/ - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE: AL JAZEERA BALKANS
19/06/2023 u 20:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Neophodno privesti kriminalne grupe koje podržava Srbija

Osmani je spomenula "kontinuirane destruktivne akcije Srbije koje su direktno usmjerene na destabilizaciju Kosova"

Kosovska predsjednica Vjosa a.Osmani ugostila je danas delegaciju Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo u austrijskom parlamentu, koju čine poslanici različitih stranaka, i u razgovoru navela da je Kosovo to koje je posvećeno miru i stabilnosti, dok je Srbija faktor destabilizacije, prenosi Avaz.ba.

Nova poglavlja saradnje

Osmani se zahvalila Austriji na podršci koju godinama pruža Kosovu, izrazivši spremnost da se otvore nova poglavlja saradnje između dvije zemlje, saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Ona je istakla vitalnu ulogu kosovske dijaspore u Austriji, koja predstavlja most za saradnju i jačanje odličnih međudržavnih odnosa.

Nanovija dešavanja na sjeveru države

Na sastanku je bilo riječi i o najnovijim dešavanjima u oblasti bezbjednosti, a Osmani je spomenula "kontinuirane destruktivne akcije Srbije koje su direktno usmjerene na destabilizaciju Kosova".

Ona je navela da je "neophodno privesti pravdi kriminalne grupe koje podržava Srbija, a koje su napale Kosovsku policiju, pripadnike KFOR-a i Euleksa, novinare i građane".

U tom smislu, navela je da je “Kosovo posvećeno doprinosu miru i stabilnosti zemlje i regiona, u koordinaciji sa saveznicima”.

Stabilnost i prosperitet

Osmani je dodala da Kosovo cijeni značajnu podršku Austrije u procesu integracije Kosova u Evropsku uniju i druge međunarodne organizacije, ističući da napredak Kosova u međunarodnoj areni donosi više stabilnosti i prosperiteta za sve građane, bez razlike.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima za uvećanje saradnje između Kosova i Austrije, a Osmani je spomenula “ekonomski potencijal i povoljan ambijent na Kosovu za strane investitore”, dok su kao oblasti u kojima ima prostora sa jačanje saradnje navedene vanjska politika, obrazovanje, osnaživanje žena i trgovinska razmjena.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:06