Dvanaesti dan barikada na Kosovu / - FOTO: NOVA.RS
21/12/2022 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbi na sjeveru KiM 12 dana na barikadama, Euleks: Bezbjednosna situacija uznemirujuća

Kfor poziva sve strane na KiM da omoguće bezbjednost i slobodu kretanja i da rješenje situacije treba tražiti putem dijaloga

Sjever KiM i dalje je blokiran. Dvanaesti je dan od kako su Srbi na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kažu da će biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa sjevera pokrajine. Toliko su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije. Mirno je, ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane.

Barikade Srba na sjeveru Kosova i Metohije ušle su u 12. dan. Misija Euleksa saopštila je da je bezbjednosna situacija „uznemirujuća i napeta“, te da se barikade moraju odmah ukloniti.

Kfor poziva sve strane na KiM da omoguće bezbjednost i slobodu kretanja i da rješenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

S druge strane, advokati uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića, koje je angažovala Kancelarija za KiM, u petak su opet tražili sudu u Prištini da se njegovom sinu i supruzi omogući da ga čuju bar na minut, ali peti dan sud ne odgovora, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, piše RTS. 

Porodica Dejana Pantića otišla je samoinicijativno do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu administrativnog prelaza Jarinje, ali ni poslije 12 dana nije im bilo dozvoljeno da stupe u kontakt sa Dejanom, a jedino što su uspjeli bilo je da predaju odjeću i stvari za ličnu higijenu, rekao je prethodno Pantićev sin Predrag za Kosovo onlajn.

Krizni štab srpskog naroda pozvao je na protest sjutra u 12 časova u Rudaru kod Krsta zbog, kako su rekli, najnovijih prijetnji Aljbina Kurtija i direktne podrške njemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea Kurtiju.

Srpska lista „najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsjedniku te stranke Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svećlje koja dolazi neposredno nakon prijetnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama“.

Svečlja je juče optužio Rakića da 11 dana „održava barikade“ i blokira mogućnost djelovanja kosovke policije i kretanje građana na KiM.

„Te prijetnje su najozbiljnije, jer Svećlja direktno rukovodi Kurtijevim specijalicima s dugim cijevima. Ne igrajte se životima srpskog naroda na KiM!“, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Inače, njemački ambasador u Prištini Jern Rode rekao je da su barikade na sjeveru KiM nelegalne i da moraju da se uklone do katoličkog Božića. Na to je reagovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, napomenuvši da je takva izjava opasna i prijetnja srpskom narodu. Ocijenio je i da je Rode, kako kaže, poznat po antisrpskim stavovima.

I premijerka Ana Brnabić poručila je da je ovakva izjava nečuvena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 15:17