, Dodik je kazao da „ono što je ranije mislio o Srebrenici misli i danas“.

-Bio je zločin, nikakva politička kvalifikacija genocida ne može se upotrebiti. Bio sam u Izraelu prije nekoliko dana i razgovarao sa stručnjacima, koji imaju stav da tamo nije bio genocid. Krajnji rezultat Inckove odluke je da je u BiH izgubljeno međusobno povjerenje-dodao je Dodik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 10:22