/ - PHOTO BY STANISLAV VDOVIN ON UNSPLASH - ZASTAVA IZRAEL, IZRAEL
27/04/2024 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izraelski ambasador u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković reagovao je na, kako navodi, sramne stavove ambasadora Izraela u Srbiji Yahela Vilana

Vilan je u intervjuu izjavio kako "Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom", te da je "pogrešno koristiti termin genocid za Srebrenicu."

-U svojstvu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, osjećam dužnost da se oštro suprotstavim sramnoj izjavi ambasadora Izraela u Srbiji Yahel Vilan, koji je izjavio da ‘Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom’.

EU osudila negiranje genocida u skupštini RS i na mitingu u Banjaluci

Ovakve izjave nisu samo duboko pogrešne, već su i uvredljive za žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, kao i za sve one koji drže do istine i pravde u međunarodnoj zajednici, ističe Konaković, prenosi N1.ba.

On podsjeća ambasadora Vilana da poređenje Holokausta i genocida u Srebrenici nije pitanje takmičenja u patnji, već priznavanje da je svaka žrtva zločina protiv čovječnosti zaslužna jednake počasti i pravde.

-Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno. Gospodine Vilane, vaše izjave nisu samo neodgovorne, već su i uvreda za temeljne vrijednosti koje bi svaki diplomat trebao ne samo cijeniti, već bi trebao i da ih promovira. Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota. Bosna i Hercegovina će nastaviti štititi istinu o Srebrenici i genocidu neustrašivog srca, spremna suprotstaviti se svakome ko pokuša umanjiti značaj ili negirati ovu tragičnu istinu naše nedavne povijesti, poručuje Konaković.

Podsjetimo, ovakve izjave stižu uoči mogućeg usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, protiv čega Srbija danima već intenzivno lobira.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 00:53