bitkoin kriptovalute / - FOTO: PEXELS
02/09/2023 u 18:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Filmska priča iz Hrvatske: Direktor kriptofirme pobjegao, ulagači ostali bez miliona

Firma za trgovanje kriptovalutama BitLucky navodno je oštetila oko hiljadu investitora za desetine miliona eura u kriptovalutama

Direktor Luka Burazer je firmom uspješno upravljao do sredine maja. Tada je klijente putem maila izvijestio da je nizom loših odluka firmu doveo u krizno stanje. Iako je rekao kako će biti dostupan za telefonsk epozive, od tada mu se gubi svaki trag.

Burazer je 2017. godine osnovao firmu koja je bila zadužena za razmjenu kriptovaluta na centralizovanim mjenjačnicama. Klijentima je obećao poslovnu praksu u kojoj se ulaže 20% iznosa koji se može izgubiti, dok sje ostatak osiguran od gubitka.

Burazer je nakon objave o lošem stanju firme isključio telefon, nije odgovarao na njihove e-mailove i obrisao i sve profile na društvenim mrežama. Račun firme je očišćen te se trenutno nalazi u blokadi. Pojavile su se i glasine kako je cijela priča zapravo bila tzv. Ponzijeva šema te da Burazer uopšte nije ulagao novac u trgovanje kriptovalutama, nego je ulaganjem jednog klijenta isplaćivao dobit ranijim klijentima.

Tri mjeseca poslije i dalje se traga za akterima iz afere BitLucky. Niko ne zna gdje su direktor Luka Burazer sa vjerenicom Vedranom Gološin, koja je bila sekretarica, te suosnivač Eugen Travalja, s kojim se skrivaju njegova supruga i dijete. Pojavila se glasina kako su napustili Hrvatsku, no Burazer je za Jutarnji list rekao kako nisu u bjegu, nego da su se sakrili da bi ostali živi.

Veliki broj ulagača podnio je krivičnu prijavu. Iz Policijske uprave primorsko-goranske kazali su da raspolažu određenim saznanjima i potvrdili da su im se građani obratili za pomoć te da je u toku kriminalističko istraživanje. Predali su prijavu i DORH-u.

Firma BitLucky poslovala je pet godina bez problema, a klijenti kažu kako do maja nisu imali problema s isplatama zarađenog dobitka. Poslovanje je za njih izgledalo profesionalno. Trgovali su sa samo četiri valute: btc, eth, link i dot.

Prije kraha uključili su i petu valutu. U posao nije mogao ući bilo ko, nego su se uključivali prema preporuci. Među klijentima su se nalazili rodbina osnivača i njihovi prijatelji koji su takođe ulagali u kriptovalute.

Jedna od investitorica, koja je izgubila nešto manje od 500 hiljada eura protuvrijednosti u kriptovalutama, otkrila je šta se događalo u tom svijetu prije njihovog bijega.

“U BitLucky se većinom ulazilo po preporuci. Na preporuku prijatelja otišla sam na sastanak te mi je dat primjer investicijskog ugovora na uvid. Nakon nekoliko dana razmišljanja odlučila sam uložiti kriptovalute. Dobila sam ugovor koji sam detaljno pročitala i potpisala.

Na sva pitanja u vezi ugovora, investiranja ili u vezi nekih dodatnih objašnjenja dobila sam konkretne odgovore. Za minimalna ulaganja uplaćivala se ulazna naknada od 100 eura po ugovoru, a koja je služila za pokrivanje troškova i naknada na berzama koje su se plaćale prilikom trgovanja. Naknada se plaćala na račun firme i uredno se dobio račun za plaćanje iste.

Komunikacija je bila odlična, oni su znali svoje klijente; kod njih su ulagali i njihovi roditelji, prijatelji, kumovi, velik broj njima bliskih osoba. Luka Burazer je bio zadužen za razmjenu, dok je Eugen Travalja više vodio komunikaciju s klijentima-  započela je priču za Index.

Potom je objasnila kako je tačno i koliko ulagala.

“Početni ulog je bio 5 hiljada eura i ja sam ih uložila, a nakon godinu dana sam prvi i posljednji put povukla zarađeni novac, 10 hiljada eura u protivrijednosti kriptovalute. Nakon toga sam potpisivala nove i puno veće ugovore i nisam ništa izvlačila, odnosno isplaćivala.

Ugovori su trajali po godinu dana. U posljednje tri godine sveukupno sam uložila nešto manje od 300 hiljada eura u kriptovalute, koje sam dala Luki Burazeru na trgovanje."

Kaže da ni u jednom trenutku nije sumnjala na prevaru.

"Sve je izgledalo normalno. Neposredno prije bijega Luke Burazera, ulagači su bili u kontaktu s njim, odlazili u ured na sastanke, produživali ugovore, tražili isplate i slično, te u niti jednom trenutku nije bilo rečeno da je firma u lošoj situaciji. Pola Rijeke ih poznaje, učestvovali su u raznim manifestacijama. Eugen je svake godine učestvovao na riječkom karnevalu,nisu se skrivali od javnosti."

Kaže da je dvadesetak dana prije Burazerovog e-maila u kojem obavještava ulagače o kriznom stanju firme investirala još kriptovaluta i potpisala novi ugovor.

“Sve se činilo normalno, kao i do sada. Razgovarala sam telefonski s Lukom prije nego sam potpisala novi ugovor.  Doživjela sam šok kada sam vidjela Burazerov e-mail i kada smo shvatili da je Burazer obrisao Discord kanal u kojemu su bili svi ulagači.

Svi smo imali velike životne planove, ja sam prvenstveno htjela da osiguram si bolju budućnost, kaže.

Saradnju s firmom BitLucky ostvarivali su i ulagači koji su već otprije bili na tržištu kriptovaluta. Ispričali su kako su tokom nekoliko godina zaradili novac za nove automobile i stanove. Pojedini su prodali svoje nekretnine i živjeli kod porodica da bi u godinu dana zaradili više i kupili nešto bolje. Bilo je i onih koji su ulagali u kriptovalute kako bi zatvorili kredite i nakon toga su izašli.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:55