/ - Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)
26/01/2023 u 11:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Šmit je lažov i prevarant

Šmit je sinoć za N1 Sarajevo izjavio da je 9. januar „praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit "lažov i prevarant".

„Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Kristijan Šmit. Ali 1. mart, koji sa muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, dan je kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva, to je, gospodine Šmit, praznik zločina i početka krvoprolića“, napisao je Dodik na Tviteru.

U Republici Srpskoj se 9. januara proslavlja kao Dan Republike, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je osporio obilježavanje tog datuma kao Dana RS.

Šmit je sinoć za N1 Sarajevo izjavio da je 9. januar „praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice“.

„Ne mogu dopustiti da se to događa. On je predsjednik RS, nije predsjednik Srba, već multietničkog entiteta u BiH. U njemu su i Bošnjaci i Hrvati“, naveo je on.

Šmit je najavio da će međunarodna zajednica u BiH u narednom vremenu „pokrenuti određene stvari, za ljude koji su trpljeli od 1991. do 1995. godine“.

„Imam neke stvari već u glavi po tom pitanju, nećemo popuštati“, kazao je on.

Skupština srpskog naroda u BiH, u kojoj su bili srpski poslanici izabrani na prvim višestranačkim izborima u BiH, 9. januara 1992. u Sarajevu donijeli su deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Kasnije je ona preimenovana u Republiku Srpsku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 13:32