Gordan Grlić Radman / - SCREENSHOT INDEX.HR
26/05/2024 u 14:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grlić Radman: Neprihvatljivo Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman komentarisao je u Stocu hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i promociju knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, poručivši da je “neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH”.

Govoreći o Rezoluciji, istakao je da hrvatsko stajalište počiva na međunarodnom pravu, podsjetivši pri tom na presudu Međunarodnog suda iz 2007. godine koje je potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

- To je bila zaštićena UN zona. Uz genocid i glorifikovanje zločinaca, jednak je zločin poricati istinu i istorijske činjenice. U Rezoluciji se pravno ništa ne mijenja, nijedan narod nije optužen, nego isključivo počinitelji tih zločina. Na ovaj način su reafirmisana načela UN-a i načela o ljudskim pravima što je poruka budućim naraštajima da zločini nisu ničim opravdani. Učimo buduće generacije da žive u slozi i miru, da poštuju jedni druge te da niko nema pravo ubiti drugoga - rekao je Grlić Radman, prenosi portal Klix.

Podsjetio je da je Hrvatska bila kosponzor Rezolucije, što znači da je učestvovala u izradi teksta te da je lobirala za njegovo usvajanje.

Stoga je izrazio čuđenje zbog promocije knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, koja se organizovala dva dana nakon usvajanja Rezolucije.

- Imate promociju knjige gdje se promoviše narativ koji iskrivljuje činjenice i istorijsku istinu. Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja Rezolucije. Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala nezavisnu i suverenu BiH i aktivno je učestvovala u održivoj BiH - podsjetio je Grlić Radman.

Milanović: Rezolucija o Srebrenici ni jednom riječju ne dotiče Srbe

Smatra da svako ima pravo objavljivati svoju knjigu, naglasivši da se svaki istorijski događaj treba posmatrati kritički, ali naučno utemeljeno.

- Ali ako ovdje imate predstavnike jednoga naroda, a nemate drugoga naroda, automatski to aplicira na tezu i poruku da učesnici i autor ove knjige negiraju postojanje druga dva naroda. Ne znam što je bilo na promociji i što je ko govorio, ali sama činjenica da u promociji knjige imate takva sugestivna pitanja, to Hrvatskoj nije prihvatljivo - poručio je hrvatski ministar.

Istakao je da je BiH jedino održiva kao zemlja dva entiteta, tri konstitutivna, ravnopravna naroda i ostalih građana.

Ponovio je i to da pristupni pregovori BiH s Evropskom unijom ne bi bili otvoreni da nije Hrvatske.

Govoreći o trećem mandatu u Vladi Republike Hrvatske i odnosu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je podvukao kako će još više zagovarati potrebu da Hrvati dobiju svoja prava koja im pripadaju, a kako im drugi ne bi birali i nametnuli predstavnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 19:34