/ - FOTO: YOUTUBE
15/12/2023 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stano: Sporazum Srbije i Kosova pravno obavezujući za obje strane

U pismu koje je dostavila Vlada Srbije izražena je rezerva na dio deklaracije koji se odnosi na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma

Portparol Evropske unije Peter Stano saopštio je danas da je sporazum o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primjene, pravno obavezujući za obje strane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Evropska unija ponavlja da je Sporazum u potpunosti obavezujući za obje strane. Njegova implementacija biće sastavni dio njihovog evropskog puta- naglasio je Stano u pisanoj izjavi medijima, prenosi Kosovonline.

On je objasnio da su sporazum koji su lideri Kosova i Srbije postigli 27. februara u Briselu i aneks primene koji je usaglašen 18. marta u Ohridu postali pravno obavezujući kada je 18. marta dogovor o postizanju sporazuma saopštio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj.

- To je bio dosljedan stav EU, koji je takođe javno saopšten u nekoliko navrata- podvukao je Stano.

U pismu koje je dostavila Vlada Srbije izražena je rezerva na dio deklaracije koji se odnosi na primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

- Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznanje takozvanog Kosova- navedeno je u pismu.

Kako navode evropski diplomatski izvori, vlada Srbije je u četvrtak poslala još jedno pismo predstavnicima EU, kako bi dodatno razjasnila svoju poziciju.

Prema zvaničnicima EU, stav da sporazum ima pravno obavezujući karakter izjavom Borelja je u skladu s članom 11. Bečke konvencije o ugovornom pravu u kojem se kaže da se "pristanak države da bude obavezana ugovorom, može izraziti potpisom, razmjenom instrumenata koji čine ugovor, ratifikaciju, prihvatanje, odobrenje ili pristupanje, ili na bilo koji drugi način ako je tako dogovoreno".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:53